IMF Yetkilisi Konuştu: Faiz Oranları Bir Süre Yüksek Kalacak

Uluslararası Para Fonu IMF Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath bugün gerçekleşen bir konferansta söz aldı. IMF yetkilisi, gelişmekte olan piyasaların daha değişken ve belirsiz bir gelecekle karşı karşıya olduğunu belirterek bu ülkelerin mali politikalarını yeniden inşa etmeleri, gelirlerini artırmaları, ticaretlerini çeşitlendirmeleri ve iklim değişikliği maliyetleri için hazır olmaları gerektiğini söyledi.

Gopinath, artan jeopolitik bölünme, zorlu finansal şartlar ve iklim değişikliğinin artan maliyetleri nedeniyle dış koşulların gelişmekte olan piyasalar için daha zorlu olduğunu düşünüyor. IMF yetkilisi özellikle aşırı hava olaylarının, ülkelerin borç planları üzerine ekstra maliyetler getirebileceğini belirtti. Gelişmiş ülkelere kıyasla tarımın daha ağırlıklı olduğu gelişmekte olan piyasalar iklim şartlarından daha olumsuz etkileniyor.

“Faiz Oranları Yüksek Kalacak”

IMF Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, küresel faiz oranlarının uzun bir süre yüksek kalmasını bekliyor. Yetkili, bu yorumuna sebep olarak yakın geçmişte yaşanan olumsuz arz şoklarını işaret etti. Gopinath, ayrıca küresel ticaretin parçalanmasının, gelişmekte olan piyasalar için büyük bir tehdit oluşturduğunu ve bu durumun bu ülkelerin GSYİH’larını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

“Pandemi ve Rusya – Ukrayna savaşı, tedarik zinciri güvenliği ve daha geniş ulusal güvenlik konusunda endişelere yol açıyor.”

Gopinath, gelişmekte olan piyasaların bu zorluklarla başa çıkmak için mali ve sosyal açıdan sürdürülebilir bir iklim stratejisi benimsemeleri, vergi oranlarını artırmaları, yapısal reformlara ve ticaret akışlarını çeşitlendirmeye devam etmeleri gerektiğini söyledi. IMF yetkilisi, tüm bu olumsuz argümanlara rağmen gelişmekte olan ülkelerde daha büyük fırsatlar görüyor.

source site-2