SEC’den Kripto Şirketine 50 Milyon Dolarlık Suçlama: Coin Fiyatı Adeta Çakıldı!

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), DEBT Box adıyla faaliyet gösteren kripto ponzi şirketini 50 milyon doların üzerinde dolandırıcılıkla suçladı.

SEC 3 Ağustos tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı açıklamada, Utah merkezli Digital Licensing Inc. şirketine DEBT Box adı altında 50 milyon doların üzerinde dolandırıcılık yaptığı suçlaması ile çeşitli yaptırımlar uyguladığını bildirdi.

SEC, Utah Bölge Mahkemesi’nde 2 Ağustos tarihinde Mart 2021’den bu yana DEBT Box adı altında Jason Anderson, Jacob Anderson, Schad Brannon ve Roydon Nelson ile birlikte 14 sanığın daha yüzlerce ABD’li yatırımcıya menkul kıymet satarak 50 milyon doların yanı sıra belirsiz miktarda Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) topladığını söyledi. Söz konusu 18 sanık, dolandırıcılık ve kayıt dışı menkul kıymet satışı ile suçlanırken adları açıklanan 4 sanık hakkında geçici varlık dondurma kararı alındığı belirtildi.

Verilen bilgilere göre sanıklar, yatırımcılara Node (düğüm) Lisansı adını verdikleri bir menkul kıymet satarak bununla madencilik yapabileceklerini söyledi. Lisansın Debt Box’a ait çeşitli tokenların üretiminde kullanıldığı belirtilirken yatırımcıların bu tokenların madenciliğinden yüksek karlar kazanacağı ifade edildi. Token fiyatlarının çeşitli sektörlerden gelir getiren işletmelerle artacağına dair yatırımcılara vaatler veren şirketin tüm faaliyetlerinin bir sahtekarlıktan ibaret olduğu ortaya çıkarıldı.

Regülatörün verdiği bilgilere göre madencilik lisansı, esasında gerçek bir faydaya sahip değildi. Yatırımcılara madencilik ödülü altında sunulan tokenlar ise Debt Box tarafından blockchain üzerindeki bir kodla anlık olarak yaratıldı.

Şirketin arz ettiği tokenlar BLGD, GROW, NATG, XPLR, DLG, ALUM, BEV, BLOX, DRIP, DCM ve DEBT olarak yer aldı.

SEC Salt Lake Direktörü Tracy Combs’un ifadelerine göre SEC, şirketi neredeyse her alanda yatırımcılarına karşı yalan ve yanıltıcı bilgi vermekle itham etti.

SEC ilgili sanıklar hakkında kalıcı ihtiyati tedbir, haksız kazanılan varlıkların iadesi ve para cezası talep etti. Açıklamalara göre dava yargıcı Robert Shelby, ihtiyati tedbirlerin yanı sıra şirkete kayyum atanmasını söyledi.

Coingecko verilerine göre şirketin yerel tokenı DEBT, haberin açıklanması ile birlikte 10,22 dolar seviyesinden 4,60 dolar seviyesine kadar gerileyerek %54’ün üzerinde değer kaybetti. DEBT, yazım itibariyle 4,90 dolar seviyesinden işlem görüyor.

source site-9