Coinbase’den Tahminlerin Üzerinde Gelir: Hisse Fiyatına Yansıdı!

ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase, 2023 yılının 2. çeyreğinde geçtiğimiz çeyreğe göre net gelirde düşüş yaşamasına rağmen tahminlerin üzerinde performans gösterdi.

Coinbase 3 Ağustos tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı 2023’ün ikinci çeyreğine ait finansal raporlarında, yıl başından bu yana net gelirlerinde düşüş yaşadığını aktardı. Borsa, geçtiğimiz yılın yarısından itibaren net gelir bakımından toparlanma emareleri gösterse de 2022’nin aynı dönemindeki performansını yakalamayı başaramadı.

Çeyrek içerisinde 663 milyon dolar net gelir elde eden Coinbase, 97 milyon dolar net zarar bildirdi. Borsanın kaydettiği zararlar, geçtiğimiz yılın son çeyreğinden bu yana istikrarlı bir şekilde küçüldü. Coinbase, bu yılın ikinci çeyreğinde, geçtiğimiz yılın aynı döneminde bildirdiği 1 milyar doların üstündeki zarar göre %91 daha düşük zarar kaydetti. Borsanın toplam geliri ise 708 milyon dolar oldu.

Coinbase bunun yanı sıra düzeltilmiş Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar (FAVÖK) bakımından son 5 çeyreğin en yüksek ikinci karına 194 milyon dolarla imza attı. Borsanın FAVÖK’ü, geçtiğimiz çeyreğin yaklaşık %32 altında kalsa da 2022’nin aynı dönemine göre %28,47 artış gösterdi.

Borsanın toplam gelirlerinin 327 milyon doları işlem gelirlerinden elde edildi. İşlem gelirleri, son 5 çeyreğin en düşük ikinci seviyesinde seyretti. Coinbase, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre işlem gelirleri bakımından %50’nin üzerinde düşüş yaşadı. Coinbase ayrıca personellerinde yaptığı %30’luk radikal kesinti sonucunda işletme giderlerinin yıllık bazda %50 düşüş gösterdiğini de aktardı.

Coinbase’in gelirlerini oluşturan diğer en büyük kalemlerden biri faiz gelirleri oldu. Bu çeyrek 201 milyon dolarlık bir faiz gelirine imza atan borsa, bu gelirlerin 151 milyon dolarını USD Coin’den (USDC) elde etti. Geçtiğimiz çeyreğe göre borsanın faiz gelirlerindeki düşüş, %16 olarak kaydedildi. Borsa, gelirlerdeki başlıca düşüşün USDC piyasa değerindeki %28’lik azalıştan kaynaklandığını belirtti.

Coinbase ikinci çeyrek finansallarında geçtiğimiz çeyreğe göre genel bir düşüş görülse de raporun pozitif bir durum yansıttığı belirtildi. Borsa açıklamalarında, temmuz ayında 110 milyon dolar işlem geliri elde ettiklerini ve bu çeyrek 335 milyon dolar olarak kaydedilen abonelik ve hizmet gelirlerinin önümüzdeki çeyrekte en az 300 milyon dolar olmasını beklediklerini aktardı.

Borsa, hisse başına 0,42 dolarlık düzeltilmiş kazanç bildirirken hisse başına 0,76 dolarlık zarar bekleyen tahminleri oldukça gerisinde bıraktı. Tahminler 628 milyon dolar gelir beklerken borsa, 708 milyon dolarla tahminlerin 80 milyon dolar üzerinde performans açıkladı.

Coinbase CEO’su Brian Armstrong yaptığı açıklamada, bu çeyreğin Coinbase için güçlü bir çeyrek olduğunu borsanın zorluklara karşı direnç gösterdiğini dile getirdi. Azalan işletme maliyetleri hakkında ise CEO şu ifadeleri kullandı:

Maliyetleri düşürdük, verimli bir şekilde çalışıyoruz. Kripto ekonomisinin geleceğini inşa etmek ve düzenleyici netliğin sağlanmasına yardımcı olmak için iyi bir pozisyonda kalmaya devam ediyoruz.

Borsanın bu çeyrek içerisinde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile girdiği sert mücadele göz önünde bulundurulduğunda finansallarındaki geçtiğimiz yılın diğer çeyreklerine göre yaşanan büyümenin pozitif bir tabloyu işaret ettiği belirtildi.

Nasdaq verilerine göre Coinbase hisseleri (COIN), tahminlerin üzerine çıkan performansın açıklanması ile beraber 3 Ağustos seansı içerisinde %5,64’e varan değer kazancına imza attı. Seansı %0,35 yükselişle 90,75 dolar seviyesinden kapatan COIN, son 30 işlem gününde %60’a yakın değer kazandı.

source site-9