İBB, Dijital Kimlik ve Blockchain İle Yeni Fırsatlar Yaratıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), dijital kimlik ve blockchain teknolojilerini kullanarak vatandaşların günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçlayan önemli bir adım atıyor. İBB Bilgi İşlem Birimi Başkanı Erol Özgüner, Kriptokoin’in medya partneri olduğu Istanbul Blockchain Week’te yaptığı “Dijital Kimlik – İBB Entegrasyonu: Fayda ve Fırsatlar” başlıklı konuşmasında, İstanbul’un dijital dönüşüm yolculuğunu ve yeni projelerini açıkladı.

Özgüner, İBB’nin geliştirdiği “İstanbul Senin” uygulaması ile başlayan blockchain yolculuğunun, tek kullanıcı doğrulamasıyla birçok işlemin gerçekleştirilmesini hedeflediğini belirtti. Vatandaşların hayatını daha da kolaylaştırmak amacıyla adımlar atmaya devam ettiklerini ifade etti.

Özgüner, İBB’nin 16 milyonluk devasa nüfusuyla su ve gaz gibi tüketim verileri üzerinde yürüttüğü analitik çalışmaları da paylaştı. Dijital dönüşümün özellikle kamusal alanda, 2019 sonu ve 2020 başındaki COVID-19 pandemisi ile hızlandığını belirtti.

Belediye İşlemlerine Dijital Kimlik Kolaylığı

Konuşmanın bir ara başlığı olan “Dijital Kimliğin Rolü” altında, fiziksel kimliğin taşınmak zorunda olduğu durumların aksine gelecekte dijital kimliğin yaşantımız için vazgeçilmez bir parça olacağına vurgu yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, nüfus ve kimlik verilerini blockchain ortamında doğrulayıp tokenize etmek için Omchain ile birlikte bir proje geliştiriyor. Bu projenin ölçeklenebilirlik, düşük maliyet, yerel geliştirici desteği gibi avantajları olduğu ifade edildi.

Dijital kimlik doğrulamasının faydaları arasında, tek seferlik doğrulama ile her yerde erişim imkanı, üçüncü taraf uygulamalarla entegrasyon kolaylığı, dijital kimlik sayesinde anonimlik ve kimlik gizliliği bulunuyor. Enstitü İstanbul Kurs Merkezi, sertifikaları NFT’ye dönüştürerek kişilerin gizliliğini koruyarak doğrulama imkanı sağlıyor.

İBB için dijital kimlik doğrulamasının muhtemel ve mümkün kullanım alanları arasında İSMEK sertifikaları, İSKİ-İGDAŞ abonelikleri, İstanbulkart sahipliği, öğrenci doğrulaması, spor salonu üyelik doğrulaması, İSPARK gibi hizmetler yer alıyor.

Erol Özgüner, çalışmalarının hayata geçecek aşamada olduğunu ancak gerekli yasal tabanın oluşmadığı vurgusunu yaptı:

“Söz konusu alanlarda dijital kimlik uygulamalarımızın hayata geçmesi için bazı süreçler var. Öncelikle belediye meclis onayı, ardından hükümetin bu alanda gerekli yasal regülasyonları yapması gerekiyor.”

source site-2