Fed Yetkilisinden Kritik Açıklama! Faiz Artırımları Geride Mi Kalıyor?

New York Federal Reserve (Fed) Başkanı John Williams, New York Times ile yaptığı bir röportajda, ekonomik verilere bağlı olarak gelecek yıl faiz indirimlerinin gündeme gelebileceğini belirtti. Williams, enflasyon konusundaki görünüme dayanarak, para politikasının sıkılaştırılmasının hafifletilebileceğini düşündüğünü ifade etti.

Williams, röportajında, “Benim görüşüme göre, ekonomik durum gerektirdiği takdirde, gelecek yıl veya sonraki yıl federal fon faiz oranlarını düşürmeyi düşünebilirim. Ancak odaklanmamız gereken asıl nokta, nominal faiz oranları değil, gerçek faiz oranlarını nasıl şekillendirdiğimizdir” şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Williams, politikanın “zirve oranına oldukça yaklaştığını” belirterek, Fed’in faiz oranlarını artırabileceğine dair sinyaller verdi.

Piyasalar Enflasyona Odaklanmış Durumda

Fed yetkililerinden farklı sesler çıkmaya devam ederken piyasalar, perşembe günü ABD’den gelecek olan enflasyon verisine odaklanmış durumda.

ABD’de çekirdek enflasyonun yapışkan bir görünüm sergilemesi ve bazı sektörlerde fiyatlardaki katılığın devam etmesi, Powell başta olmak üzere birçok Fed yetkilisinin faiz artırımı sinyali vermesine yol açtı. Perşembe günü açıklanacak verilere göre, çekirdek enflasyonda hafif de olsa bir düşüş bekleniyor. Yapılan anketlere göre, çekirdek enflasyonun beklenenden yüksek bir seviyede kalması, faiz artırım olasılıklarını güçlendirebilir. Güncel olarak piyasalar çekirdek enflasyonun yüzde 4,7’ye gerilemesi bekleniyor.

Yine de piyasalar henüz bu ihtimali pek umursamıyor. CME FedWatch verilerinden derlediğimiz bilgilere göre, yatırımcılar 20 Eylül’de gerçekleşecek olan FOMC toplantısında yüzde 86,5 oranında bir ihtiamlle Fed’in faizleri sabit tutacağını öngörüyor. Perşembe günü yayımlanacak olan enflasyon verisi, bu beklentileri bütünüyle değiştirebilir.

source site-1