ABD’den Anonimliğe Dair Kripto Hükümleri İçeren 886 Milyar Dolarlık Yasaya Onay

ABD Senatosu, anonimliği artıran kripto paralar ile mücadeleyi de içeren 886 milyar dolarlık askeri bütçe yasa tasarısını onayladı.

ABD Senatosu, Savunma Bakanlığı’nın 2024 yılı mali bütçesini ve politikalarını içeren 886 milyar dolarlık 2024 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasasını, 86’ya 11’lik büyük bir oranla 27 Temmuz tarihinde kabul ettiğini duyurdu. Yasa tasarısında yer alan kripto anonimliğe dair kripto paralar ile mücadele konusu dikkat çekti.

Söz konusu yasa tasarısında, 2022 yılında Dijital Varlık Kara Para Aklamayı Önleme Yasası’ndan ve Sorumlu Finansal İnovasyon Yasası’ndan alınan hükümler kullanıldı. Yasa tasarısında, kripto için inceleme standartları oluşturulması gerektiğini belirtildi.

Yasa tasarısının kripto ile ilgili olan hükümlerinde Cynthia Lummis, Elizabeth Warren, Roger Marshall ve Kirsten Gillibrand gibi kripto karşıtı senatörlerin imzası yer aldı.

Yasa tasarısında, kripto ticareti yapan kurumsal firmalar üzerindeki denetimi artıran madde de bulunuyor. Tasarıda ayrıca anonimliği artıran kripto varlık işlemleri ve kripto karıştırıcıları ile mücadele üzerine yer alan hükümler tespit edildi. Hazine Bakanlığı, geçtiğimiz sene erişime engellenen Tornado Cash gibi kripto para mikserleri de dahil olmak üzere anonim kripto varlık işlemleri ile ilgili bir çalışma yapması konusunda zorunluluğa itildi.

Tasarıda bunun yanı sıra, kripto para atmleri ve stablecoinler hakkında da çeşitli hükümler yer aldı. ABD Finansal Suçla Mücadele Ağı (FinCEN) veya atm sahipleri, yasa tasarısına göre 120 günde bir faaliyet halinde olan atmlerin fiziksel konumunu ve  şahsi kişisel bilgilerini beyan edecek.

Öte yandan Hazine Bakanlığı, yasa tasarısının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 120 gün içerisinde ikincil piyasada kullanılan stablecoinlerin kullanımına ilişkin bir mevzuat yayınlamakla yükümlü kılındı.

Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti cephesinden bazı temsilciler, Meclis Finansal Hizmetler Komitesi’nden TSİ sabah saatlerinde onay alan stablecoin yasasının Elon Musk tarafından bir stablecoin çıkarılmasına neden olabileceğini dile getirerek endişelerini bildirmişti.

source site-9