Philips’in Satılması, Avrupa’da Teknoloji Rallisini Ateşledi!

Teknoloji sektöründeki kazançların, Çin’in emlak piyasasındaki düşüş ve salgın sonrası yavaşlayan toparlanma endişelerinin gölgesinde, Avrupa borsaları yeni haftaya yükselişle başladı.

Avrupa’nın genelinde Stoxx 600 endeksi yüzde 0,1 oranında yükselirken Fransa’nın Cac 40 endeksi yüzde 0,2, Almanya’nın Dax endeksi ise yüzde 0,5 oranında yükseldi.

Amsterdam merkezli Philips şirketinin hisseleri, milyarder Agnelli ailesinin sağlık teknolojisine yönelik geçişini desteklemek amacıyla Hollandalı şirketten yüzde 15 hisse almasının ardından yüzde 4,7 arttı ve Avrupa hisse senetlerinin yükselmesine öncülük etti.

Asya’da ise emlak geliştiricisi Country Garden’ın 10 tahvilinin alım satımını askıya almasının ardından hisse senetleri geriledi. Bir zamanlar Çin’in en büyük geliştiricisi olan şirket, uluslararası tahvil ödemelerini kaçırarak ve emlak sektöründeki likidite krizinin tırmanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu yönündeki endişeleri güçlendirdi. Hong Kong’un Hang Seng endeksi yüzde 1,6 düşerken, Çin’in gayrimenkul geliştiricilerini izleyen Hang Seng Mainland Properties endeksi yüzde 3,7 geriledi. Çin anakarasında gösterge CSI 300 endeksi yüzde 0,7 oranında düştü.

ING’de döviz stratejisi başkanı olan Chris Turner, “Çin emlak sektöründeki zorluklar, geçen haftaki zayıf Çin verilerini, deflasyonu, ticareti ve yeni kredileri daha da kötüleştiriyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Çin hisse senetlerinin geçtiğimiz hafta Mart ayından bu yana en sert düşüşünü yaşadığı gözlemleniyor. Açıklanan ekonomik veriler ülkenin deflasyona doğru gittiğine işaret ediyor. İhracat azalırken, bankalar 2008 mali krizinden bu yana kredi dağıtımını yüksek derecede tekrar sınırlandırdı. Bu hafta Çin’in perakende satış ve sanayi üretim verilerinin açıklanmasıyla daha fazla ekonomik veri bekleniyor.

Asya’nın diğer bölgelerinde ise Japonya Topix endeksi yüzde 1 düşüş yaşarken, Güney Kore Kospi endeksi yüzde 0,8 geriledi.

Zayıf ekonomik veriler, petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor ve küresel yakıt talebi konusunda yatırımcılarda endişelere yol açıyor. Uluslararası Brent ham petrolü varil başına 86,16 dolara yüzde 0,8 düşüşle gerilerken, ABD gösterge West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü de aynı oranda düşüşle 82,51 dolara geriledi.

source site-2