Moody’s, Türkiye Ekonomisi İçin Büyüme Tahminini Yükseltti

Dünya’nın önde gelen finansal araştırma kurumlarından Moody’s, küresel makroekonomi raporunun Ağustos sayısını yayınladı. Küresel ölçekte yatırımcıların yakından takip ettiği raporda Türkiye için de yemi tahminler yer aldı.

Moody’s, Mayıs ayında Türkiye ekonomisi için açıkladığı büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Kurum, daha önce açıkladığı 2023 için %2.6, 2024 için ise %2 rakamlarını bu yıl için %4.2, gelecek sene için ise %3 olarak değiştirdi.

Bu kararın ardında Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in bu sabah açıkladığı GSYİH verisi etkili olmuş olabilir.

Moody’s, Türkiye için enflasyon tahminlerini de açıkladı. Finansal araştırma kurumu ülkemizde yıl sonu enflasyon rakamının %51.2, 2024 için ise %48.7 olmasını bekliyor. Uzmanlar, yukarı yönlü tahmin değişikliğini sadece Türkiye için yapmadı. İngiltere, ABD, Hindistan, Fransa ve Kanada gibi ülkelerde de ekonomik aktivite beklentileri aşıyor.

Raporda küresel çaptaki sıkı finansal koşulların büyümeyi baskılamaya devam edeceği belirtildi.

Çin 2024 Büyüme Tahmini Düştü!

Moody’s, son dönemde durgun konut piyasası ve düşük kalan ticaret faaliyeti nedeniyle gündemde olan Çin için öngörüsünde bazı değişiklikler yaptı. Kuruluş, Asya devinin 2023 için %5 büyüme tahminini korusa da 2024 yılına dair beklentisini %4.5 puanda %4’e düşürdü.

Uzmanlar, ABD ekonomisinde resesyon riskinin azaldığının altını çizdi.

source site-2