Elon Musk ve Zuckerberg 1000 yıllık geleneği takip ediyor!

Şiddet sorunları çözmek için doğru bir yöntem değil. Bu öğreti pek çok insana önce ailede, daha sonra okul öncesi eğitimde sık sık aşılanıyor. Ancak bunun tersi durumlar sık sık yaşanıyor. Bütün dünya Elon Musk ve Mark Zuckerberg’ün kavgasını konuşuyor. Kariyerlerinin zirvesine ulaşan ve servetlerini hesaplamanın zor olduğu bu iki insan neyi paylaşamıyor da kavga ediyor? Tarihe biraz bakıldığında soylu, varlıklı insanların aralarındaki sorunları 18. ve 19. yüzyıllarda silahlı düellolar ile çözdüğü, ondan önceki yıllarda ise at üstünde birbirlerine kılıç salladıklarını görüyoruz.  

18. yüzyılda Londra’da soylular, boks yaparak “sorunlarını çözüyorlardı”. Örneğin ünlü ABD’li yazar Ernest Hemingway, boks becerilerine öylesine güveniyordu. Şampiyon boksör Jack Dempsey’i defalarca ringe davet etti.  

Elon Musk ciddi mi?

Jake Paul gibi ünlü Youtuber’lar da son yıllarda kafes dövüşlerine bir hayli meraklılar. Silikon Vadisi yazarlarına göre yıllardır birbirlerine öfkelenen pek çok teknoloji patronu var. Bu patronlar arasındaki bir kavga kimin daha alfa olduğunu da ortaya çıkartacak.  

Zuckerberg geçen pazar bu kavganın hiç gerçekleşmeyeceğini çünkü Musk’ın ciddi olmadığını düşündüğünü söyledi. Ancak Musk buna cevaben dövüşün olacağını, İtalya Başbakanı ile konuştuğunu ve gladyatörlerin ülkesi İtalya’da dövüşeceklerini söyledi.  

Elon Musk ve Zuckerberg’e Aspendos önerisi

Türkiye’den turizmciler de dövüşe talip. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Murat Toktaş’ın kafes dövüşüyle gündeme gelen Elon Musk ile Mark Zuckerberg’e “Gelin Aspendos’ta dövüşün” şeklinde yaptığı davet arkeoloji dünyasını ikiye böldü.  

Aspendos/Antalya Fotoğraf: Wikimedia Commons

Şövalye düellolarının geçmişi 8. yüzyıla gidiyor

Şövalyeler arasında kılıç ile düello yapma biçiminin ilk olarak 8. ve 9. yüzyıllarda çıktığı tahmin ediliyor. O dönemlerin kayıtlarına göre mücadeleler çok uzun sürüyordu. Bunda filmlerde gördüğümüz şövalye zırhlarının çok ağır olmasının da etkisi var.  

1000 ila 1300’lü yıllarda soylu sınıfı ağırlıklı olarak savaşçılardan oluşuyordu. Özellikle 1300’den sonra şövalye unvanını taşımak bir ayrıcalık olarak görülürdü.  

Bir şövalye idam cezası aldığında gördüğü muamele de sıradan halkın gördüğü muameleden farklı olurdu. Üstelik Orta Çağ Avrupa’sında şövalyelerin en hızlı ölümü tercih etmek gibi bir hakkı bulunuyordu. Düello tarihin bir döneminde o kadar meşhurdu ki 1215 yılında İngiltere’de, ondan öncesinde de Roma İmparatorluğu’nda kanunlar ile yasaktı. Amerika Birleşik Devletleri de kuruluşundan itibaren düello karşıtı yasaları uyguladı.  

Bunun yanında rönesans döneminde bazı ülkeler düelloyu yasaklayamayacaklarını anlayınca kanunlar ile kurallarını belirlemeye başladılar. İlk düello kanununu Fransa çıkardı. Kayıtlara göre 1685-1716 seneleri arasında Fransa’da yaşanan 10 bin düelloda 400’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.  

1804 yılında ABD Hazine Bakanı Alexander Hamilton, Başkan Yardımcısı Aaron Burr tarafından bir düelloda öldürüldü.

Alexander Hamilton’ın düellosuna ait bir illüstrasyon. Kaynak: J. Mund

Kayda geçen son düello: 1845

Avrupa tarihinde kayıtlı son düello, 1845 senesinde İngiliz James Alexander Seton’ın eşiyle ilişkisi olduğunu düşündüğü bir erkeğe silah çekmesi sonucu gerçekleşti.  

18. yüzyılda başlayan Aydınlanma Çağı ile birlikte dünya genelinde sivil hayatta şiddet yerini, daha medeni bir duruma bırakmaya başladı.  

Ancak Düello, 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başında Fransa’da popüler bir spor olmaya başladı. Barutlu silahlar ile ateş eden kişiler üstlerine çelik yelekler giyiyordu. Yere düşen müsabakayı kaybetmekteydi! 1908 Londra Olimpiyatlar’ında Düello madalya verilmeyen oyunlar arasında resmi olarak kendine yer buldu.

Kaynaklar: The Guardian, New York Times, Lynn, Kriptokoin

source site-2