Altın Fiyatları Hangi Rakamlara Gidiyor? Son Tahminler Ne?

Fitch, ABD’nin gıpta ile bakılan trible A kredi notunu düşürdü. Bunun ardından ABD doları, Hazine getirileri ve Asya hisse senetleri tökezledi. Ayrıca, ekonomiye olan güven azaldı ve güvenli liman külçeye olan ilginin arttı. Bu gelişmelerin etkisiyle altın fiyatları Çarşamba günü yükseldi. Analistler ve uzmanlar, altını bundan sonra neyin beklediğini açıklıyor.

Fitch ABD’nin notunu düşürdü, altın fiyatları yükseldi

Salı günü Wall Street kapanışından sonra Fitch, önümüzdeki üç yıl içinde mali bozulma ve artan genel hükümet borç yükünü gerekçe göstererek ABD hükümetinin kredi notunu AAA’dan AA+’ya düşürdü. Marex için araştırma yapan değerli metal analisti Edward Meir, gelişmeyi şu şekilde yorumluyor:

S&P en son 2011’de not düşürdüğünde piyasalar çılgına dönmüştü. Ancak şu anda aynı türden bir tepki görmüyoruz. Yine de her şey izlenmeye değer.

ANZ: Bu durum altının yukarı yönlü hareketini sınırlayacak

Yatırımcılar, Cuma günkü Temmuz ayı tarım dışı istihdam raporuna odaklanmaya devam ediyor. Bu veri, ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin önemli bir barometre niteliğinde. Bu arada, ABD merkez bankacıları, istihdam piyasasını çökertmeden enflasyonu yenebileceklerine dair umutlarını dile getiriyorlar. Ancak bunu yapmanın faiz oranlarını bir süre daha yüksek tutmayı gerektireceğini de söylüyorlar.

ANZ analistleri, ABD merkez bankasının Eylül ayında yeni bir artırım için kapıyı açık bırakmasının ardından Fed’in nihai faiz oranına ilişkin değişen beklentilerin altının yakın vadede yukarı yönlü hareketini sınırlayabileceğini değerlendiriyor.

Altın fiyatları

Altı fiyatları, eninde sonunda 2.000 doların üzerine çıkacak

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, Salı günü açıklanan verilere göre ABD’de açık iş pozisyonları Haziran ayında son iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Ancak sıkı işgücü piyasası koşullarıyla uyumlu seviyelerde kaldı. Bu arada, yeni siparişlerdeki kademeli iyileşme sayesinde ABD imalatı Temmuz’da daha zayıf seviyelerde istikrar kazandı. Şimdi gözler Cuma günü açıklanacak olan Temmuz ayı ABD tarım dışı istihdam raporunda. OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, altın fiyatları üzerindeki etkisini şu şekilde yorumluyor:

Altın fiyatları, ABD dolarında yükseliş gördükçe gevşiyor. Ayrıca, hafta içinde açıklanacak tarım dışı istihdam raporu öncesinde bir miktar kar alımı da söz konusu…Enflasyonun düştüğünü görürsek Fed’in bir sonraki toplantıda faiz artırımına gitmeyeceğini düşünüyorum… Altın fiyatları yakın vadede menzile bağlı olabilir. Ancak eninde sonunda 2.000 doların üzerine çıkacaktır.

6 Analist Tahmin Yaptı! Altın Yatırımcıları Dikkat!

Enflasyon kontrol altında, ancak resesyon riski hala var!

Fed, enflasyonun 2025’ten önce hedefe dönmeyeceğine ve faizlerin daha uzun süre yüksek tutulması gerektiğine inanıyor. WisdomTree’nin yeni bir araştırma raporu ise enflasyonun çoktan kontrol altına alındığını ileri sürüyor. Ayrıca, resesyon riskinin hala arttığını vurguluyor. WisdomTree Avrupa Emtia ve Makroekonomik Araştırmalar Başkanı Nitesh Shah’a göre, Fed’in izlediği mevcut yol enflasyon hedefini çoktan aşabilir. Bunun da ABD ekonomisini resesyona sürüklemesi mümkün. Shah son Altın Görünümü raporunda şu hususların altını çiziyor:

ABD enflasyonu tartışmasız bir şekilde sert düşüyor. Ancak, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamasındaki eski barınak verileri gerçeği maskeliyor… Bu tek değişken değişikliği Fed’in enflasyon söylemini dramatik bir şekilde değiştirecek. Böylece, Fed’in faiz artırımına gitmesi gerektiğini gösterecektir.

Resesyon riski getiri eğrisinin tersine dönmesine göre ölçüldüğünde, Shah ABD ekonomisinin 2024 ortasına kadar resesyona girme olasılığını %70 olarak görüyor.

Bu durumda altın fiyatları pozitif performans gösteriyor

Fed, Bank of New York modeli geçmiş resesyonları saptama konusunda oldukça iyi bir geçmişe sahip. Shah, bu nedenle bu uyarı işaretini görmezden gelmenin zor olduğunu söylüyor. Ayrıca, resesyon riskleri artarken yatırımcıların altını “savunmacı bir varlık” olarak değerlendirmeleri gerektiğini sözlerine ekliyor. Bu da altın fiyatları için önemli bir etmen. Shah, altının ekonomik stres dönemlerinde iyi performans gösterme geçmişine sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bu bağlamda şu yorumu yapıyor:

Aşağıdaki Şekil 2’de görüldüğü gibi, bileşik öncü göstergeler (Şekil 3) güçlü bir şekilde negatife döndüğünde, hisse senetleri negatif olma eğilimindeyken altın fiyatları pozitif performans gösteriyor. Altın aynı zamanda rakip savunma varlıkları olarak görülen Hazine tahvillerinden de daha iyi performans gösteriyor.

Altına yönelik yatırımcı duyarlılığındaki artış durdu

Shah, WisdomTree’nin kantitatif altın modelini kullanarak son zamanlarda altını neyin yönlendirdiğine bakıyor. “Enflasyonun ılımlılaştığını ve dolayısıyla altın fiyatlarına geçen yıla kıyasla daha az destek sağladığını görebiliyoruz. Altına yönelik yatırımcı duyarlılığındaki toparlanma (spekülatif pozisyonlama ile ölçülen) büyük ölçüde durdu. Borç tavanının uzatılması ve mini bankacılık krizinin (henüz) önemli bir sistemik etki yaratmadan atlatılması, yatırımcıların metale olan talebini yumuşattı.” diyor. Bununla birlikte, ABD dolarının 2022’ye kıyasla düşüşünün altın için bir destek görevi gördüğünü de ekliyor.

Shah daha sonra aynı modeli “çeşitli makroekonomik senaryolarla tutarlı” altın fiyatları tahminleri üretmek için kullanıyor. “Uzlaşı senaryomuz, Bloomberg Profesyonel Ekonomistler Anketi’nin enflasyon, ABD doları ve Hazine getirisi tahminlerine ilişkin ortalama görüşlerini alıyor,” diye yazıyor. Buradan hareketle, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Konsensüs, enflasyonun düşmeye devam etmesini, ABD dolarının değer kaybetmesini ve tahvil getirilerinin düşmeye devam etmesini bekliyor. Altın fiyatları duyarlılığına ilişkin bir konsensüs tahmini olmadan, spekülatif pozisyonlamayı Haziran 2023’teki 180 bine yakın yüksek seviyeden uzun vadeli ortalamaya yakın olan muhafazakar 100 bine indiriyoruz. Bu yıl bir resesyon ya da mali dislokasyonun gerçekleşmesi halinde risk açıkça yukarı yönlü.

Altın fiyatları

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster


source site-1