Bitcoin ve Altcoinler Raporu! Bizi Neler Bekliyor? – Kriptokoin.com

Kripto piyasası, CFTC’nin Binance’e karşı eyleminin ardından düştü. Bu arada piyasa, Mart ayı başlarında Silvergate’in SEN ve Signature’ın Signet ağının kapatılmasıyla tetiklenen bir likidite kriziyle karşı karşıya. Bakalım Bitcoin ve altcoin piyasada neler oluyor.

Bitcoin likiditesi 10 ayın en düşük seviyesinde

Bitcoin’in bu yılki mükemmel performansına rağmen, yatırımcılar düşük piyasa likiditesi nedeniyle hala temkinli olabilir. Bitcoin alma ve satma kolaylığını takip eden bir gösterge düştü ve son on ayda görülmemiş bir düşük seviyeye ulaştı. Piyasa yapıcının emir defterlerindeki alış ve satış emirlerini, her iki taraftaki token fiyatından maksimum %2 sapma ile değerlendirmek, bu metriği hesaplamak için çok önemlidir. Ayrıca, piyasa likiditesindeki düşüş, kripto para ticareti ile uğraşan firmalar için dolar ödeme yöntemlerinin bulunmamasına kadar izlenebilir.

Piyasa gözlemcileri daha fazla yankı veya kargaşa için yüksek alarmdayken, kripto endüstrisiyle yakın bağları olan Silvergate Capital Corp. ve Signature Bank son haftalarda çöktüğünde likiditedeki düşüş gerçekleşti. Bu finansörler, birçok dijital varlık şirketine bankacılık hizmetleri sağlamış ve borsalar bunları diğer şeylerin yanı sıra gerçek zamanlı transferler için kullanmıştı. Yatırımcılar, Bitcoin’in kaderini beklerken gergin durumdalar.

Kaynak: Kaiko

Bununla birlikte, piyasa geçmişte dirençli olduğunu kanıtlamış olsa da, mevcut likidite krizi piyasanın istikrarı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Mevcut Bitcoin momentumunun devam edip etmeyeceği veya kargaşaya teslim olup olmayacağı belli değil. Ayrıca, finansal piyasalardaki düşük likidite, fiyatları her iki yönde de etkileyebilecek yüksek oynaklığa neden olma eğiliminde. Bunun nedeni, fiyatların hem aşağı yönlü hem de yukarı yönlü desteği azaltmış olması.

Hacimdeki FTX sonrası düşüş veya ‘Alameda Boşluğu’, kripto piyasası likiditesinin, en büyük dijital varlık piyasası taşıyıcılarından birinin yokluğunda nasıl yok olduğunu aydınlatıyor. Piyasa yapıcıları hayati USD ödeme raylarından uzaklaştıran Silvergate ve Signature bankacılık krizlerinin ardından, bu likidite açığı iyileşmedi ve yeni dip seviyelerine düşmeye devam ediyor. Neyse ki yatırımcılar için, bankacılık güven krizinin neden olduğu satın alma talebindeki artış, fiyatı yükseltti. Bununla birlikte, yükselişte desteğin olmaması aşağı yönde de geçerli, bu nedenle önümüzdeki haftalarda aşırı büyük bir düşüş hareketi konusunda eşit derecede dikkatli olmalıyız.

Binance, CFTC yasal işlemlerinin ortasında 218 milyon dolarlık çıkış gördü

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, ABD Emtia Vadeli İşlemleri Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) önde gelen CEX olan Binance’e açtığı dava haberlerinin ardından oldukça büyük sermaye çıkışları oldu. CFTC yasal işlemi açıkladığından beri, iddiaya göre borsadan 218 milyon dolar çekildi. Ayrıca kullanıcılar, CFTC’nin Binance’i ABD ticaret ve türev düzenlemelerini çiğnemekle suçlamasının ardından endişelerini dile getirdi.

