Altın vize uygulaması hangi Asya ülkeleri tarafından yapılıyor?

Asya ülkeleri yükselen kripto sektöründe önemli birer merkez olmak için çeşitli adımlar atıyor. Bölgedeki birçok ülke yeni düzenlemeler yürürlüğe koyarak önde gelen kripto borsalarını kendilerine çekmeyi amaçlıyor. Tabi yeni yasaların yanında bölgede kripto yatırımcıların iş yapması için çeşitli teşvikler de uyguluyorlar. Bunlardan biri de altın vize. Asya ülkeleri öne gelen kripto yatırımcılarına altın vize vererek ülkelerinde oturma ve çalışma hakkı almalarını sağlamaya başladı. Bu vizeler ayrıca vergi indirimi, havalimanında öncelik gibi kolaylıklar da sağlıyor. 

Tayvan’dan Vitalik Buterin’e altın vize

Birçok ülke tarafından tanınmayan Uzak Doğu ülkesi Tayvan, altın vize uygulamasını yürürlüğe koyan ülkelerin başında geliyor. Geçtiğimiz günlerde ülkenin dijital işler bakanlığı, kripto para birimi Ethereum’un kurucusu Kanadalı Vitalik Buterin’e altın vize verdiklerini doğruladı. Buterin, Tayvan’da 3 yıl oturma ve çalışma hakkı elde etti. 

Tayvanlı bakan Audrey Tang, Vitalik Buterin ile blokzincir podcasti yapmıştı.

Buterin, Tayvan’ın kripto konusunda adeta sesi olmuştu. Hatta daha önce ülkenin dijital işlerden sorumlu bakanı Audrey Tang ile beraber bir podcast yayını bile yapmışlardı. Programda Tang ve Buterin, blokzincir teknolojisini ve bunun küresel politika ve dünya ekonomisi üzerindekini rolünü tartıştılar. Tang’ın altın vize belgesini Buterin’e bizzat takdim ettiği öğrenildi. Kanadalı yatırımcı Tayvan hakkında “Tayvan’a daha önce birçok kez gittim ve burayı her seferinde beğendim. Tayvan’da çok iyi bir Ethereum topluluğumuz var” ifadelerini kullandı. 

Kanadalı Buterin, Ethereum’u 2015 yılında devreye sokmuştu. 9 eylül itibarıyla 1 Ether 1630 dolar değerinde. Ethereum’un market büyüklüğü ise 200 milyar dolara yaklaşmakta. 2021 yılında Ether fiyatlarının yükselmesiyle Buterik, 27 yaşında dünyanın en genç kripto milyarderi olmuştu. 

Bunun yanında Tayvan, Hong Kong tarzı kripto düzenlemelerini de yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor. Ülkenin Mali Denetleme Komisyonu’na (FSC) Tayvan’ın kripto sektörünü denetleme sorumluluğunu verilecek. 

Endonezya’dan Sam Altman’a 10 yıllık oturum

Güney Asya’nın en gelişmiş ekonomilerinden biri olan Endonezya da altın vize uygulaması ile kripto yatırımcılarına kolaylıklar sağlama peşinde. Ülke, yapay zeka robotu ChatGPT’yi piyasaya süren Open AI’nin kurucusu Sam Altman’a altın vizesini takdim etti. Sam Altman ayrıca kripto para birimi Worldcoin’in yaratıcısı olarak da biliniyor. Hatta Altman, dünyanın birçok şehrinde Worldcoin küreleri ile gönüllülerin gözlerini tarattırıyor ve karşılığında bir miktar kripto para hediye ediyor. 

Bu ülke tarihinde bir yatırımcıya verilen ilk altın vize. Üstelik Altman bununla ülkede 10 yıllık oturum ve çalışma hakkı elde etti. Bunun yanında Altman, bu vize sayesinde havalimanında sıra beklemeyecek. 

Endonezya, Open AI CEO’su Sam Altman’a altın vize verdi.

Ülkenin göçten sorumlu genel müdürü General Silmy Karim, OpenAI CEO’sunun uluslararası bir itibara sahip olduğunu ve Endonezya’ya fayda sağlayabileceğini söylüyor. Ayrıca Silmy, Altman’ın sağlayabileceği potansiyel kaynaklar karşılığında Endonezya’nın ünlü CEO’ya ‘kırmızı halı’ serdiğini de sözlerine ekledi. Altman daha önce ülkenin başkenti Jakarta’ya teknoloji yatırımları ile ilgili görüşmeler için gelmişti.

Benzer bir oturum vizesini Tayland da devreye soktu. Tayland ülkeye teknoloji alanında çalışan yatırımcılara 10 yıla kadar oturum veriyor. Ayrıca bu hakkı kazanan kişiler Tayland’da yüzde 35 yerine yüzde 17 vergi ödeyecek. Singapur da benzer bir şekilde oturum ve çalışma hakkı tanıyor. 1.5 milyon Singapur doları tutarında yatırım yapan yatırımcıya bu altın vizelerden veriliyor. Sekiz yıl kalan yatırımcı daha sonra Singapur vatandaşlığına hak kazanıyor. Japonya, Malezya ve Hong Kong gibi ülkelerin de altın vize programları bulunuyor. Ancak Hong Kong diğerlerinden farklı olarak Çin, Vietnam, Kore, Afganistan, Laos ve Nepal vatandaşlarını bu uygulamaya dahil etmiyor. 

Kaynaklar: Business Insider, Beincrypto, Citizenship by Investment

source site-1