Yoğun Ekonomik Veri Takvimi, Brent Petrol Fiyatlarını Uçurdu!

Çin’in ekonomik toparlanmasını desteklemek amacıyla faiz indirimine gitmesiyle petrol fiyatları yükseldi. Salı günü Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) finans kuruluşlarına sağladığı yıllık kredi kolaylığı oranını düşürmesinin ardından, Brent ham petrolü yüzde 0,45 artışla varil başına 86,20 dolar, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü ise yüzde 0,45 artışla varil başına 82,34 dolardan işlem görüyor.

PBOC, internet üzerinden yaptığı açıklamada, nakit enjeksiyonunun bankacılık sistemi likiditesini dengelemek amacıyla yapıldığını ve vergi ödemeleri gibi faktörleri göz önünde bulundurarak kredi kolaylığı oranını düşürdüğünü belirtti.

Çin’de açıklanan son verilere göre, sanayi üretimi ve perakende satış verileri zayıfladı, bu da ekonomik büyümenin zaten yavaşladığı bir dönemde daha fazla baskı altında olduğunu gösterdi. Bu durum, yetkilileri faaliyeti desteklemek amacıyla faizleri düşürmeye yönlendirdi.

Öte yandan, Çin’in petrol talebi direnç gösteriyor. Rafineriler, seyahat talebini karşılamak ve yakıt ihracatından yüksek kar marjları elde etmek amacıyla üretimi yüksek seviyelerde tutuyor. Bu nedenle ülkenin rafineri üretimi Temmuz ayında bir önceki yıla göre yüzde 17,4 arttı.

Petrol fiyatlarına destek olan bir diğer faktör ise Japonya ekonomisinin beklenenden hızlı büyümesi oldu. Canlı bir görünüm sergileyen otomobil ihracatı ve turist girişleri, COVID sonrası yavaşlayan tüketici toparlanmasının etkisini dengelemeye yardımcı oldu.

source site-2