Bitcoin

Piyasa, ticari faaliyetin gelgitinin standart bir bileşeni olabilen token çekme işlemlerini sıklıkla yaşar. Ancak bu geri çekilmelerin zamanlaması, Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun davası ve CEX’e karşı atılan yasal adımlarla ilgili olduğu için dikkat çekici. Girişlerle ilgili olarak Binance, Asya gibi belirli bölgelerde mevduat aktivitesinde bir artış fark etti. Bazı kullanıcıların indirimli fiyatlardan token satın alarak piyasadaki dalgalanmadan faydalanırken, diğerlerinin borsadan fonlarını çektiği görülüyor.

Ethereum: Menkul kıymet mi, emtia mı?

Binance, 27 Mart’ta Emtia Vadeli İşlemleri ve Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından federal yasaları çiğnemekle suçlandı. Özellikle, yönetim otoritesi, Ethereum’un da kendi durumunda bir emtia olduğunu iddia etti. Bu dava, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun ETH’yi menkul kıymet olarak sınıflandırdığı Kraken’in kripto-staking hizmetini kapatmasından haftalar sonra meydana geldi.

Ethereum’un menkul kıymet kategorisine mi yoksa emtia kategorisine mi ait olduğuna dair çelişkili görüşler, endüstrinin düzenleyici açıklama eksikliğinden sorumlu. Bu olay ilk değil; Bu yılın başlarında, SEC Başkanı Gary Gensler ve CFTC Başkanı, ETH’ye bir meta gibi davranılması gerektiğini yeniden teyit ettiler. Tanımlarına göre “menkul kıymet”, satın alınabilen, satılabilen veya alınıp satılabilen bir değere sahip finansal bir emtia veya araçtır. Hisse senetleri, yatırımlar vb. bunlara birer örnektir. Aksine, bir ‘meta’, değeri arz ve talebe dayalı olan mübadelelerde mübadele edilen somut bir üründür.

Staking, Ethereum kullanmanın gerekli bir bileşeni olduğundan, bir metadan çok menkul kıymete giriyor. Öte yandan, altınla finansal benzerlikleri olan Bitcoin, bir menkul kıymetten çok bir emtiaya benziyor. Bununla birlikte, Ethereum bir ‘menkul kıymet’ olarak kabul edilirse, onu listelemeyi amaçlayan platformları etkileyecektir. Bu platformların ve borsaların, yasa dışı menkul kıymet alım satımından kaçınmak için SEC’e bir ‘menkul kıymetler’ komisyoncusu-satıcısı olarak başvurması veya ETH’yi listeden çıkarması gerekiyor. Sonuç olarak, hem merkezi ticaretleri hem de merkezi olmayan borsaları etkileyecektir. Ayrıca, bu gelişme borsalarda zaten azalan güveni daha da sarsabilir.

Bitcoin
Kaynak: Santiment

27 Mart’ta kullanıcılar, ETH’lerini kendi kendine saklama cüzdanlarına aktardı veya stake ederek borsalardaki Ethereum hacmini sadece %10,3’e düşürdü. Bu, kripto para biriminin 2015’teki başlangıcından bu yana en düşük arz seviyesi. Ayrıca, FTX’in çöküşü, ETH sahiplerinin bu borsalara olan güvenini sarstı ve borsaların tuttuğu ETH miktarının 12,5 milyon ETH’nin (25,4 milyar dolar) altına düşmesine neden oldu.

Stablecoin hakimiyeti savaşı kızışıyor

Stablecoin pasta payı için savaş tüm hızıyla devam ederken, hangi stablecoin galip gelecek, %44,60 piyasa değeri ile USDT mi yoksa %43,78 ile USDC mi? USDC stablecoin’in düşüşü, şu anda zirvede olan ABD’deki bankacılık krizinin yansımalarından biri. Piyasa değeri %7,06 azalırken, USDT stablecoin %6,2 büyüdü.

