Bu Altcoin Fiyatları Sert Düşüyor! Ayı Piyasası Derinleşecek mi?

Analist Marcel Pechman, meme-coin’lerin tüm kripto sektörü için daha yüksek bir betayı yansıttığını söylüyor. Önde gelen meme coinler’i PEPE, SHIB ve APE haftalık bazda %25’lik sert düşüşler gördü. Bu, derinleşen bir Bitcoin ve altcoin ayı piyasasına mı işaret ediyor? Analist, bu soruya cevap arıyor.

Üç popüler altcoin sert düşüş gördü, sorun ne?

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, son kripto çöküşü meme-coin’leri sert bir şekilde vurdu. Bu süreçte, meme-coin’leri 14 Ağustos’tan 21 Ağustos’a kadar toplam piyasa değerinde %9’luk bir düşüş gördü. Aynı dönemde Pepecoin (PEPE), Shiba Inu (SHIB) ve ApeCoin (APE) %25’lik bir düşüş yaşadı. Asıl soru, bu eğilimin daha geniş bir piyasayı etkileyip etkilemeyeceği, daha geniş bir ayı piyasasına işaret edip etmeyeceği ya da sadece meme-coin’lerin gecikmeli performansını yansıtıp yansıtmayacağı.

Toplam kripto piyasa değeri (mavi) ile PEPE (yeşil), SHIB (kırmızı), APE (turuncu). Ağustos 2023. Kaynak: TradingView

Dogecoin (DOGE) gibi meme-coinler, viral memler ve topluluk coşkusuyla sahneye çıktı. Ancak, çeşitli faktörler nedeniyle cazibeleri azaldı. Bu coinler dikkat çekmek için medyanın abartısına ve online topluluklara bel bağlıyor. Bununla birlikte, meme kökenlerinin ötesinde bir değere sahip değiller. Spekülatif yapıları hızlı fiyat değişikliklerine ve oynaklığa yol açıyor. Dahası, meme-coin piyasası taklitlerle doymuş halde. Odak ve kaynakları daha geleneksel kripto paralar çekiyor.

Yatırımcılar dikkatlerini yeni trendlere kaydırıyor!

Traderlar için Ağustos ortasındaki kripto piyasası çöküşü, meme-coin oynaklığının keskin bir hatırlatıcısı oldu. PEPE ve MiladyMemeCoin (LADYS) gibi bu altcoin projelerinin birçoğu son altı ay içinde ortaya çıktı. Bu durumun yeni girenleri uzaklaştırması mümkün. Ayrıca, olumsuz bir hava yaratarak, ayı piyasasını daha geniş bir kripto ortamına yayması olası. Ancak bu düşük performans, geçmişte APE, SHIB ve PEPE’nin 5 Haziran ile 15 Haziran arasında toplam kripto piyasasını %18 oranında geride bırakmasında görüldüğü gibi meme-coinler için tipik bir durum.

Altcoin
Toplam kripto piyasa değeri (mavi) ile PEPE (yeşil), SHIB (kırmızı), APE (turuncu). Haziran 2023. Kaynak: TradingView

Bu iki örnek bu altcoin projelerinin her zaman daha geniş kripto piyasasından daha kötü performans göstereceği anlamına gelmiyor. Bunlar, meme-coin’lerin piyasa hareketlerini abartma eğiliminde olduğu sektörde daha yüksek bir betayı yansıtıyor. Buna rağmen, aşırı fiyat düşüşlerinin geriye dönük bir olgu mu olduğu yoksa bir piyasa dönüşüne mi işaret ettiği belirsiz. Beklentilerin aksine, meme-coinlerin boğa piyasaları sırasında da gecikmesi mümkün. Örneğin, 13 Mart ile 30 Mart arasında meme-coinler düşerken toplam kripto piyasası %17,5 değer kazandı.

Altcoin
Toplam kripto piyasa değeri (mavi) ile FLOKI (yeşil), SHIB (kırmızı), APE (turuncu). Mart 2023. Kaynak: TradingView

En son iki meme-coin düşük performans örneğine baktıktan sonra, bunların sonrasını incelemek çok önemli. Bu, fiyat düşüşünün olası bir piyasa dibine mi işaret ettiğini yoksa yalnızca yatırımcıların dikkatlerini diğer kripto paralara mı kaydırdığını belirlemeyi gerektiriyor.

Altcoin
Kripto para piyasası toplam kapitalizasyonu. Kaynak: TradingView

Dış faktörler bu altcoin fiyat hareketlerini etkiliyor

Meme-coin’lerin düşük performans gösterdiği Haziran ortası ve Mart sonu döneminin ardından, genel kripto para piyasası kapitalizasyonu ya sabit kaldı ya da sonraki haftalarda kayda değer kazançlar yaşadı. Bu dönemlerde yatırımcı duyarlılığını çok sayıda faktörün etkilemiş olması mümkün. Örneğin, BlackRock’ın 15 Haziran’da bir Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) için başvuru yapması etkilemiş olabilir.

Benzer şekilde, 31 Mart’ta 4,2 milyar dolar değerindeki Bitcoin opsiyonlarının süresi doldu. Bu olay Bitcoin’in 28.000 dolar destek seviyesini güçlendirmesi için potansiyel bir katalizör olarak görüldü. Bunun nedeni, call (buy) opsiyonları ile put (sell) enstrümanları arasındaki kayda değer dengesizlikti. Call opsiyonları put opsiyonlarını 1,2 milyar dolar aştı. Bu durum muhtemelen Bitcoin boğalarının işine yaradı. Ayrıca, muhtemelen BTC fiyatını desteklemek için vade bitiminden elde ettikleri kârı kullanmalarına yol açtı.

Bununla birlikte, bu altcoin fiyatlarındaki son iki keskin düzeltme, daha geniş kripto piyasası düşüşlerini yansıtmadı. Bu yüzden, Bitcoin’in 26.000 dolar civarında destek bulma olasılığı bir ihtimal olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, ETF ve opsiyon vade sonu olaylarından da anlaşılacağı üzere, piyasa eğilimleri ve meme-coin fiyat hareketi öncelikle haberler ve olaylar tarafından yönlendiriliyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1