Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), Kripto Paralar Hakkında Yeni Raporunu Yayınladı

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), gelişmekte olan ekonomilere kripto paraları benimsemeyle ilişkili finansal istikrar riskleri konusunda bir uyarıda bulundu.

BIS, Kripto Paraların Yasaklanması Değil, Kontrol Edilmesi Gerektiğini Açıkladı

Salı günü yayınlanan bir raporda BIS, kripto piyasasındaki güvenlik açıklarının bu ülkelerdeki finansal istikrar için önemli riskler oluşturabileceğini belirtti.

Gelişmekte olan ülkeler, değişken döviz kurları ve geleneksel bankacılık hizmetlerine sınırlı erişim nedeniyle önemli kripto kullanıcıları olmakla tanınıyor. Bununla birlikte, Latin Amerika’dan bazı merkez bankacıları, kripto teknolojisinin vaatlerini yerine getirme kabiliyetine ilişkin endişelerini dile getirdi ve teknolojinin tamamen yasaklanması yerine kontrol edilmesi çağrısında bulundu.

BIS raporu, likidite, kredi, operasyonel riskler, banka aracılığından çıkarma ve sermaye akışı riskleri de dahil olmak üzere kripto ile ilgili çeşitli risklerin altını çizdi. Ayrıca, kurumların ya da bireylerin kripto varlıkları doğrudan ellerinde tutmaları halinde fiyat dalgalanmalarının piyasa riskine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Rapor, yerel düzenleyicileri seçici yasaklar, sınırlama ve belirli kripto varlıkların düzenlenmesi konularını değerlendirmeye teşvik ediyor.

Bu endişelere rağmen BIS, birçok gelişmekte olan piyasa katılımcısının kripto varlıkları volatil yerel para birimlerine karşı güvenli bir liman olarak gördüğünü itiraf etti. Bu durum özellikle Bitcoin dostu başkan adayı Javier Milei’nin kısa süre önce bir ön seçim kazandığı Arjantin’de geçerli.

BIS araştırması, kripto varlıkların şimdiye kadar daha az gelişmiş ekonomilerde finansal riskleri azaltmak yerine artırmış olmasına rağmen, sektörün düzenlenmesinin tam bir yasaklamaya tercih edileceğini ortaya koydu.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!


source site-5