TCMB PPK Özetinde Sadeleşme ve Kredi Vurgusu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB, geçtiğimiz hafta faiz artış kararı aldığı Para Politikası Kurulu (PPK) özetini paylaştı. Özet metinde fiyat istikrarı, sadeleşme ve kredi politikalarına dair söylemler öne çıktı.

Özetlerde yer alan ifadelere göre TCMB, mevcut makroekonomik koşulları sadeleştirmek istiyor. Sadeleşme adımları, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artırarak makro finansal istikrarı güçlendirmeyi amaçlıyor.

“Sadeleşme süreci kademeli olarak ilerleyecek ve bu süreçte dönüşümün hızı ve sıralaması etki analizleriyle belirlenecek. TCMB, yaptığı düzenlemelerin enflasyon, faiz oranları, döviz kurları, rezervler, beklentiler, menkul kıymetler ve finansal istikrar gibi metrikler üzerinde ne etki yapacağına dair kapsamlı incelemeler yapacak. “

PPK özetine göre Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik hamleler, parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesine yol açacak. TCMB, faizi yukarıya taşırken parasal sıkılaştırma sürecini desteklemek için seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma politikasına devam edecek. Merkez Bankası yönetimi bu adımlarla politika faizleri aracılığıyla finansal koşullar ve beklentilerin yönlendirirken, Türk lirası likiditesi ve tüketim talebindeki aşırılıkların dengelemesi ve para politikasının etkinliğinin artmasını amaçlanıyor.

Yetkililer, iç talepteki olağandışı artışın cari denge üzerinden fiyat istikrarını bozduğunu düşünüyor. TCMB bu nedenle seçici kredi sıkılaştırması yaparak talebi dengelemek istiyor.

source site-2