Kripto Para Karşıtı Çin’den Metaverse Atağı: Dijital Kontrol

Çin hükümetine ait telekomünikasyon şirketi China Mobile, metaverse kullanıcıları için “Dijital Kimlik Sistemi” yaratmayı amaçlıyor. Bu sistem sanal platformların güvenliğini artıracak ve dijital bir kontrol sağlayacak. Kripto para karşıtı duruşuyla bilinen Çin, buna rağmen Blockchain patentlerinde başı çekiyor.

Çin sosyal kredi sistemini metaverse’e taşıyor

Bugün Çinli yetkililer, BM metaverse odak grubuna “hükümet kontrollü internet” için bir dizi teklif sundu. Geçen ay Pekin, Çin’in ilk metaverse patent havuzunu başlatarak işletmelerin ve akademik kurumların gelişmekte olan sektörle ilgili teknolojileri çapraz lisanslamasına izin vermişti. Son gelişme, ülkenin tartışmalı sosyal kredi sistemini metaverse’e taşımayı içeriyor.

Bu noktada, China-Mobile, çevrimiçi sanal dünyaların tüm kullanıcıları için bir “Dijital Kimlik Sistemi” yaratmayı amaçlıyor. Çin, 2014’ten beri tartışmalı sosyal kredi puanı sistemini (bir vatandaşın güvenilirliğini çeşitli metrikler üzerinden değerlendirmeye yönelik bir plan) yavaş ama emin adımlarla uyguluyor. Şimdi, bunu metaverse platformlarına da uygulamak istiyor.

Öneriler, ülkenin bir kişinin “doğal” ve “sosyal” özelliklerini dijital kimlikleriyle ilişkilendirmek ve bilgileri kalıcı olarak depolamanın yollarını bulmak için teklif verdiğini gösteriyor. Yine de bu sistem, katı kuralları nedeniyle ciddi sorunları beraberinde getiriyor.

Kripto para karşıtı duruş, ülkenin sert köklerine dayanıyor

Çin’in sosyal puanlama sistemini çevreleyen temel endişelerden biri, davranışları uygunsuz görüldüğünde bireylerin belirli hizmetleri kullanmalarının yasaklanmasıyla sonuçlanabilmesidir. Guardian, 2018’de bu tür tehlikeler hakkında haber yaptı. Buna göre, Çin’in elindeki böyle bir sistemin “diğer ulusların egemenliğine müdahale edebileceğini” iddia etti. Aynı yıl, Kanada medya kuruluşu The Globe and Mail de sisteme şüpheli bir gözle baktı. Wired, 2019’da “yalnızca bilimkurgu yazarlarının düşünebileceği distopik gelecek” planını karşılaştırdı.

Coincub CEO’su Sergiu Hamza’ya göre Çin’in metaverse arayışı “alçakta asılı bir meyve”. Analist ayrıca, ülkenin Blockchain çabalarının “yalnızca” bir sosyal kredi sistemi için olmadığına dikkat çekti. Hamza, AI, Blockchain, makine öğrenimi ve cloud teknolojisinin eşzamanlı ilerlemesine atıfta bulunarak, “Sosyal izleme, finansın ve sosyal puanlamanın geleceği olan Endüstri 4.0’ın üçlüsünün bir parçasıdır” dedi.

ABD ve Çin Kripto Şirketlerini Soruşturuyor: Bu Platformlar Riskli!

Kriptokoin.com olarak aktardığımız üzere Çin, 2013 yılında kripto para birimlerine yönelik sert bir duruş sergiledi. Coincub CEO’su, kripto para karşıtı ülkenin metaverse hamlesinin iki olası senaryoya yol açabileceğini söylüyor:

Ya mikro dönüşümler alanında tatlı yuan avantajlarını ortaya koyan mevcut en harika özelliklere sahip Çin’in hakim olduğu bir Metaverse” ya da “sosyal puanlamalarını ‘optimize etmek’ isteyen ülkeler gelecekte yardım için Çin’e bakıyor olabilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin. Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1