‘Gizli zenginlik’ moda oldu! Kılıfsız telefon kullanımı artıyor…

Son dönemde zengin insanlar arasında ‘sessiz lüks’ olarak da bilinen ‘gizli zenginlik’ moda oldu. Gizli zenginlik kısaca zengin insanların gösterişsiz, sade görünümlü ancak aslında oldukça pahalı kıyafetler giymesine ve aksesuarlar kullanmasına deniyor. Sıradan bir kazak veya düz beyaz bir tişört de gizli zenginlik göstergesi olabilir. Keza pazardan alınmış gibi duran bir tişörtün değeri aslında binlerce euro ile ölçülebilir. Bunun yanında telefon kılıfı kullanmamak da gizli zenginlik göstergesi sayılıyor.

Succession dizisindeki milyarder Lukas Matsson da kılıfsız cep telefonu kullanıyordu. Fotoğraf: HBO

Paltrow’un dava görüntüleri sonrası…

Zenginler dünyası gizli zenginlik kavramı ile tv yapımları ile tanıştı. 2018 ile 2023 arasında yayınlanan ‘Succession’ dizisindeki medya patronu Roy ailesinin fertleri gizli zenginlik kavramına uygun olarak giyiniyorlardı. Örneğin dizideki kurgusal Shiv Roy karakteri genellikle düz renk elbiseler ile karşımıza çıkıyordu. 

Oskar ödüllü aktris Gwyneth Paltrow’un 2016 yılında kayak yaparken çarpıp yaraladığı kişi tarafından açılan davanın televizyon görüntüleri gizli zenginlik kavramının daha da yayılmasını sağladı. Paltrow’un mahkeme sırasında fotoğrafçıların görüntü almasını engellemek amacıyla yüzünü sıradan bir defter ile kapattı. Ancak daha sonra defterin aslında 300 euro değerinde olduğu ortaya çıktı. Aktristin üzerindeki gri boğazlı kazağın da 1385 euro, paltonun da 4482 euro olduğu açıklanmıştı. 

Bir gizli zenginlik göstergesi: Telefonu kılıfsız kullanma

Gizli zenginlik sadece giysiyle değil aksesuarlarla da göze çarpıyor. Succession dizisinde karakterlerin telefonları kılıfsız kullanmaları da zenginler arasında yaygınlaşmaya başladı. Örneğin milyarderler Elon Musk, Jeff Bezos ve Jay-Z ellerinde kılıfsız bir iPhone ile görüntülendi. Buradaki mesaj ise zenginlerin telefon fiyatını umursamadığı ve en ufak bir hasar alması durumunda yenisini alacakları yönünde. Ancak bir akıllı telefonun maliyeti küçümsenecek bir şey değil. Örneğin en son iPhone modeli olan iPhone 14, ABD’de 829 dolardan başlıyor ve 1.200 dolara kadar çıkıyor. Türkiye’de ise 48 bin 304 liradan başlayan iPhone 14’ün fiyatı 65 bin 592 liraya kadar çıkıyor. 

Ayrıca tıpkı Prada marka cüzdanların olduğu gibi lüks cep telefonu kılıfları da üretiliyor. Bir araştırma ve danışmanlık şirketi olan Verified Market Research, 2020’de 21.61 milyar dolar olan küresel telefon kılıfı pazarının 2028’de 35,81 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor. 

İş insaları kılıfsız cep telefonunu tercih ediyor

Ancak uzmanlar çok zengin insanların cüzdan ya da anahtarlık taşımadığını, paralarını ve anahtarlarını başkalarının taşıdığını hatırlatıyor. Uzmanlar, milyarderlerin cüzdan taşımaması gibi gizli zenginlik kapsamında telefon kılıfı da kullanmadıklarını söylüyor. New York Üniversitesi’nde MBA programı yöneticisi olan Thomai Serdari, zenginlerin para ya da anahtar taşımamalarından dolayı telefonlarının ceplerinde çizilmesinden endişe etmediklerini de vurguluyor. Ayrıca Serdari, giydikleri şık takım elbisenin içinde daha az belli olmasından dolayı çoğu iş insanının kılıfsız cep telefonunu tercih ettiğini dile getiriyor. 

Milyarder Elon Musk da cep telefonunu kılıfsız kullananlardan…

Öte yandan akıllı telefonu özel yapım saatlere benzeten Serdari, her ikisinin de bir zevk göstergesi olabileceğini öne sürüyor. “Tek başına çok güzel, öyleyse neden bir kılıfa koymanız gerekiyor?” diyen Serdar, telefon kılıflarını estetiğe aykırı olarak tanımlıyor. Serdari’nin de belirttiği gibi aşırı zenginler tıpkı saatlerini gösterir gibi pahalı telefonlarını da göstermekten çekinmiyorlar. Ayrıca Elon Musk, Jeff Bezos gibi zenginler için ekranı kırılan telefonun yenisini almak hiç sorun değil. 

Thomai Serdari, telefonu kılıfsız kullanmak, telefonun ekranının çizilmesinden korkmamak gibi gizli zenginlik belirtilerinin parayı çarçur etme anlamına da gelmediğini söylüyor. Serdari “Aksine aşırı zenginler parayı harcama konusuna çok dikkat ederler” demekte. İş insanlarının zamanları oldukça değerli. Telefonu tamire vererek zaman kaybedecekler ve bazı iş görüşmelerini yapamayacaklar. Kaybedecekleri zaman yerine yeni telefon almak kimi durumda iş insanları için çok daha karlı olabilir. 

Kaynaklar: Time, Vox, Euronews

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-2