Bitcoin Ağı Korkutan Riskle Karşı Karşıya

Bitcoin BTC ağı bir kez daha kendisini önemli bir tıkanıklık ağının içinde buldu. Son veri analizi, bu raporun hazırlandığı sırada ağda onaylanmayı bekleyen işlemlere dikkat çekiyor. Buna göre 570.000’den fazla işlemden oluşan şaşırtıcı bir birikim olduğunu ortaya koyuyor.

BRC-20 tokenleri ve Ordinals Protocol

Bu, Bitcoin ağını rahatsız eden ilk tıkanıklık örneği değil. Benzer bir durum Mayıs 2023’te BRC-20 tokenlerinin artan popülaritesi nedeniyle ortaya çıkmıştı. Bu tıkanıklık o kadar şiddetlendi ki 8 Mayıs’ta Binance bir hamle yaptı. Buna göre ağın aşırı yüklenmesi nedeniyle Bitcoin çekme işlemlerini durdurmak zorunda kaldı. Devam eden tıkanıklık, önceki olayla ortak bir kök nedeni paylaşıyor gibi duruyor.

Bu tıkanıklık sorununun temelinde, Ordinals olarak bilinen bir protokolü kullanan BRC-20 tokenlerinin kullanımı yatıyor. Bu protokol, kullanıcıların bir veri depolama ve değişim formatı olan JSON’u kullanıyor. Ayrıca Bitcoin ağına veri ekleyebilmelerini sağlıyor. Esasen, BRC-20 tokenleri Bitcoin’in en küçük birimleri olan Satoshilere benziyor. Ancak Ordinals protokolü aracılığıyla ek veri ekleme özelliğine sahip. Bu BRC-20 tokenlerine olan talep arttıkça, Bitcoin madencileri hızlarını korumak için mücadele ediyor. Diğer taraftan blok sürelerinin ortalama 12 dakikaya çıkmasına neden oluyorlar. Aynı zamanda, işlem ücretlerinde de bir artış yaşanıyor.

Bitcoin ağ tıkanıklığının etkileri

Bitcoin ağında artan bu tıkanıklığın sonuçları iki yönlü oluyor. İlk olarak, Bitcoin BTC işlemlerinde önemli gecikmelere yol açıyor. Ayrıca kripto paraya olan güveni sarsıyor. İkinci olarak, onaylanmamış işlemlerdeki ve tıkanmış bloklardaki bu artış, borsaların Bitcoin para çekme işlemlerini bir kez daha askıya alma hayaletini gündeme getiriyor. Böyle bir durumda kullanıcıların daha uygun maliyetli işlem ücretleri sunan alternatif kripto para ağlarına yönelmesi beklentiler dahilinde.

Tahminlere Dikkat: Uzmanlar, Bitcoin İçin Uzun Vadeyi Haritaladı! 

Bitcoin BTC ağının yinelenen tıkanıklığı, gelecekte daha sorunsuz ve daha verimli bir kullanıcı deneyimi sağlamak için ölçeklenebilirliği artıracak ve ağ darboğazlarını hafifletecek çözümlere duyulan acil ihtiyacın altını çiziyor.

Sermaye uzaklaşabilir

Bitcoin ağı sürekli tıkanıklık ve artan işlem ücretleriyle boğuşurken, kripto para uzmanları daha hızlı ve daha uygun maliyetli işlemler vaat eden altcoinlere doğru potansiyel bir kullanıcı göçü öngörüyor. Ayrıca bu göç, belirli altcoinlere olan ilgiyi artırarak sermayeyi geçici olarak Bitcoin’den uzaklaştırabiliyor.

Bu olgunun kayda değer bir örneği, Bitcoin’in ağ tıkanıklığıyla karşılaştığı Haziran ayında ortaya çıktı. Bu dönemde Stacks (STX), şaşırtıcı bir şekilde, değerinde önemli bir artışa tanık oldu. Diğer taraftan Kriptokoin.com olarak baktığımızda onu daha geniş altcoin piyasasından ayırdı.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da,Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.


source site-1