TCMB’nin Faiz Hamlesi, Yabancı Yatırımcının İlgisini Çekti!

Reuters tarafından yayımlanan bir habere göre geçtiğimiz günlerde TCMB’nin piyasaları şaşırtarak aldığı beklenti üstü faiz artırım kararı, Türk varlıklarına geri dönebileceklerini söyleyen ve uzun süredir şüpheci olan yabancı yatırımcıların dikkatini çekti.

Merkez Bankası’nın gösterge faiz oranını 750 baz puan artırarak piyasayı şok etmesinin ardından Perşembe günü TL yüzde 7’ye varan bir ralli yaparak değer kazanmıştı. Yeni haftaya TL, değer kaybı ile başlamış olsa da yabancı yatırımcı, TCMB ve yeni ekonomi yönetiminin ortodoks politikalara geri dönüldüğüne dair verdiği sinyallerden memnun olmuşa benziyor.

Bununla birlikte yeni ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcı tarafında gelecekte daha sıkı çalışmalar yapması bekleniyor. Özellikle eylül ayında açıklanması beklenen OVP’de (Orta Vadeli Program) yabancı yatırımcının Türkiye’ye yönelik ilgisini artıracak yeni kararlar alınması bekleniyor. Bunun yanında gelecek aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ikilisinin yabancı yatırımcılarla toplantılara başlayacak olması, yabancı sermayeyi vatan topraklarına tekrar çekebilir.

Reuters’ın Cuma günü yayımladığı haberine göre bu doğrultuda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 19 Eylül’de New York’taki Goldman Sachs merkezinde yatırımcı tanıtım turunu başlatacak.

Yabancıyı İkna Etmek Kolay Olmayacak

Ekonomide yön değişiyor olsa da yatırımcıları ikna etmek kolay olmayacak: Yabancılar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yükselen enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürmeyi de içeren alışılmışın dışında ve çoğu zaman düzensiz politikaları nedeniyle son beş yılda Türkiye’yi neredeyse terk etmişti.

Ancak Reuters’a konuşan beş yabancı yatırımcı, bu haftaki faiz artışının, yeni bir bağımsızlık sinyali verdiğini söyledi.

Londra’daki abrdn’de Portföy Yöneticisi olan Viktor Szabo, “İlk faiz artırım kararlarında yaptıkları hataları düzeltiyorlar gibi görünüyor. Bu da para birimi üzerindeki baskının devam ettiğinin bir işareti” dedi

Van Eck’te Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Senedi Stratejisi Ola El-Shawarby ise yeni ekonomi yönetiminin göreve başladığı günden itibaren attığı adımlar çerçevesinde şunları söyledi: “Bazı konular hakkında hala tereddüt etsek bile genel resim konusunda daha rahatız. Bu yüzden Türkiye ekonomisine karşı yapıcı bir tutum sergilediğimizi belirtmeliyim. Ortodoks ekonomi politikalarına dönüş konusunda ne kadar çok kanıt görürsek, yatırımlarımızı tekrar gözden geçirme olasılığımız da o kadar artar” dedi.

Los Angeles merkezli varlık yönetim firması TCW’nin Gelişmekte Olan Piyasalar Ülke Araştırmaları Başkanı Blaise Antin ise “Uluslararası yatırımcılar üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olmak için bu döngüde politika faizlerini daha da yükseltmeleri gerekecek” ifadelerini kullanarak TCMB’nin sürpriz 750 baz puanlık faiz artırım kararının yeterli olmayacağını ve faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Bununla birlikte Blaise Antin, yeni ekonomi yönetiminin bağımsız olup olmadığı konusunda hala şüphe duyduklarını ifade eden birtakım açıklamalarda yaptı.

Asıl soru, Erdoğan’ın faiz artırımlarına devam edilmesi için onay verip vermediği.

TCW Gelişmekte Olan Piyasalar Ülke Araştırmaları Başkanı Blaise Antin

source site-1