Bitcoin
Kaynak: CryptoQuant

Ayrıca, ‘eski para’ USDT’nin şu anda önde gelen küresel stablecoin için savaşı kazanma şansı daha yüksek. Genel olarak piyasa rekabetini desteklemeliyiz, ancak ihtiyacımız olan şey güvenli bir stablecoin. Web3’te stablecoin’ler, itibari paranın veya altın veya petrol gibi diğer emtiaların değerine sabitlenmiş dijital varlıklardır. Önemli piyasa fiyatı değişikliklerine tabi olan diğer kripto paralarla karşılaştırıldığında, stablecoin’ler daha istikrarlıdır. Şu anda en çok talep gören iki stablecoin USDC ve USDT. Her iki stablecoin de, güçlü yatırımcı talebini gösteren, kripto para piyasası değerlemesinin oldukça büyük bir kısmına sahip.

Kaynak: CryptoQuant

Şu anda USDT, piyasa payını kaybetmediği için USDC’ye karşı hafif bir avantaja sahip. Bununla birlikte, artan operasyonel şeffaflık ve sık mali tablo denetimleri gibi USDC’nin faydaları da var. Her halükarda, bu iki stablecoin arasındaki rekabet, ürün geliştirmeyi ve geliştiriciler arasında daha yüksek kullanıcı güvenliği standartlarını teşvik ettiği için kripto para piyasası için avantajlı. Stablecoin yarışı bu nedenle çok uzun bir süre devam edebilir. Ancak sonunda kazanan, pazarın ihtiyaçlarına göre hazırlanmış en iyi ürünü sunan olacaktır.

Bitcoin balinaları çıkıyor mu?

Bitcoin adreslerinin varlıklarına göre analizi, kayda değer bir trend ortaya koyuyor: daha önde gelen yatırımcıların veya ‘balinaların’ sayısı azalırken, daha küçük yatırımcılar biriktiriyor. Bu eğilim, 1.000 BTC’den fazla tutan balina sayısında keskin bir düşüş gören FTX’in son çöküşünün ardından hızlanmış gibi görünüyor. Dahası, balina sayısındaki düşüş, bu yatırımcıların varlıklarını birden fazla emanetçi ve adres arasında çeşitlendirmeye çalıştıklarını veya Bitcoin pazarından tamamen çıkmayı düşündüklerini gösteriyor.

Bitcoin
Kaynak: Galaxy Research

Buna karşılık, 10 BTC veya daha az mevcudiyete sahip daha küçük yatırımcılar, sürekli olarak ayda yaklaşık 30.000 BTC biriktirdi ve bu, ağın günde yaklaşık 900 BTC ihraç etmesini aştı. Bu veriler, daha küçük yatırımcıların Bitcoin pazarında önemli bir güç haline geldiğini, kripto paranın artan bir payını biriktirdiğini ve potansiyel olarak fiyat yörüngesi üzerinde daha önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

TradFi endişeleri kriptoya 160 milyon dolarlık giriş sağlıyor

Temmuz 2022’den bu yana ilk kez, dijital varlık varlıklarına yapılan yatırımlar toplam 160 milyon ABD Doları tutarında giriş gördü. Son altı haftada çekilen 408 milyon doların ardından, bu dramatik bir tersine dönüş. Bununla birlikte, genel kripto pazarıyla karşılaştırıldığında, girişler nispeten geç geldi. Bunun nedeni, yatırımcıların geleneksel finans sektörünün istikrarı konusunda giderek daha fazla endişelenmeleri olabilir.

Kaynak: CoinShares

Ayrıca, mevduatların çok sayıda ülkeden gelmesi, varlık sınıfına yönelik olumlu görünümde genel bir artışa işaret ediyor. Sırasıyla 69 milyon dolar, 58 milyon dolar ve 26 milyon dolar ile en önemli çıkışlar ABD, Almanya ve Kanada’dan geldi. Yatırımcılar finansal sistemin güvenliği konusunda endişelenirken ve daha sıkı para politikaları ABD ve Avrupa’daki bankalar için likidite sıkıntılarına neden olurken, para piyasası fonlarına para akıyor. Yüksek likidite ve düşük risk nedeniyle para piyasası fonları, ekonomik istikrarsızlık sırasında yatırımcılar arasında popülerdir. Bu fonlar, ABD Federal Reserve’in enflasyonla mücadele etmek için yaptığı tutarlı faiz oranı artışları nedeniyle şu anda yılların en iyi getirilerinden bazılarını sunuyor.

