Yüksek Faiz Oranları, Şirket İflaslarını Artırıyor

Bloomberg tarafından derlenen bilgilere göre, Ağustos ayında ticari başarısızlıkların artmasının temel nedenleri arasında artan faiz oranları ve ekonomik dalgalanmalar yer alıyor.

Veri şirketi Epiq Bankruptcy tarafından hazırlanan bir rapora göre, Ağustos ayında ticari iflaslar, Temmuz ayına göre yaklaşık yüzde 17 artış gösterdi. Amerikan İflas Enstitüsü’ne göre ise aile ve bireylerin iflaslarının da dahil olduğu toplam iflaslar, yıl boyunca artarak 13 aya yayılan bir artış serisine işaret ediyor.

Özellikle şirket iflasları, Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 54 artış gösterdi.

ABI Danışmanı Ed Flynn, faiz oranlarının şirket iflaslarındaki artışın önemli bir nedeni olduğunu vurguluyor ve “Alışılmadık bir şekilde birçok büyük şirketin iflas ettiğini görüyoruz” diyor. Flynn’a göre, özellikle büyük firmalar için faiz oranlarındaki artışlar, finansal zorlukların artmasına neden olarak iflas olasılıklarını artırıyor.

Bloomberg’in verilerine göre, ABD iflas mahkemeleri son zamanlarda 50 milyon dolarlık varlıkları içeren altı yeni büyük başvuru aldı. Bu, önceki ayda yaşanan 23 büyük başvuruya göre önemli bir artışı temsil ediyor.

Geçtiğimiz yıl, Federal Rezerv’in faiz oranlarını artırması, şirketlerin düşük maliyetli borçlarını geri ödeme konusunda zorlanmasına neden oldu. Bu nedenle, bazı şirketler artan faiz oranlarını suçlayarak iflas başvurusunda bulundular. Örneğin, Voyager Aviation Holdings gibi uçak kiralama şirketleri, finansal zorluklarla karşı karşıya kalarak iflas başvurusunda bulundular.

source site-3