O Kripto Para Tasarısı Kabul Edildi! İşte Maddeleri

ABD’li düzenleyici CFTC’ye kripto para piyasası üzerinde daha fazla yetki verecek yasa tasarısı onaylandı. 26 Temmuz’da geçen tasarı, NFT ve DeFi sektörlerine özel maddeler içeriyor.

“Dijital Varlık Piyasa Yapısı ve Yatırımcı Koruma Yasası” onaylandı

Çarşamba günü kilit bir kongre komitesi, kripto para birimleri için düzenleyici çerçeve geliştirmeyi amaçlayan yasa tasarısını sundu. Tasarı, hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partilerden destek aldı. 35’e 15’lik oyla kabul gördü.

Meclis Finansal Hizmetler Komitesi tarafından kabul edilen yasa tasarısı, SEC ile birlikte bir diğer büyük düzenleyici Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’a (CFTC) daha fazla yetki veriyor. Tasarıyla birlikte CFTC, bir kripto para biriminin menkul kıymet veya emtia olduğunu tanımlayabilecek. Ayrıca, SEC’in yargı yetkisi de genişliyor.

Bu arada, tasarı bazı meclis üyelerinin eleştirisini çekti. Massachussets temsilcisi Stephen Lynch Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “20 yıldır bu komitedeyim. Bunun son 20 yılda fiyat artışı için sunulan en kötü yasa olduğunu kesinlikle söyleyebilirim” dedi.

Yine de komite başkanı Temsilci Patrick McHenry, açılış konuşmasında yasayı övdü. İlk kez bir komitenin kriptoya özgü mevzuatı kabul ettiğini söyledi. Ayrıca, yasanın ABD’yi kriptoyu düzenlemede diğer ülkelerin “geride kalmasından” önlemek için gerekli olduğunu onayladığını belirtti.

İşte tasarının kritik maddeleri

Söz konusu tasarı ilk olarak Haziran ayında ortaya çıktı. Resmi olarak 21 Temmuz’da tanıtıldı. 212 sayfalık yasa tasarısı, menkul kıymetler ve türevler için mevcut piyasa yapısını kripto paralara uyarlamayı ve SEC veya CFTC’ye kayıt için bir yol oluşturmayı amaçlıyor.

Tasarıya eşlik eden bir bilgi notu, kripto paraların %70’inin emtia olduğunu öne sürüyor. Ayrıca, CFTC’nin kripto para piyasası üzerinde birincil düzenleyicisi olduğunu belirtiyor. CFTC ayrıca kripto spot piyasaları üzerinde tam yetkiye sahip olacak. Söz konusu yasa NFT ve DeFi sektörlüleri üzerinde de yeni bir yol haritalıyor.

Demokratlar, CFTC’ye verilen ek yetkileri reddettiler

Demokrat parti üyeleri, yasa taslağının kripto paralar üzerindeki yetkinin çoğunu CFTC’ye devretmesine özellikle itiraz ediyor. Komite Cumhuriyetçileri de Tarım komitesinin CFTC için 120 milyon dolarlık fon sağlamasına karşı çıktı. CFTC başkanı Rostin Behnam, düzenleyici kurumun kripto ile ilgili ekstra yükümlülükleri karşılaması için önümüzdeki üç yıl içinde 120 milyon dolar talep etmişti. Ancak Demokratlar Çarşamba günü, Hazine’nin bu fonu sağlayacağına dair hiçbir garanti olmadığını kaydetti.

Cumhuriyetçiler, SEC’in agresif kripto para yaptırımları duracağı için umutlu

Cumhuriyetçi milletvekilleri, piyasa yapısı yasa tasarısının kripto oyuncularına netlik sağlayacağını söylüyor. Ayrıca SEC’in agresif endüstri baskısını da durduracağından umutlular. Meclis Üyesi Tom Emmer, Avrupa Birliği ve İngiltere’nin de kripto için kendi özel yasal çerçevelerini geçmek için harekete geçtiğini söyledi. SEC, 2023’teki son hamleleriyle ılımlı bir düzenleyici olmaktan uzaklaştı.

Emmer’a göre, “Kongre hiçbir şey yapmazsa ABD büyük bir fırsatı kaçıracak. Çin Komünist Partisi tarafından tasarlansaydı, internet bugün nasıl görünürdü? Amerikan gizlilik, bireysel egemenlik ve serbest piyasa değerlerini ilerleten kripto paralar tarafından desteklenen geleceğin dijital ekonomisini tasarlamada küresel olarak liderlik etme fırsatımız var.”

Kriptokoin.com olarak önümüzdeki dönemlerde geçmesi beklenen diğer ABD yasa tasarılarına bu yazıda yer verdik.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster


source site-1