Kripto Para Borsası Coinbase ile SEC Arasındaki Davada Yeni Bir Gelişme Yaşandı

ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile olan yasal mücadelesinde altı menkul kıymetler hukuku akademisyeninden güçlü bir destek aldı.

ABD’de Büyük Üniversitelerin Hukuk Profesörleri, Mahkemeye Coinbase Lehine Amicus Özeti Sundu

Yale, Chicago Üniversitesi, UCLA, Fordham, Boston Üniversitesi ve Widener’den hukuk profesörleri Cuma günü SEC’in “yatırım sözleşmesi” teorisinin kusurlu olduğunu ve terimin tarihsel ve yasal bağlamıyla tutarsız olduğunu savunan bir amicus özeti sundular.

SEC, Haziran 2023’te Coinbase’e dava açarak borsanın, müşterilerin kripto varlıklarından faiz kazanmalarını sağlayacak Lend adlı bir borç verme programı sunarak menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiğini iddia etmişti. Coinbase iddiaları reddetmiş ve Lend’in bir menkul kıymet olmadığını, herhangi bir sözleşme hakkı veya yükümlülüğü içermeyen basit bir hizmet olduğunu savunmuştu.

Özette, “yatırım sözleşmesi” teriminin 1933’te Menkul Kıymetler Yasası’nın kabulünden önceki, sırasındaki ve sonrasındaki tarihçesinin izi sürülüyor ve bir yatırımcıya satıcının daha sonraki gelirinden, karından veya varlıklarından pay alma hakkı veren sözleşmeye dayalı bir düzenleme anlamına geldiğinin anlaşıldığı gösteriliyor.

Özette ayrıca Yüksek Mahkeme’nin SEC v. W.J. Howey Co. (1946) davasında verdiği ve bir düzenlemenin yatırım sözleşmesi olup olmadığını belirlemek için dört parçalı bir test oluşturan dönüm noktası niteliğindeki kararı da analiz ediliyor: (1) para yatırımı; (2) ortak bir girişim; (3) makul bir kar beklentisi olması; (4) başkalarının çabalarından kazanç elde edilmesi.

Ayrıca, Howey testinin “yatırım sözleşmesi” kavramının anlamını değiştirmediği, aksine yeni durumlara uygulanmasını netleştirdiği savunuluyor.

Akademisyenler tarafından sunulan özette, yatırım sözleşmeleri için ortak hususun, bir yatırımcıya yatırımı sayesinde işletmenin geliri, karı veya varlıkları üzerinde devam eden sözleşmeye dayalı bir menfaat vaat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Özet, Coinbase’in Lend programının “yatırım sözleşmesi” tanımını karşılamadığı sonucuna varıyor. Akademisyenlere göre Lend daha ziyade, müşterilerin kripto varlıklarını Coinbase’e sabit bir süre için ödünç vermelerini ve karşılığında sabit bir faiz oranı almalarını sağlayan basit bir hizmet.

Amicus özeti, bazı kripto para avukatları tarafından SEC’in davasına yıkıcı bir darbe olarak değerlendirildi. Kripto hukuku alanında uzmanlaşmış bir avukat olan Bill Morgan, X’te şu yorumu yaptı:

“Bu çok büyük bir gelişme. Torres kararında Ripple’a karşı yapılan bu tespitin doğruluğu konusunda da biraz şüphe uyandırmıyor mu? Altı Menkul Kıymetler Hukuku akademisyeni haklıysa, Torres J. kararında yanlış yapmış gibi görünüyor.”

Morgan, bu yorumlarında SEC tarafından XRP’nin arkasındaki şirket olan Ripple Labs’a karşı açılan başka bir davaya atıfta bulunuyordu. New York Güney Bölgesi Yargıcı Analisa Torres, Mart 2023’te bu noktada Ripple lehine karar vererek, XRP’nin ikincil piyasalarda işlem gördüğünde bir menkul kıymet olmadığını tespit etmişti. Bununla birlikte Ripple tarafından satılan tokenlerin ise menkul kıymet olduğunu söylemişti.

*Yatırım tavsiyesi değildir.

Özel haberler, analizler ve on-chain verileri için Telegram grubumuzu, Twitter hesabımızı ve Youtube kanalımızı hemen takip edin! Ayrıca Android ve IOS Uygulamalarımızı indirerek canlı fiyat takibine hemen başlayın!


source site-4