SEC Bitcoin ETF Onayını Neden Geciktiriyor? Ünlü Avukat Açıkladı!

Kripto para piyasasında yakında tanıdığımız bir avukat olan John Deaton, ABD SEC’in BlackRock’ın Bitcoin ETF’sini geciktirmesini eleştirdi. Deaton’a göre düzenleyici önyargı bireysel erişim yerine kurumları destekliyor.

John Deaton: SEC Bitcoin ETF kararını bu yüzden geciktiriyor!

Ripple yanlısı avukat John E Deaton, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) küresel varlık yöneticisi BlackRock’ın Bitcoin borsa yatırım fonunun (ETF) onayını geciktirme kararına kendince açıklık getirdi. Deaton, eski SEC Başkanı Jay Clayton’ın son açıklamalarına atıf yaptı. Bu bağlamda, düzenleyicilerin bireysel erişim yerine kurumsal çıkarlara öncelik verdiği yönündeki endişelerin altını çizdi. XRP yanlısı avukat konuya ilişkin görüşlerini şu şekilde ifade etti:

Clayton’ın büyük kurumlar (örneğin BlackRock) bunu sunana kadar bireysel erişime izin vermeyeceğiz dediğine dikkat edin. Kelimenin tam anlamıyla ABD’de işlerin böyle yürüdüğünü kabul ediyor. Elbette tüm bunları yatırımcının korunması adına yapıyor. Ben bunu saçmalık olarak görüyorum. Tam da Making Money programında söylediğim şeye tanık oluyoruz. Düzenleyiciler yerleşiklerin dostlarıdır ve hepsi sonunda kriptoyu öldüremeyeceklerini, ancak aynı yerleşik dostların daha büyük bir dilim alabilmesi için fiyatını ezeceklerini kabul ettiler.

ABD SEC’in kripto ETF onayları ile ilgili geçmişi

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, kripto para dünyası söz konusu olduğunda SEC’in tereddütleri yeni değil. Ancak, SEC eski Başkanı Jay Clayton, bir squawk box röportajında, bireysel ve kurumsal yatırımcılardan Bitcoin (BTC)’ye erişim için gelen belirgin talebi kabul etti. Clayton, Bitcoin’in bir menkul kıymet olarak sınıflandırılmadığını itiraf ediyor. Tartışma, nakit alım satım piyasasının bireysel erişimi engelleyebilecek derecede kolayca manipüle edilip edilemeyeceği üzerinde yoğunlaşıyor.

Bununla birlikte, büyük finans kuruluşlarının gözetim mekanizmalarını devreye sokmasıyla dengeler değişiyor olabilir. Bu kurumlar nakit piyasasının meşruiyetine kefil oluyor. Ayrıca, bunun artık uygun bir ürün olduğunu öne sürüyor.

Deaton’ın düzenleyici önyargısı konusundaki tutumu

Jay Clayton’ın sözlerine atıf yapan Deaton, ABD’deki düzenleyicilerin “yatırımcıyı koruma” kisvesi altında BlackRock gibi büyük finansal kuruluşlar lehine önyargılı olabileceğini ima ediyor. Bu yüzden de SEC’in Bitcoin ETF kararlarını ertelemesi konusunda hayal kırıklığını dile getiriyor. Düzenleyicilerin bu gibi kararları geciktirerek, kripto fiyatlarını bu “yerleşik arkadaşlara” fayda sağlayacak şekilde manipüle etmeye çalışabileceğini iddia ediyor.

Bu arada Clayton röportajında, Bitcoin vadeli işlem ürünü ile nakit ürün arasındaki farkı vurguluyor. Bu ayrımı uzun vadede sürdürmenin mümkün olmayacağını ima ediyor. SEC’in gecikmesine rağmen Clayton gelecek konusunda iyimserliğini koruyor. Ayrıca, 45 günlük yeniden değerlendirme süresinin daha geniş bağlamda önemli bir gecikme olmadığına işaret ediyor. Düzenleyici ihtiyatlılık ihtiyacı ile Bitcoin ETF’lerine yönelik piyasa talebi arasındaki gerilim manzarayı şekillendirmeye devam ediyor. Bazıları SEC’in erteleme kararını ihtiyati bir hamle olarak görüyor. Bununla birlikte Deaton’ınki gibi seslerin, başta bireysel yatırımcılar olmak üzere tüm piyasa katılımcılarının çıkarlarının gündemde kalmasını sağlamak için gerekli olduğu da bir gerçek.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1