Borsa İstanbul’a KKM Düzeltmesi: Bankacılık Endeksi Tepetaklak!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL mevduatlarını artırmak ve kur korumalı mevduatı (KKM) azaltmak amacıyla yeni bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile birlikte, liralaşma stratejisi olarak da bilinen TL ve yabancı para mevduattan KKM’ye geçiş ve dönüşüm hedefleri rafa kaldırıldı. Yerine ise KKM’den TL vadeli mevduata dönüşüm hedefi getirildi. Bu gelişmelerin ardından Borsa İstanbul, yeni haftaya negatif bir seyir ile başlarken, en çok değer kaybı ise bankacılık endeksinde yaşandı.

Bu hafta içerisinde, özellikle perşembe günü açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararı, yurt içi piyasaların en büyük odağını oluşturuyor. Yapılan düzenlemeler sonrasında uzmanlar, Merkez Bankası’nın faiz artırım oranlarında herhangi bir değişiklik beklemese de, yeni haftanın piyasalar açısından volatil olabileceği öngörülüyor.

Düzenlemelerin ardından Borsa İstanbul yeni haftaya yüzde 0,89 düşüşle 7446 puandan başladı. Özellikle bankacılık endeksi, yüzde 4,21’lik bir düşüşle 6648 puandan açılış yaptı. Endeks genelinde en büyük değer kaybını yüzde 5’lik düşüşle 27,25 TL seviyesine gerileyen AKBNK hissesi yaşarken, onu yüzde 4,80’lik düşüşle GARAN ve yüzde 4,60’lık değer kaybıyla ISCTR hisseleri takip etti.

source site-1