Bu Tarihe Kadar Rekor Altın Fiyatları Yok!

ABD Merkez Bankası, şahin eğilimini sürdürüyor. Buna rağmen ABD ekonomisinin ciddi bir resesyondan kaçınabileceğine dair iyimserlik hissiyatı artıyor. Bu ortamda altın fiyatları son altı ayın en düşük seviyesine yakın seyrediyor. Bunun yanında, Fed’in duruşu altın piyasası üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Bunlar altın fiyatları için destekleyici bir zemin oluşturuyor”

Ancak Avustralya merkezli banka ANZ’nin analistleri, kısa vadeli satış baskısına rağmen değerli metal üzerindeki orta ve uzun vadeli yükseliş görünümlerini koruduklarını söylüyorlar. Kıdemli emtia stratejisti ve son raporlarının başyazarı Daniel Hynes, 1.900 doların altına düşüşü göz ardı edemese de, piyasada sağlam destek işaretleri gördüğünü belirtiyor. Hynes raporda, altın fiyatları konusunda şu hususların altını çiziyor:

Fed’in artış döngüsünün sonuna yaklaştığına, USD’nin yapısal bir düşüş trendinde olduğuna ve sıkılaşan kredi koşullarının ekonomik bir risk olabileceğine inanıyoruz. Bunlar altın için destekleyici bir zemin oluşturuyor.

Altın fiyatları için en büyük risk: ‘Goldilocks’ ekonomik koşullar

ANZ altın üzerinde yükselişini sürdürüyor. Bununla birlikte, mevcut cansız ortam bankanın yeni rekor seviyeler için tahminlerini geri çekmesine neden oldu. Avustralyalı banka şimdi 2023’ün dördüncü çeyreğine kadar fiyatların ortalama 2.050 dolar civarında olacağını tahmin ediyor. Ayrıca, altın fiyatlarının 2024’ün ilk çeyreğinin sonunda 2.100 dolar civarında bir ortalama fiyatla yeni zirvelere ulaşmasını bekliyor.

Orta vadeli yükseliş görünümü, Aralık ayı vadeli altın işlemlerinin gün içinde değişmeyerek 1.933,60 dolardan işlem görmesiyle ortaya çıkıyor. Hynes, yakın vadede altın için en büyük riskin gelişmekte olan ‘Goldilocks’ ekonomik koşulları olduğunu söylüyor. Buradan hareketle analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:

ABD ekonomisi, güçlü ekonomik verilerde de görüldüğü gibi dirençli olmaya devam ediyor. Ilımlı enflasyon ve güçlü işgücü verileri ideal bir makroekonomik denge sunuyor. Sonuç olarak, piyasa sert iniş olasılığını bir kenara itmiş durumda. Bu da altına yönelik güvenli liman akımlarını azaltıyor.

Altın fiyatları

ANZ, yatırımcıların altın varlıklarını artıracağını öngörüyor

Bununla birlikte, enflasyon geçen yılki 40 yılın en yüksek seviyesinden gerilemeye devam ediyor. Bu yüzden ANZ, Federal Reserve’in faiz oranlarının zirvesine ulaştığını öngörüyor. Haynes, altın fiyatlarının son bir faiz artırımı potansiyelinden ürkmemesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, “Enflasyonun düşmesiyle birlikte reel oranların yükselmesi muhtemel. Getirisi olmayan bir varlık olarak altın, ABD reel faiz oranlarını ters yönde izliyor,” yorumunu yapıyor.

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere son veriler, ABD ekonomisinin oldukça dirençli kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Ancak ANZ, yeni yılın ilk çeyreğine kadar bir resesyon potansiyelini göz ardı etmiyor. Haynes, bu konuda şu açıklamayı yapıyor:

Resesyon olasılığı azalmış olsa da, ekonomik gerileme riski tamamen masadan kalkmış değil. Daha sıkı kredi koşulları ve daha düşük kredi talebi normalde resesyon riskiyle ilişkilendirilir. Bunun 2024 yılında gerçekleşmesi halinde, yatırımcıların altın varlıklarını artırarak bu ekonomik riskten korunmaya başlamalarını bekliyoruz.

Değerli metal mükemmel bir konumda!

Bu arada, altın destekli borsa yatırım ürünlerinde likidasyonlar devam ediyor. Buna rağmen analistler, altın fiyatlarının piyasa duyarlılığı değişmeye başladığında fayda sağlamak için mükemmel bir konumda olduğunu söylüyor. Hynes, konuya ilişkin olarak şu yorumu paylaşıyor:

Piyasa faiz artırım döngüsünün durakladığını teyit ettiğinde ya da ekonomik büyüme hayal kırıklığına uğradığında yatırım talebinin hızla artabileceğine inanıyoruz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1