Moody’s, Türkiye’nin Kredi Notuna Dair İlk Adımı Attı!

Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin ortodoks ekonomi politikalarına dair net bir dönüş sinyali vermesi ve bu kararları uygulaması durumunda, Türkiye’ye yönelik kredi notunu artırabileceklerini ifade eden Amerika merkezli uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankalarının görünümünü değiştirdi.

Moody’s Investors Service tarafından yapılan açıklamada, Türk bankacılık sisteminin görünümünün “durağan” olarak güncellendiği belirtildi. Açıklamada, seçim sonuçlarının ardından ekonomik koşulların iyileştiği, ancak hala zorlu bir dönemin sürdüğü vurgulandı.

Moody’s açıklamasında, “Türk bankaları için faaliyet ortamı hala zorlu ve belirsizliğini koruyor. Ekonomik büyüme hızında beklenen yavaşlama ve süregelen yüksek enflasyon nedeniyle koşullar zorlaşmış durumda” ifadesini kullandı.

Bununla birlikte, hükümetin daha geleneksel ekonomi politikalarına yönelik adımlar atmasının, Mayıs 2023’teki seçim sonuçları ile desteklendiği ifade edildi. Rapora göre yeni ekonomi yönetimi tarafından atılan rasyonel adımlar Türk bankalarının faaliyet koşullarını olumlu bir şekilde etkilemekte. Ancak yine de çok yüksek enflasyon, artan vergiler ve yerel para birimi olan liranın değer kaybı gibi faktörler, tüketici harcamalarını kısıtlayarak borçluların ödeme kapasitesini düşürebilir, bu da bankaların varlık kalitesini etkileyebilir.

Moody’s tarafından yapılan değerlendirmeye göre, döviz kuru dalgalanmaları ve kredi hacmindeki büyüme, bankaların sermaye yeterliliğini zorlayabilir. Ayrıca, 2022’ye göre daha yavaş olsa da kredi hacmindeki artış, sektörün sermaye yeterliliği üzerinde baskı oluşturabilir. Kârlılık da 2022’deki seviyelerine göre azalmış olsa da hala sağlam durumda.

Moody’s açıklamasında ayrıca, yükselen enflasyon, artan vergiler ve yerel para biriminin değer kaybının bankaların varlık kalitesini olumsuz etkilemeye devam edeceği belirtildi. Tüketici harcamalarına baskı yaparak borçluların ödeme kabiliyetini zayıflatacak olan bu etkenler, bankaların varlıklarını zorlayacak.

source site-1