Lira Destekli Stabilcoin’den Beklenmedik Performans: Piyasa Değeri %325 Fırladı!

Son yıllarda Türk lirası, itibari para birimleri arasındaki oynaklığıyla ün kazanmıştır. Bu da liraya bağlı stabilcoin ‘lere yönelik talebin artmasına yol açtı. Şimdi, Lira destekli TRYB üç hafta içinde piyasa değerinde %325’lik kayda değer bir artış yaşadı. Bu durum, varlığın ABD dolarına bağlı olmayan dünyanın en büyük ikinci stabilcoin olarak kendini kanıtlamasına yol açtı.

Ethereum tabanlı bir stabilcoin olan TRYB, 1:1 oranında liraya sabitlenmiştir. Bir Türk fintech şirketi olan BiLira tarafından çıkarılmıştır. Ek olarak Türk bankalarında tutulan % 100 fiat rezervleri tarafından tamamen desteklenme özelliğine sahiptir.

TRYB’nin Artan Popülaritesinin Nedeni

Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere TRYB’nin popülaritesindeki artış birkaç temel faktöre dayanıyor. İlk olarak, Türk lirasının ABD doları karşısında sürekli değer kaybetmesi denebilir. Bu durum Türk vatandaşlarının servetlerini itibari para cinsinden korumalarını zorlaştırdı. TRYB, günün her saati erişilebilirlik ve sorunsuz sınır ötesi transfer edilebilirlik gibi kripto para birimlerinin avantajlarını sağlıyor. Öte yandan, lira oynaklığına karşı bir koruma görevi görerek bir çözüm sunuyor.

Bir rapora göre, Türk kripto yatırımcıları son 18 ayda %12 ila %52 oranında artış gösterdi. Bu rapor, Kasım 2021’den Mayıs 2023’e kadarki zamanı kapsamaktadır.

İkinci olarak, Türk hükümetinin kripto para borsalarına yönelik katı düzenleyici tutumu. Bu tutum dijital varlık ticareti yapmak isteyen yerel yatırımcılar için engeller yarattı. Buna karşılık, Ethereum tabanlı bu varlık bu düzenlemelerin kapsamı dışında faaliyet gösteriyor.

Son olarak, TRYB’nin büyük kripto para borsalarına dahil olması, Türk yatırımcılar için erişilebilirliğini önemli ölçüde artırmıştır.

Bu durum, TRYB’nin bölgedeki artan popülaritesine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Geçtiğimiz gün, Türkiye’nin en büyük kripto para borsası BtcTurk’te bulunan USDT/TRY işlem çiftinin işlem hacmi 12,3 milyon dolara ulaştı.

Bu da borsadaki genel alım satım faaliyetinin %18’ini oluşturmaktadır. Bunun tam aksine, Ethereum tabanlı varlığın MECX, Pangolin ve Icrypex’te listelenen işlem çiftleri için kümülatif işlem hacmi ancak 61.700 dolara ulaşmaktadır.

TRYB Piyasa Değeri Çok İstikrarlı Değil

TRYB’nin dalgalanan piyasa değeri, kripto para topluluğu içinde bazı endişelere yol açmıştır. Bununla birlikte BiLira, token’ların periyodik olarak basılması ve yakılmasının stabilcoin’in istikrarını korumak için gerekli önlemler olduğunu vurguladı. Ayrıca şirket, TRYB’nin çeşitli kripto para borsalarındaki likiditesini artırma taahhüdünü de dile getirdi.

ChainArgos, sosyal platformlarda bu olaylara dikkat çekerek TRYB’nin arzında yapılan ayarlamaların ilginç zamanlamasını vurguladı.

TRYB’nin kaydettiği ilerleme, Türkiye’de stabilcoinlere yönelik artan talebin altını çiziyor. Liranın değer kaybetmeye devam etmesiyle birlikte, daha fazla sayıda Türk bireyin paralarını korumak ve kripto para birimlerinin sunduğu avantajlardan yararlanmak için sabit paraları tercih etmesi giderek daha olası hale geliyor.

Güncel piyasa hareketlerine buradan ulaşabilirsiniz.


source site-7