Bitcoin Boğası İşte Bu Tarihte Başlayacak: Goldman Sachs’tan FED Raporu!

Bankacılık devi Goldman Sachs analistleri, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz politikalarına dair dikkat çeken tahminlerde bulunurken yaşanacak değişimin kripto para piyasası üzerindeki etkisi öne çıktı.

Goldman Sachs analisti Jan Hatzius önderliğindeki analistler tarafından yapılan yakın tarihli bir açıklamada, FED’in faiz oranlarındaki artış politikasını önümüzdeki eylül ayı itibariyle durduracağı öne sürüldü. FED’in faiz artışlarını durmasının ardından yaklaşık faizlerin 1 yıl boyunca sabit kalacağını düşünen analistler, faiz indirimleri için 2024 yılının ikinci çeyreğini işaret etti.

Net tarih olarak 2024 yılının Haziran ayını öne çıkaran ekip, o tarihten itibaren kademeli olarak üç ayda bir faiz indirimi yaşanacağını vurguladı. Analistler belirtilen tarih itibariyle her çeyrekte 25 baz puanlık faiz indirimi beklendiğini yazdı:

Normalleşme, kesinti için özellikle acil bir motivasyon değil ve bu nedenle FOMC’nin ilk aşamada sabit bir faiz politikası izleyeceğini öngörüyoruz. Tahminimizdeki indirimler, enflasyon hedefe yaklaştığında fon oranını kısıtlayıcı bir seviyeden normalleştirme arzusundan kaynaklanıyor.

Bitcoin için ne anlama geliyor?

Genel kanıya göre FED’in faiz indirmesi yatırımcıların dolar üzerinden güvenli ve sabit gelir elde etme durumlarının kısıtlanması ve genel olarak hem geleneksel hem de kripto para piyasasındaki risk iştahının artmasıyla sonuçlanacak.

Yaklaşık 3 yıl önce Covid-19 pandemisi sırasında düşük faiz ve para basma politikaları uygulanmış ve bu akış kripto para piyasasında ciddi bir boğa sezonunu tetikleyerek Bitcoin’i 68 bin dolar bandına kadar taşımıştı.

Ancak Covid süresince ve sonrasında yaşanan ekonomik problemler, piyasadan para çekilmesi ve FED’in faiz artırımı gibi piyasalar için zorlu kararlarını beraberinde getirdi.

Goldman Sachs analistinin düşünceleri doğrultusunda FED’in faiz indirmeye başlaması hem kripto paralar hem de geleneksel piyasalar için bir rahatlama dönemine işaret ediyor. Söz konusu faiz indirimine başlanacak tarih ile birlikte Bitcoin halving (yarılanma) tarihinin yakın olması önümüzdeki yıl bir boğa sezonunu yaşanma ihtimalini artırıyor.

source site-9