Kripto Paralarda Friend Tech Furyası Bitti Mi? Kısa Sürede Büyük Düşüş!

Merkeziyetsiz sosyal ağ (DeSo) platformu friend.tech, ilk ayını tamamlayamadan popülaritesinde ciddi bir kayıp yaşadı.

ABD’li kripto para borsası Coinbase’in Ethereum (ETH) katman-2 ağı Base üzerinde faaliyet gösteren friend.tech, başta Bitcoin (BTC) olmak üzere birçok blockchain’i günlük ağ ücretlerinden elde edilen gelir bakımından geride bıraktıktan kısa bir süre sonra aşağı yönlü bir performans göstermeye başladı.

DefiLlama verilerine göre geçtiğimiz hafta bir gün içerisinde içerisinde ağ ücretlerinden 1,42 milyon dolar gelir elde ederek merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosisteminin en fazla gelir üreten üçüncü aktörü olan Friend.tech, bugün itibariyle 161 bin dolarla 11. sıraya geriledi.

Bunun yanı sıra Dune Analytics’ten alınan veriler ise platformun aktivitelerindeki dramatik düşüşe ışık tuttu. Platformun işlem hacmi 883 bin dolara gerileyerek 21 Ağustos tarihinde bu yana %94,8 azalış gösterirken platforma katılan ve en az bir işlem yapan kullanıcı sayısı ise aynı süreç içerisinde 20.360’tan 698’e düştü.

friend.tech üzerinde işlem yapan MEV (Maximal extractable value) botlarının yarattığı hacim ise 21 Ağustos tarihinde 1,69 milyon dolarla toplam hacmin %10’unu oluştururken 27 Ağustos tarihi itibariyle 11,58 bin dolarla toplam hacmin ancak %0,7’sine hakim oldu.

Batış altı haftadan kısa mı sürecek?

friend.tech aktivitesi ve gelirlerindeki keskin düşüş, akıllara geçtiğimiz hafta platformun akıbeti ile ilgili pek de olumlu yorumlar yapmayan kripto para fenomeni “Yazan’ın” yorumlarını getirdi. Fenomen, altı ile sekiz hafta içerisinde friend.tech platform aktifliğinin ve hisse fiyatlarının düşeceğini öne sürmüştü.

Yine başka bir kripto para fenomeni Legendary ise mevcut durumda ayı piyasası içinde olduğumuzu bu yüzden friend.tech’in batmaya mahkum olduğunu iddia etmişti.

Veri sızıntısı mı sebep oldu?

DeFi protokolü Yearn Finance’ın (YFI) geliştiricilerinden Banteg geçtiğimiz hafta paylaştığı gönderide, 101.183 friend.tech kullanıcısının Ethereum adresleri ve Twitter kullanıcı adları da dahil olmak üzere birçok bilgisini internete sızdırdığını duyurmuştu. Banteg ayrıca bilgileri yayınlamasının yanı sıra kullanıcıların friend.tech’e üye olurken verdikleri izinler sayesinde platformun kullanıcılar adına paylaşım yapabileceğini de öne sürmüştü.

Söz konusu olayların da friend.tech kullanımında ciddi bir azalmaya neden olduğu düşünülüyor.

source site-9