Bitcoin (BTC)’nin gerçekleşen fiyatı ve piyasa dinamikleri

Gerçekleşen Fiyat, dolaşımdaki tüm Bitcoin’lerin ortalama maliyet tabanını temsil eder. Hesaplaması, satın alma fiyatındaki tüm Bitcoin’lerin değerinin dolaşımdaki toplam Bitcoin sayısına bölünmesini içerir. Gerçekleşen Fiyat kavramı, her bir UTXO’nun cüzdanlar arasında en son taşındığı fiyat üzerinden değerlendiği fikri üzerine kuruludur. Boğa piyasaları sırasında, Bitcoin’in Gerçekleşen Fiyatı genellikle yükselir çünkü daha yüksek fiyatlardan token satın alan alıcılar daha yaygındır. Kripto para başına ortalama fiyat, Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşana kadar parabolik bir şekilde artar. Bu gerçekleşir gerçekleşmez, Gerçekleşen Fiyat genellikle düz bir plato oluşturur.

Ayı piyasalarında, Gerçekleşen Fiyat marjinal olarak düşebilir. Örneğin Gerçekleşen Fiyat, Ocak 2023’teki en son ayı piyasası sırasında Aralık 2021 değeri olan 24.500 dolardan daha düşük seviyelere (kademeli olarak 24.500 dolar civarındaki seviyelerden 20.000 doların altındaki seviyelere) düştü. Bu düşüşün nedeni, uzun vadeli holder’ların Bitcoin’i indirimli oranlarda alması ve bunun da Gerçekleşen Fiyatı (LTH gerçekleşen fiyat) düşürmesi. Ayrıca, Bitcoin’in Gerçekleşen Fiyatı, bu ay Bitcoin’in piyasa fiyatında meydana gelen son %25’lik düşüş sırasında ayı piyasasının en düşük noktasına ulaştı ve değerini 19.800 dolara getirdi.

Kaynak: CryptoQuant

Ayrıca, Bitcoin üzerindeki yüksek talep baskısı, fiyatı 20.000 doların altına düştüğü için büyük bir birikime yol açtı ve bu da Gerçekleşen Fiyatın 19.700 dolara ulaşmasına neden olarak bir dönüm noktasına işaret etti. Gerçekleşen Fiyattaki bir bükülme noktası, genellikle ayı piyasasından boğa piyasasına geçişi işaret eder. Artan talep nedeniyle, Bitcoin’in Gerçekleşen Fiyatının 20.000 dolar işaretini aşması ve ATH değerlerine geri dönmesi için iyi bir şans var.

Yeni güvenli liman Bitcoin mi?

Son birkaç ayda, Bitcoin ve hisse senetleri arasındaki korelasyon, 18 ay boyunca yüksek bir seviyede kaldıktan sonra azaldı. Özellikle, bankacılık krizinin başlangıcından bu yana, Bitcoin’in hisse senetleriyle olan korelasyonu düşerken, geleneksel bir güvenli liman varlığı olan altınla olan korelasyonu önemli ölçüde arttı. Bu eğilim, en azından son zamanlarda Bitcoin’in yüksek riskli bir varlıktan çok güvenli bir liman varlığı gibi davrandığını gösteriyor.

Kaynak: Galaxy Research

Kısmi rezerv bankacılığı sisteminin sınırlamalarını test eden mevcut krizle, Bitcoin’in temel özellikleri, saklama veya kendi kendine saklama uygun şekilde yönetilirse yatırımcılar için güvenli bir sığınak sunabilir. Bu korelasyon verileri, Bitcoin’in onu bir fırtınada güvenli bir liman olarak ayırt edebilecek benzersiz özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.

Kaynak: Galaxy Research

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster


source site-3