Bitcoin (BTC) Birikimi Ne Kadar Sürer? Tarih Verildi!

NUPL, on-chain analizin en iyi bilinen göstergelerinden biridir. Şu anda, değerleri sarı iyimserlik aralığında yer alıyor. Bu da tarihsel olarak Bitcoin birikiminin devam ettiğini gösteriyor. Peki, tarih bu sefer de kafiyeli olacak mı? Kripto analisti Jakub Dziadkowiec, bu soruya cevap arıyor.

NUPL: Bitcoin birikimi devam ediyor

Net Gerçekleşmemiş Kâr/Zarar (NUPL) göreli gerçekleşmemiş kâr ile göreli gerçekleşmemiş zarar arasındaki farkı ifade eder. Bu göstergenin cazibesi, Glassnode’daki grafikte ham verilerinin 5 farklı renkte renklendirilmiş olmasıdır. Bunlar, çoğu yatırımcının Bitcoin döngüsünün farklı aşamalarında yaşadığı farklı duygusal durumlara (korkudan açgözlülüğe) karşılık gelir.

Renkli alanlar, döngünün yinelenen aşamalarını görsel olarak tanımlamayı kolaylaştırır. Ayrıca, piyasanın gelecekteki yönünü de göstermekte yardımcı olur. Şu anda, Bitcoin için NUPL 0,25-0,50 arasındaki sarı aralıkta yer alıyor. Bu da yatırımcı iyimserliğini gösteriyor. İlginç bir şekilde, tarihsel olarak bu alan her zaman erken boğa piyasasının (mavi kutular) karakteristik Bitcoin birikimi dönemine denk geldi.

NUPL grafiği. Kaynak: Glassnode

Bununla birlikte, bunun yalnızca NUPL kırmızı kapitülasyon alanından çoktan sıçradığında geçerli olduğunu eklemek gerekiyor. Bu ancak BTC fiyatı makro bir dibe ulaştıktan sonra gerçekleşti. Dahası, 2020’de NUPL, Covid-19 çöküşü nedeniyle üst üste ikinci kez kırmızı alanı kaydetti. Buna karşılık, NUPL tarihi zirvelerden düşüş trendinin bir sonucu olarak sarı alana ulaştığında, doğru psikolojik yorumu endişe vericiydi.

NUPL ve Bitcoin ATH’ye giden yolda 3 varsayım

Dolayısıyla, yukarıdaki grafiğe dayanarak birkaç varsayımda bulunursak, Bitcoin piyasasının gelecekteki gelişimini tahmin etmek için NUPL’yi kullanmayı deneyebiliriz. İlginç bir şekilde, hem erken boğa piyasası aşamasının ne kadar süreceğini tahmin etmeye çalışabilir hem de Bitcoin’in mevcut döngünün zirvesine ne zaman ulaşacağını tahmin edebiliriz.

Bitcoin Sarmal Döngüleri: 4 Yıl, 3 Aşama, Fraktallar!

İlk varsayım: BTC korku alanını tamamen terk ederse

İlk olarak, Bitcoin’in 0-0,25 arasındaki NUPL aralığı ile tanımlanan korku alanını tamamen terk ettiğini varsayıyoruz. Ancak, piyasada derin düşüşler olursa, NUPL 2020’de olduğu gibi turuncu hatta kırmızı alana geri dönebilir. O zaman Bitcoin birikim hipotezinin yanlış olduğu ortaya çıkacaktır. Ayrıca, kripto piyasası çift dipli bir model gibi bir şey yaşayacaktır.

İkinci varsayım: Bitcoin birikimi öncekilere benzer olursa

Mevcut Bitcoin birikiminin öncekilere benzer olacağını ve yaklaşık 7 ay (32 hafta) süreceğini varsayıyoruz. Bu rakama, sarı NUPL alanındaki önceki üç birikim döneminin aritmetik ortalamasını alarak ulaşıyoruz. Bunlar, sırasıyla 30, 41 ve 25 hafta – mavi aralıklar.

Bitcoin
BTC grafiği. Kaynak: Tradingview

Üçüncü varsayım: BTC döngünün zirvesine ulaşırsa

Bitcoin’in boğa piyasasının son evresine girdikten yaklaşık 12 ay sonra döngünün zirvesine ulaştığını varsayıyoruz. Bu, önceki döngülerin aritmetik ortalaması ile uyumludur. BTC, NUPL’nin yeşil inanç alanına (yeşil aralıklar) girmesinden 46, 51 ve 55 hafta sonra tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı.

BTC birikimi 6 ay daha sürecek

Şimdi elde ettiğimiz sonuçları mevcut piyasa durumuna uyarlanmaya çalışalım. Erken boğa piyasasında Bitcoin birikiminin Haziran 2023 ortasında başladığını varsayıyoruz. Ardından NUPL göstergesi turuncu umut alanından sıçradı. Sonra da sarı iyimserlik alanına girdi. NUPL tekrar turuncu aralığa düşerse, hesaplamalarımızı baştan yapılmak gerekeceğini hatırlamakta fayda var.

Ancak bu gerçekleşmezse Bitcoin birikiminin yaklaşık 7 haftadır devam ettiği varsayılabilir. Bu değeri ortalama birikim süresinden (32 hafta) çıkardığımızda yaklaşık 6 aylık bir süre elde ederiz. Yani erken boğa piyasasının Ocak 2024’ün sonuna kadar sürmesi gerekiyor. Daha sonra bu tarihe yaklaşık 12 ay olan geç boğa piyasasının ortalama süresini eklememiz gerekiyor. Bu da bize Ocak 2025’in ikinci yarısını bu döngünün zirvesi olarak veriyor (yeşil çizgi).

Bitcoin
BTC grafiği. Kaynak: Tradingview

Eleştiri ve iyimser bakış

Yukarıdaki hesaplamaların, halving olayına dayanan Bitcoin 4 yıllık döngüsünün kanonik yorumundan saptığını unutmamak gerekiyor. Temel fark, geç boğa piyasasının genellikle halving’ten sonra başlaması. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, halving’in Nisan 2024’te gerçekleşeceği öngörülüyor. Buna ek olarak, piyasanın Kasım 2022’deki makro dip noktası ile geç boğa piyasasının başlangıcı arasında geçecek süre, önceki iki döngüden çok daha kısa olacaktır.

Standart yorumda, piyasa dibinden sonraki birikim ve boğa piyasasının ilk aşaması yaklaşık 2 yıl sürüyor. Buna karşın, NUPL temelli hesaplamalara göre bu süre sadece 14 ay olacak. Bu farklılıklara ve yukarıdaki bazı varsayımlara ilişkin şüphelere rağmen, NUPL göstergesi bize kripto piyasası hakkında ilginç bilgiler veriyor. Hesaplama yalnızca tahmini olsa bile, devam eden Bitcoin birikimi yatırımcıları giderek daha iyimser hale getiriyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-1