Çin Pazarında 15 Yıldır Yaşanmayan Gelişme Oldu, Pazartesi’den İtibaren Geçerli: Hangi Kripto Paralar Etkilenebilir?

Çin Maliye Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere hisse senedi alım satımlarında uygulanan damga vergisini %0.1’den %0.05’e indireceğini duyurdu.

Çin, damga vergisini %0.3’ten %0.1’e düşürdüğü 2008 yılından bu yana ilk kez indiriyor. Bu hamlenin, sıkı likidite ve düzenleyici baskılar nedeniyle baskı altında olan hisse senedi piyasasını canlandırması bekleniyor.

Bazı kripto paralar Çinli şirketlerle bağlantılı olduğundan ya da onlarla ortaklıkları bulunduğundan, damga vergisi kesintisinin kripto piyasası üzerinde de etkileri olabilir.

  • Örneğin, Conflux (CFX), Çin’de popüler bir sosyal e-ticaret uygulaması olan XiaohongShu tarafından blockchain entegrasyonu amacıyla seçilmişti.
  • Phoenix (PHB) tokeninin ise Wechat ve Tencent ile bağlantısı bulunuyor.
  • Eski ismiyle Cocos BCX, yeni ismiyle COMBO’nun ise Alibaba ile bağlantısı var.
  • VeChain’in (VET) ise birkaç ay önce Walmart China ile ortaklığını genişlettiği şekilde gelişmeler vardı.
  • Alchemy Pay (ACH) ise ZD Group ile bir ortaklık kurmuştu.
  • IOST ise Hashkey ile bir işbirliği yapacağını duyurmuştu.

Hisse senedi işlemlerinde damga vergisi, bazı hükümetlerin hisse senedi veya menkul kıymet alıcı ve satıcılarına uyguladığı bir vergi türü. Vergi genellikle işlem değerinin bir yüzdesi olarak hesaplanıp borsa ya da trader’lara sözleşme senedi düzenleyen broker tarafından tahsil ediliyor.

Damga vergisinin düşüşü, Çin piyasasında işlem ücretlerini düşürerek likidite ve verimin artmasını sağlayabilir, volatiliteye neden olabilir.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!


source site-4