İSO Türkiye İmalat PMI Verisi Açıklandı: Düşüş Devam Ediyor

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) raporuna göre, Türk imalat sektörü Ağustos 2023’te üst üste ikinci ay boyunca 50,0 eşik değerinin altında kalarak ivme kaybetti. Endeks, Ağustos ayında 49,0 olarak açıklandı. Söz konusu değişim imalat sektöründeki yavaşlamanın ılımlı olduğunu gösteriyor.

İSO raporuna göre firmalar yeni sipariş almak konusunda sorun yaşıyor. Uzmanlar, bu durumun temel nedeni olarak güçlü fiyat baskılarını işaret ediyor. Türk lirasının ABD doları karşısındaki değer kaybı ve ücret artışları girdi maliyetlerindeki artışta belirleyici oldu.

İSO Türkiye İmalat PMI endeksi.

Yüksek girdi maliyetleri, nihai ürün enflasyonunun yüksek kalmasına neden oluyor. Ankete katılan firmaların yaklaşık %30’u, satış fiyatlarını yukarı taşıdı.

Yeni siparişlerdeki yavaşlama, üretim hacminin Ağustos ayında ikinci kez üst üste aylık bazda düşmesine yol açtı. Bu düşüş, önceki aya göre daha belirgin oldu. Satın alma faaliyetleri azaldı ve yeni sipariş akışındaki yavaşlama, şirketlerin stoklarını azaltması sonucuna yol açtı.

Yetkililer, olumlu gelişme olarak ise istihdamdaki yükselişi işaret etti. İşgücündeki artış sınırlı olsa da üst üste 4 aydır yukarı yönlü hareket ediyor.

Raporda ayrıca sektörler arasında üretimdeki artışların ve düşüşlerin çeşitlilik gösterdiği belirtiliyor. Örneğin, elektrikli ve elektronik ürünler sektörü büyümeye devam ederken, giyim ve deri ürünleri sektöründe üretimde sert bir yavaşlama göze çarpıyor.

İSO Türkiye İmalat PMI raporu ile TÜİK’in geçtiğimiz gün açıkladığı büyüme rakamları uyum gösteriyor. TÜİK verilerine göre ülkemiz ikinci çeyrekte beklenti üzerinde büyüme gösterdi. Ancak ekonomik büyümeye pozitif katkı hizmet ve inşaat sektörlerinden geldi. 2. çeyrekte sanayi sektörü bir önceki döneme göre -%1,2 küçüldü.

source site-2