Borsa İstanbul Rekora Doymuyor: Yükselişteki Ana Etkenler Ne?

28 Mayıs seçimlerinin ardından hızlı bir ralliye başlayan Borsa İstanbul, rekor kırmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta kendini 7.000 eşik değerin üstüne atarak tarihi bir rekora imza atan ve dün açılışta bu rekorunu tazeleyen endeks, yeni güne yatay başlasa da gün içerisinde yükseliş serisini sürdürmeyi başardı. Yüzde 0,13’lük bir yükseliş ile 7.207 puandan açılış yapan Borsa İstanbul, gün içerisinde 7.296 seviyesine kadar yükselerek tarihi rekora imza attı.

Bu rekorda bazı sektörler ise öne çıkıyor. Özelikle son günlerde enerji şirketlerinde görülen rallinin, Körfez yatırımları beklentisiyle hızlanması, Borsa İstanbul’da suların ısınmasının ana sebepleri arasında gösteriliyor.

Bunla birlikte yatırımcılar arasındaki bir diğer görüş ise, Borsa İstanbul’un tekrardan reel getiri açısından emsalsiz konuma gelecek olması. Yeni atanan ekonomi yönetimi, TCMB Başkan’ı Erkan önderliğinde faiz artırım patikasına geri dönerken, mevduat faizlerinde yaşanan gerileme ve dolardaki sakin seyir, borsaya olan ilgiyi hızlandırıyor. Hızla yükselen enflasyon beklentilerinin TCMB raporlarına kadar yansıması ise, yatırımcıların Borsa İstanbul üzerindeki ilgisi için çok kritik. Bazı piyasa aktörleri yaşanan son ralliyi 2022 yılında enflasyonun hızla yükseldiği dönemde başlayan ralliye çok benzetirken, bazı yatırımcılar ise Borsa İstanbul’daki fiyatlamaların gerçekçi olup olmadığı konusunda endişeli. Son dönemde yükselen endekse nazaran sakin kalan dolar/TL, dolar bazında endeksinde pozitif tarafta kalmasına sebep olurken, bu durumun yabancı yatırımcının ilgisini çekeceği de düşünülüyor.

TCMB Başkanı Erkan’ın enflasyon sunumunda özellikle belirttiği üzere yeni yönetimin odak noktasında mevduat faizleri yer alıyor. Özellikle TCMB’nin politika faizi ile mevduatlara verilen faiz arasındaki yüksek fark ve bununla birlikte 1 yılla kadar olan mevduatlarla birlikte 3 aya kadar vadeli mevduat faizleri arasındaki açılan fark, büyük rahatsızlığa sebep olmuşa benziyor. Aslında TÜİK enflasyonu açısından baktığımızda da mevduat faizlerinin kısa bir süre de olsa güncel enflasyon oranı üzerinde bir getiri sağladığını söylemek mümkün.

Bütün bunların akabinde dolar/TL paritesinde bir süredir gözlemlenen yatay seyir dolar yatırımcısı içinde Borsa İstanbul’u yeni bir alternatif haline getiriyor olabilir. Özellikle KKM’nin yavaş yavaş tasfiye edileceğine yönelik inanç ve ekonomide rasyonel zemine tekrar oturması beklenen Türkiye’nin, son birkaç haftadır borsasına yabancı yatırımcı çekmesi, rallinin bir diğer sebepleri arasında yer alıyor.

Körfezden gelecek tutarın hangi sektörlere yönelik olacağı tam net olarak bilinmezken, enerji bu konuda öne çıkan sektörler arasında gözüküyor. Nitekim son dönemde Borsa İstanbul Elektrik endeksinde yaşanan sert ralli, yatırımcıların buraya yöneldiğini de gösteriyor. EnerjiSA gibi köklü bir enerji şirketinin gerçekleştirdiği yeni satın alımla birlikte ASTOR’un hızlanan yeni iş ilişkileri de sektördeki pozitif havayı artırıyor. Borsa İstanbul Elektrik endeksi son 1 ayda yüzde 40 civarında yükselirken BIST-100 endeksinde yükseliş ise aynı dönemde yüzde 20 olarak gerçekleşti.

Borsa İstanbul Elektirik Endeksi

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-1