Emekli olmuştu… Jack Ma başka bir sektörde aktif ticarete döndü

Çin’in teknoloji devi Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, yaklaşık 4 yıldır emeklilik yaşantısı sürdürüyordu. Kariyerine İngilizce öğretmeni olarak başlayan Jack Ma, Pekin yönetimiyle yaşadığı anlaşmazlığın ardından ticarete geri döndü. Ma, çiftçiliğe başladı ama onu da kendi bildiği yoldan yapıyor. Milyarder girişimci, Çin’de geçtiğimiz günlerde kurulan bir tarım teknolojileri ve balıkçılık startup’ına büyük yatırım yaptı.

Dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden Alibaba’nın kurucu ortaklarından biri konumundaki Jack Ma (Ma Yun), 4 yıldır seyahatler ve eğitimlerle dolu aktif bir emeklilik yaşıyor. 58 yaşındaki iş insanı, şimdi Çin’de yeni kurulan ve balıkçılık, tarım teknolojileri ve hatta temiz enerji gibi alanlara odaklanan bir startup’ın hissedarı oldu.

Jack Ma, Ekim 2020’de yaptığı bir konuşma sonrası kamuoyundan uzaklaşmıştı. Konuşmasında Çin’deki finansal düzenleme sistemini eleştirmiş, Çinli bankaları “tefeci” mantığıyla çalışmakla suçlamış ve Pekin yönetiminin şimşeklerini üzerine çekmişti. Konuşmasının ardından şirketlerine yönelik denetimler artmıştı. Alibaba’dan halihazırda 2019’da emekli olan Ma, Pekin yönetimini kızdırmasından sonra tabiri caizse bir süre “gözlerden kayboldu”. Jack Ma, bu süre zarfında dünyayı dolaşarak tarım teknolojileri eğitimi aldı.

Yeni şirketin sermayesi 110 milyon yuan

En son Hong Kong ve Tokyo’daki üniversitelerde ders verdiğine dair haberler çıkan Jack Ma’nın, memleketi Hangzhou’da tarım teknolojisi alanında yatırım yaptığı öğrenildi. Şirketlerin bilgilerini ve verilerini paylaşan Tianyancha, Zhejiang eyaletinin başkenti Hangzhou’da 20 Temmuz’da “1.8 Meters Marine Technology (Zhejiang) Co” isimli bir tarım teknolojisi startup’ının 110 milyon yuan (15 milyon dolar) sermaye ile kurulduğunu açıkladı. Şirketin hisselerinin yüzde 80’i Hong Kong merkezli 1.8 Meters Technology Holding Ltd’ye ait. Jack Ma ise, yüzde 10’la en büyük ikinci hissedar.

Jack Ma, dünyanın en zengin 100 kişisi arasında yer alıyor. Fotoğraf: Wikimedia Commons

Şirket, tarımsal ürünlerin işlenmesi, toptan ve perakende satışı gibi alanların yanı sıra, açık deniz rüzgar enerjisi sistemlerinin geliştirilmesine de yatırım yapıyor. Ancak Ma’nın asıl ilgi alanının tarım ve hatta deniz ürünleri olduğu son yaptığı seyahatlerden ve aldığı eğitimlerden anlaşılabiliyor. Tokyo Üniversitesi’nde ziyaretçi öğretim görevlisi konumundaki Jack Ma’nın buradaki çalışmaları sürdürülebilir tarım ve gıda üretimine odaklanıyor.

Ma önceki Japonya seyahatinde ise, balıkçılık ve ton balığı yetiştiriciliği konusunda eğitim aldı. Tayland seyahatinde ise, bir karides çiftliğini ziyaret etti. Geçen yıl Temmuz’da da Hollanda’da üniversitelere ziyaretler gerçekleştiren Jack Ma, burada sürdürülebilir gıda üretiminin nasıl geliştirileceğine dair eğitimler aldı.

Ekim 2021’de çıkan haberlerde ise, Ma’nın tarımla alakalı yeni girişimler peşinde olduğunun sinyalleri verilmişti. O dönem basında yer alan haberlerde, Ma’ya yakın bir kaynağın, iş insanının çevresel sorunlarla ilişkili tarım ve teknoloji çalışmaları turu yapmak üzere İspanya’ya gittiğini söylediğine yer verilmişti.

Jack Ma hem eğitim gördü hem de eğitim verdi

Jack Ma, İspanya, Hollanda,Tayland ve Japonya turlarının ardından Tokyo ve Hong Kong’daki üniversitelerde hem dersler aldı hem de ders verdi. 3 yıllık sessizliğin ve eğitimlerin ardından, hem memleketi olan hem de Alibaba’nın genel merkezinin bulunduğu Hangzhou’da yeni girişimini başlattı. 1999’da Alibaba’yı kuran isimler arasında yer alan Jack Ma aslen İngilizce öğretmeni.

Ailesinden miras kalmadan, kendi çabalarıyla servet biriktiren yani self-made milyarderler arasında yer alan Jack Ma, yaklaşık 25 milyar dolarlık net varlığıyla Forbes’un Dünyanın En Zenginleri Listesi’nde 63’üncü sırada yer alıyor. Ma aynı zamanda Çin’in en zengin iş insanlarından biri.

Alibaba Group, e-ticaret, perakende, yapay zeka, eğlence gibi pek çok alanda dünya çapında faaliyet gösteriyor. Çin ekonomisinin lokomotifi olarak isimlendirilen ve ülkenin en zengin eyaletlerinden biri olan Zhejiang, Alibaba’nın büyümesinde önemli bir yere sahip. Şehrin aynı etkiyi Jack Ma’nın yeni startup’ına da yapıp yapmayacağını ya da yeni girişimin Alibaba seviyesinde bir uluslararası firmaya dönüşüp dönüşmeyeceğini ise zaman gösterecek.

Alibaba’nın Hangzhou’daki kampüslerinden biri. Fotoğraf: Kriptokoin.com/Sıdal Utkucu

1988’de üniversiteden mezun olan Ma, 10 yıl boyunca Harvard Business School’a başvurduğunu ama hep reddedildiğini söylüyor. Ma hatta yaşantısını anlattığı bir konuşmasında, çalışmak için KFC’ye dahi kabul edilmediğini dile getiriyor. Üniversiteden mezun olduğu yıl başlangıç seviyesinde 31 işe başvurduğunu kaydeden Jack Ma, bütün başvurulardan olumsuz yanıt aldığını aktarıyor. Ma, o dönemi şu ifadelerle anlatıyor:

“KFC’ye başvurmuştum, ‘Yeterli değilsin’ dediler. Yaşadığım şehirde KFC açılmıştı ve ben oraya bile iş başvurusu yapmıştım. 24 kişi başvurdu ve 23’ü kabul edildi, işe alınmayan tek kişi bendim.”

Kaynaklar: South China Morning Post, Forbes, Insider, Kriptokoin.com

source site-2