YENİLENMİŞ FORMÜLÜYLE TÜRKİYE EKONOMİSİ – Kriptokoin.com

Eğlenceli ülkeyiz vesselam… Belki başka ülkede daha çok para kazanabilirsiniz ama böyle adrenalin dolu bir hayat yaşayamazsınız.

Düşünün artık nasıl bir yokluk içindeysek olması gereken şeyi tebrik falan ediyoruz. Ülke nasıl anormal hale geldiyse sevindirik oluyoruz normale bile…

Sahi ne oldu? Ülke ekonomisini kaosa sürükleyen gruptan üç kişi kovuldu… Yerine geçmişi oldukça parlak üç kişi getirildi.

Peki bu değişikliğe nasıl gidildi? Bu kez gururunu ateşe verdi, yaktı da geçti belli ki…

Nitekim diğer yolda devam edilse Türkiye en geç sonbahar aylarında ödemeler dengesi krizi içerisindeydi… Bir anlamda mecbur kalındı. Bitmiş bir ekonominin neyini yöneteceklerdi ki?

Ahmakça planlanmış “Yeni Ekonomi Modeli” adlı saçma sapan programı, ekonomiyi hobi olarak takip eden biri bile işe yaramayacağını anlardı.

Önceki dönemde “Merkez Bankası mı, lahmacun mu yönetsin para politikasını?” diye kime sorulsa “soğan da koyarsanız neden olmasın?” cevabı alınıyordu. Açıklamalar birbirini tutmuyor zaten kimse ilgilenmiyordu.

Bir örnek vermek isterim. “2023 yılında enflasyon oranının yüzde 22.3’e düşeceğini, 2024 yılında ise tek haneye gerileyerek yüzde 8.8 oranında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.” açıklaması Merkez Bankası’nın resmi kanallarından yapıldı.

Yoldan matematik ile arası iyi olan bir lise öğrencisini çevirsen “Genç, enflasyonu düşürmeye çalışıyoruz, aynen… Kaç diyelim?” desen o bile daha aklı başında hedef verirdi.

Amerika tazı, Türkiye kaplumbağa hızı!

İlk ikisi pek iş yapmayan “Enflasyon Raporu” toplantısının üçüncüsü yenilenmiş formülü nedeniyle heyecanla beklendi.

Başkan daha çok teknik konuştu. Ortaya problemleri koydu. Açıklanmaya muhtaç bazı sıkıntılar söz konusuydu… Pek oralara girmedi. Yavaş hareket edeceklerini açıkça söyledi.

“Sonuçlarını aylar içinde göreceğimiz için, analiz ederek yeni kararlar almalıyız.” demesi aklıma “Türkiye’nin var mı öyle bir vakti?” sorusunu getirdi. Bence daha hızlı gidilmeli.

Şöyle anlatmaya çalışayım. Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan’ın tecrübesi Amerika kökenli… İki gün önce ABD Merkez Bankası Fed faizi yüzde 5,25’ten yüzde 5,50’ye yükseltti.

Peki Amerika’da enflasyon kaçta? Yüzde 3’e geriledi. Bitmedi… Fed Başkanı Jerome Powell, Fed’in Eylül toplantısında faiz artırımı yapılması için karar verilmediğini söyledi. Bizde olsa faizler çok yüzde 2.50’ye çekilmişti!

Para politikası Türkiye’yi kurtarır mı?

Tekrar bize dönelim… Şu an enflasyon yüzde 38’de… Beklenti ne? 2023 resmi enflasyon tahmini yüzde 58’e yükseltildi. Sahi politika faizi nerede? Yüzde 17.50’de…

Normal şartlarda rasyonel bir politika uygulansa olması gereken yer yüzde 50’den başlar ve devam eder. Olayın bir de kredi faizi boyutu var. Gerçekçi olmak lazım çok hızlı da artırılırsa binlerce şirket ticaret hayatına veda eder.

Gelelim yeni atanan 3 başkan yardımcısına… Görünüşe göre karar alıcı çoğunluk emir alacak şahsiyetler değil…

Nitekim Gaye Erkan da toplantıda, “Merkez Bankasının bağımsız olduğunu, tamamen verilere odaklı, bilimi esas alan, gerektiği şekilde ve gerektiği kadar kararları uygulayacaklarını” söyledi. “2025’ten sonra istikrar dönemine gireceğiz” diye de ekledi. İki yıl daha dayanıp hayatta kalanların bir şansı olabilir demek istedi galiba…

Yanlışlarda ısrar edersen sadece ülkeyi yönetirsin. Ekonomiyi bitirirsin… Erdoğan’ın o veya bu şekilde yanlıştan dönmesi oldukça sevindirici. Tebrik ediyorum kendisini…

Yalnız iş sadece Merkez Bankalarının para politikası kararları ile olsaydı dünyada fakir ülke kalmazdı. Bu yapılması gerekenin sadece küçük bir kısmı… Bakalım diğer adımları atabilecek irade var mı?

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-2