Ripple’da Darbe Alan SEC’ye Bir Dava Şoku Daha: Grayscale Detayı Dikkat Çekti!

SEC, Ripple (XRP) davasında aleyhine çıkan karardan kısa bir süre sonra SPIKES davasını kaybederek bir darbe de geleneksel finans piyasasından yedi.

SEC, Ripple’ın ardından bir darbe daha yedi. Bloomberg’ün yakın tarihli bir haberine göre Columbia Bölge Mahkemesi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) “SPIKES” isimli bir volatilite endeksi ürünü hakkında yaptığı avantajlı kategorizasyonu “keyfi ve kaprisli” olduğu gerekçesiyle bozdu.

Verilen bilgilere göre regülatör, mevcut popüler volatilite endeksi VIX ile rekabet edebilmesi için “menkul kıymet vadeli sözleşmesi” yerine yalnızca “vadeli sözleşme” olarak kategorize etti. Bu SPIKES’ın menkul kıymet tanımından gelen ağır vergiler ve denetimden muaf olmasını sağladı.

SEC’nin bu hamleyi volatilite endeksleri arasında rekabeti teşvik etmek için yaptığı söylense de Yargıç Sri Srinivasan, regülatörün bu kategorizasyonu yapma nedenini yeterince açıklayamaması sebebiyle kararı “keyfi” olarak nitelendirdi.

SEC’nin eylemini nitelendirmek için kullanılan “keyfi ve kaprisli” sıfatları, kullanıcıların dikkatini çekti. Zira bu nitelendirmeler, 11 ekim tarihinde Grayscale davasından kripto odaklı yatırım şirketi tarafından SEC eylemleri için kullanılmıştı.

Mahkeme tarafından bozulan karar sonucunda SPIKES “menkul kıymet vadeli sözleşmesi” olarak kategorize edildi ve mevcut müşterilere pozisyonlarını tasfiye etmeleri için 3 ay verildi.

Öte yandan MetaLawMan isimli bir kripto avukatı, davadaki üç yargıçtan ikisinin kripto odaklı yatırım şirketi Grayscale’in SEC’ye açtığı GBTC fonunun bir spot Bitcoin (BTC) ETF’ine (borsa yatırım fonu) dönüşmesine dair açılan davada görevli olduğuna dikkat çekti. Avukat, bu yargıçların davada Grayscale lehine bir karar vermeyi düşündüklerini söylerken SPIKES davasının Grayscale dava sonucuna dair bir ipucu olabileceğini ima etti.

Bloomberg ETF Analisti Eric Balchunas bu yargıçların Sri Srinivasan ve Neomi Rao olduğu belirtti.

Alınan yenilgi SEC’nin bir ay içerisinde mahkemeden aleyhine çıkan ve kripto para sektörü için önem arz eden ikinci kararı temsil etti. SEC, bir önceki aleyhte kararını 13 Temmuz tarihinde görülen Ripple davasında almıştı.

 


source site-9