IEA, 2024 Petrol Talep Beklentisini Düşürdü!

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), gelecek yıl petrol talebindeki artışın önceki tahminlerden daha yavaş olacağını açıkladı. Yeni raporunu paylaşan kurum bu öngörüyü ekonomik yavaşlama, salgın sonrası toparlanmanın hız kesmesi ve elektrikli araç sayısındaki gibi faktörlere bağlanıyor.

IEA, 2024 yılında petrol talebinin günde 1 milyon varil artacağını tahmin etti. Ajans, bir önceki raporunda beklentisini 1 milyon 150 bin olarak açıklamıştı. Uzmanlar, paylaştıkları notta şu ifadeye yer verdi:

“Küresel ekonomik görünüm, artan faiz oranları ve daha sıkı banka kredileri karşısında zorlayıcı olmaya devam ediyor.”

Enerji ajansı, 2023’te küresel talebin mevsim nedeniyle uçak trafiğindeki artış, elektrik üretimindeki petrol kullanımı ve yükselen Çin petrokimya faaliyeti ile günde 2,2 milyon varile ulaşmasını bekliyor. Bu tahmin, bir önceki rapora göre pek değişmedi.

Uluslararası Enerji Ajansı, piyasada arz-talep dengesinin bozulma riskine dikkat çekti. Uzmanlar, olumsuz bir durumda brent petrol fiyatının artmaya devam etmesinden endişe duyuyor.

Brent petrol fiyatı Haziran ayının sonundan bu yana yükselmeye devm ediyor. Brent, an itibariyle 86$ civarında işlem görüyor.

source site-3