MÜSİAD Başkan Yardımcısı Osman Çalışkan: Blockchain geniş anlamlar ifade ediyor

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Osman Çalışkan, Istanbul Blockchain Week 2023 etkinliğinde konuştu. “Global Finans ve Yatırım Ekonomisi” başlıklı konuyla söz alan Çalışkan, blockchain teknolojisinin güncel sorunlarına değindi. MÜSİAD yöneticisi, blokzincir ürünlerine olan ilginin yanlış yönlendiği vurgusunu yaptı.

“Özellikle genç neslin, 14 ila 30 yaş arası grubunun altcoin al-sat işlemlerine olan ilgisi, piyasada sanal bir değer oluşmasına yol açtı. Bu yaklaşım oldukça yanlış ve riskli. Blockchain teknolojisi daha geniş anlamlar ifade ediyor. Ana odak olarak işin teknoloji kısmında arayışlar olmalı.”

Konuşmasında blockchain teknolojisinin felsefi ve teknolojik boyutlarına da değinen Çalışkan, blokzincirin sadece gelişmişik boyutuyla değil, aynı zamanda uygulanabilirliği ile de ele alınması gerektiğini savundu.

Blockchain Projeleri Ne Kadar İşlevsel?

Osman Çalışkan, blockchain teknolojisinin dijital finans dünyasındaki rolüne de değinirken, kripto para ve NFT gibi dijital varlıkların piyasadaki canlılığı sağlamak için kullanıldığını ancak projelerin gerçek dünyada ne ölçüde işlevsel olduğunun denetlenmediğine dikkat çekti. Devletlerin dijital varlıklara henüz tam anlamıyla değer atfetmekte zorlandığını belirten Çalışkan, bu alandaki denetim eksikliğinin öne çıkan bir mesele olduğunu ifade etti.

Blokzincir teknolojisinin gerçek anlamda değer ve fayda sağlayabilmesi için iç pazarların oluşturulması gerektiğini savunan Çalışkan, sadakat sistemleri ve akıllı sözleşmeler dışında net bir kullanım alanının henüz olmadığı yorumunu yaptı. MÜSİAD yöneticisi ayrıca finansal teknoloji alanında Türkiye’nin dünya çapında önde gelen ülkelerden biri olduğunu belirterek, sektörler arası teknolojik işbirliği ve paylaşımın kritik bir rol oynayacağını vurguladı.

source site-1