Şaşırtan Sonuç! Bitcoin Madenciliğinin En Ucuz Olduğu Ülke

Dünya çapındaki Bitcoin madencileri, ev elektrik maliyetlerinde önemli farklılıklar yaşıyor. CoinGecko’nun yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki bireysel Bitcoin madencilerinin yaptığı harcamalardaki keskin zıtlığı vurguluyor. Buna göre dikkat çekici bir şekilde, Lübnan’da bir BTC madenciliği çok ucuz. İtalya’dakinden yaklaşık 783 kat daha az maliyetli. Rapor maliyet ortamındaki önemli farklılıkları ortaya çıkarıyor. Detaylara bakalım.

Kârsız Bitcoin madencilik ülkeleri listesinde Avrupa başı çekiyor

CoinGecko’nun raporu, Avrupa’nın Bitcoin madenciliği için en az kârlı on ülkeden dokuzuna ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Diğer taraftan bunun başlıca nedeninin yüksek hane halkı elektrik maliyetleri olduğunu vurguluyor. Tek başına BTC madenciliğinin yalnızca hane halkı elektrik maliyetlerine bağlı olarak kârlı olduğu 65 ülke arasında Asya 34, Avrupa ise yalnızca beş ülkeye sahip.

Ancak, bağımsız olarak faaliyet gösteren Bitcoin madencilerinin zorluğu var. Buna göre, normlara meydan okuyan küresel ortalama hane halkı elektrik maliyetleriyle karşılaşmakta. Raporda şu ifadeler yer alıyor:

“1 BTC madenciliği için ortalama hane elektrik maliyeti 46.291,24 dolar. Bu rakam Temmuz 2023’te 1 BTC’nin ortalama günlük fiyatından (30.090,08 dolar) %35 daha yüksek.”

İtalya en pahalı madencilik merkezi olarak listelerin başında

İtalya, Bitcoin başına 208.560 dolar gibi şaşırtıcı bir maliyetle ev tipi Bitcoin madenciliği için en maliyetli ülke olarak ortaya çıkıyor. Bunu bir perspektife oturtmak gerekirse, İtalya’da bir Bitcoin madenciliği, yazıyı yazarken yaklaşık dokuz BTC değerine eşittir.

Avusturya ve Belçika ise 184.352 ve 172.382 dolarlık maliyetleriyle ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor.

Lübnan’ın olağanüstü madencilik avantajı

Aksine, Lübnan’ın hane halkı elektrik ücretleri bireysel madenciler için cazip bir teklif sunmakta. Ayrıca sadece 266 dolar karşılığında bir Bitcoin üretmelerini sağlamaktadır. Bu çarpıcı fark, Lübnan’ı Bitcoin madenciliği için ideal bir yer olarak konumlandırıyor. Diğer taraftan İtalya’nın 208.560 dolar olan maliyetinden yaklaşık 783 kat daha ucuz bir maliyet sunuyor.

Başka bir örnek daha var. Buna göre İran, BTC başına 532 dolarlık üretim maliyetiyle bu ülkeyi takip ediyor. İran 2019’da Bitcoin madenciliğini yasallaştırdı. Ancak, ülke kış aylarında enerji şebekesinin zorlanması nedeniyle madencilik faaliyetlerini aralıklı olarak yasakladı. Kriptokoin.com tarafından daha önce yayınlanan bir haberde İran’ın yaklaşık 150.000 adet kripto madencilik ekipmanına el koyduğu vurgulanmıştı.

Düşük maliyetli Bitcoin madenciliği ülkelerinin potansiyelini keşfetmek

Binance CEO’su Changpeng Zhao “CZ”, 19 Ağustos’ta bir X gönderisinde bu konuya değindi. Düşük elektrik maliyetlerine sahip ülkelerin Bitcoin madenciliği için sunabileceği fırsatlar üzerinde durdu. Şüpheci tavrını sürdüren ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini kabul eden CZ’nin dikkat çektiği bir nokta var. Fizibilite ve lojistik gibi potansiyel faktörlerin bu ülkelerdeki madencilik ortamında önemli rol oynayabileceğine dikkat çekiyor.

Tartışmaya katılan bir X kullanıcısı önemli bir bilgi veriyor. Bu düşük maliyetli ülkelerinin çoğunun elektrik kıtlığı ile mücadele ettiğini belirtiyor. Diğer taraftan genellikle yaz aylarında veya yoğun saatlerde ağır sanayileri kısıtladığını vurguluyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da,Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.


source site-1