Altın Fiyatları İçin Ağustos Tahminleri: Bunlar Bekleniyor!

Tahvil getirileri ve ABD doları yüksek seyretmeye devam ediyor. Diğer tarafta altın destekli borsa yatırım ürünlerinde daha fazla likidasyon gerçekleşiyor. Bu yüzden, altın fiyatları yükselmekte zorlanıyor.

Altın piyasasında likidasyon devam ediyor

Dünya Altın Konseyi analistleri Salı günü yayınladıkları son piyasa raporunda, küresel ETF piyasasında 2,3 milyar dolar değerinde 34 tonluk bir düşüş yaşandığını açıkladı. Bu, altın piyasasında dördüncü ay üst üste yaşanan likidasyonu işaret ediyor. Analistler raporda, “Genel olarak, küresel altın yıllık akışları Temmuz sonunda -4,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu da varlıklarda 84 tonluk kümülatif bir azalma anlamına geliyor” dedi.

Bununla birlikte, dirençli fiyatlar nedeniyle, yönetim altındaki varlıklar aslında %2 artarak 215 milyar dolara yükseldi. Çıkışların bölgesel dağılımına bakıldığında, Avrupa borsalarında işlem gören fonların Kuzey Amerika piyasalarına kıyasla biraz daha zayıf olduğu görülüyor. Rapora göre, 1,31 milyon dolar değerinde 18,5 ton altın Avrupa’dan çıkış yaptı. Kuzey Amerika’da listelenen ürünlerin varlıkları ise 16,3 ton ya da yaklaşık 986 milyon dolar azaldı.

Bu durum altın fiyatları için bir miktar destek sağlıyor

Analistler, Federal Reserve ve Avrupa Merkez Bankalarının para politikalarının altın piyasasındaki yatırım talebini domine etmeye devam ettiğini söylüyor. Bununla birlikte, Fed’in sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşmasının beklendiğini kaydediyorlar. Ayrıca, bunun altın fiyatları için bir miktar destek sağladığını belirtiyorlar.

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere Fed, Temmuz ayında faizleri 25 baz puan artırdı. Ancak, son enflasyon verilerinin yumuşamasıyla birlikte yatırımcılar Fed’in mevcut sıkılaştırma döngüsünün yakında sona ermesini bekliyor. Analistlere göre, bu beklentiler altın fiyatlarını destekliyor. Aynı zamanda yatırımcıların risk alma duyarlılığına ve hisse senetlerinde bir ralliye yol açıyor. Bunun da yatırımları altından uzaklaştırmış olması mümkün. Analistler, buradan hareketle şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bölgedeki inatçı enflasyon baskısını kontrol altına almak için Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası politika faizlerini son on yılın en yüksek seviyelerine çıkardı. Yatırımcıların daha fazla faiz artırımı beklentileriyle birlikte, bölgede altın ETF’lerine olan ilgi cılız kaldı. Olumlu bir not olarak, Avrupa’daki döviz hedge ürünleri yerel para birimlerindeki değişimler nedeniyle giriş görmeye devam etti.

Altın fiyatları

Bu hareket bir muammaya işaret ediyor

Genel eğilimin aksine, Asya merkezli fonlar 132 milyon dolar değerinde 2 tonluk bölgesel giriş gördü. Hayal kırıklığı yaratan yatırımcı ilgisine rağmen WGC, altın fiyatlarının ayı %3,1’lik bir kazançla kapatmayı başardığını belirtiyor. Ayrıca, başabaş oranlarındaki artışın enflasyonun endişe kaynağı olmaya devam ettiğini gösterdiğini kaydediyor. Analistlere göre, bu hareket bir muammaya işaret ediyor. Bu bağlamda analistler, şu açıklamayı yapıyor:

Büyüme verileri daha güçlü ve enflasyon verileri daha zayıftı. Ancak başabaş noktasındaki artış, reel getirilerin değil daha güçlü nominal getirilerin sonucuydu. Bu da tahvil piyasasının ‘iyi’ verileri büyümeyi teşvik etmekten ziyade sadece enflasyonist olarak gördüğünü gösteriyor. Bu durum, hisse senedi piyasasının yumuşak iniş söylemi ile tahvil piyasasının nihai sert iniş söylemi arasındaki çatlağın bir göstergesi gibi görünüyor.

Altın fiyatları

Ağustos ayı altın fiyatları için nasıl görünüm vaat ediyor?

Altın fiyat hareketi Ağustos ayı boyunca karışık kaldı. Buna rağmen analistler, devam eden piyasa belirsizliğinin altın fiyatlarını desteklemeye devam etmesi gerektiğini söylüyor. Tarihsel olarak Ağustos ayı altın için en güçlü aylardan biri oldu. Ancak WGC analistleri bu yılın farklı olabileceğini belirtiyor. Bu görüşlerini ise şu şekilde destekliyorlar:

Ağustos ayı geçmişte olduğu kadar altın dostu olmayabilir. Ancak yılın ilerleyen dönemlerinde altın fiyatlarına destek sağlanması için iyi nedenler var. Mevcut ortamda altın için yukarı yönlü ihtimaller aşağı yönlü ihtimallerden daha olası görünüyor. Örneğin, hisse senetleri ortaya çıkan bazı temel desteklerle şimdiye kadar pek çok ters rüzgârı atlatmış olsa da, duyarlılık ve değerleme hâlâ yüksek görünüyor. Ekonomik riskler de son birkaç haftadır yaşanan duyarlılık değişimine rağmen hala masada duruyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!


source site-3