Haftalık Altın ve Bitcoin Fiyatı Tahmini: Bu Tarihlere Dikkat!

Altın piyasası geçtiğimiz hafta inişli çıkışlı bir seyir izledi ve Pazartesi günü 1.970 doların üzerine çıkarak yükselişe geçti. Ancak haftanın ilerleyen günlerinde yükselen ABD Hazine tahvil getirileri XAU/USD’nin yönünü tersine çevirmesine neden olarak kıymetli metalin haftayı kırmızıda kapatmasına yol açtı. Yatırımcılar şimdi ekonomik belirsizlikler karşısında altın fiyatının yeniden yükselişe geçip geçemeyeceğini ölçmek için ABD’den gelecek Temmuz ayı enflasyon verilerini yakından takip ediyor.

Geçen hafta altın piyasasında neler oldu?

Hafta, yatırımcıların Temmuz ayı için beklenenden daha yumuşak gelen ABD Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksi verilerine tepki vermesiyle başladı. Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisinin %4’ün altına gerilemesi XAU/USD paritesine bir miktar destek sağladı ve bir önceki Cuma günkü toparlanmadan elde edilen kazançların üzerine eklenmesine olanak tanıdı.

Salı günü, Çin’den gelen ekonomik veriler Temmuz ayında ülkenin imalat sektöründe bir daralma olduğunu ortaya koydu. Caixin İmalat PMI 50,5’ten 49,2’ye gerileyerek altın fiyatını etkiledi ve Avrupa seansında mütevazı bir düşüş baskısı altında kalmasına neden oldu. Günün ilerleyen saatlerinde, ISM İmalat PMI’ın beklenenden biraz daha kötü gelmesinin ardından ABD Doları zayıfladı. Ancak, küresel derecelendirme kuruluşu Fitch’in ABD hükümetinin kredi notunu AAA’dan AA+’ya düşürmesiyle durum değişti, bu da güvenliğe kaçışı tetikledi ve küresel hisse senedi endekslerinde keskin bir düşüşe yol açtı. USD’ye gelen bu destek XAU/USD paritesinin %1’den fazla değer kaybetmesine ve 1.930 doların altında son üç haftanın en düşük seviyesine inmesine neden oldu.

ABD verileri neye işaret etti?

ABD’den gelen ek veriler, özel sektör istihdamında piyasa beklentilerini aşan olumlu bir eğilim olduğunu gösterdi. Bu durum, gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisinin Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yükselmesine yol açarak altın fiyatı üzerinde daha fazla baskı oluşturdu. Dünya Altın Konseyi, Altın Talep Eğilimleri raporunu yayınladı ve 2023 yılı için görünümlerinin büyük ölçüde değişmediğini, yatırım talebinin desteklenmesinin beklendiğini, fabrikasyon talebinin ise enflasyon ve yüksek altın fiyatları nedeniyle baskı altında kalabileceğini belirtti.

Perşembe günü ABD’den karışık veri açıklamaları geldi ve USD’nin yukarı yönlü hareketini sınırlayarak XAU/USD’nin konsolidasyon aşamasına girmesini sağladı. ISM Hizmetler PMI ve işsizlik yardımları için ilk kez yapılan başvuruların sayısı piyasa beklentilerinden farklılıklar gösterdi. Son olarak, Cuma günü ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, tarım dışı istihdamın Temmuz ayında 187.000 artarak 200.000 olan piyasa beklentisinin biraz altında kaldığını açıkladı. Veriler ABD dolarının satış baskısı altına girmesine ve 10 yıllık ABD getirisinin güneye dönmesine neden olsa da, altın fiyatı hafta sonu öncesinde 1.940 doların üzerine çıkmayı başardı.

Önümüzdeki hafta, altın için bu gelişmeler önemli

Önümüzdeki haftaya bakıldığında, yatırımcılar Çin’deki ekonomik yavaşlama işaretlerinin ortasında Altın talebi görünümünü değerlendirmek için Salı günü Çin Ticaret Dengesi verilerini yakından izleyecek. Ayrıca Perşembe günü açıklanacak olan Temmuz ayı ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri de altın fiyat hareketleri için önemli bir faktör olacak. Çekirdek TÜFE’de önemli bir artış USD’yi destekleyebilir ve XAU/USD üzerinde baskı yaratabilir.

Ayrıca, enflasyon verilerinin ardından Fed politika yapıcılarının yorumları XAU/USD’nin hareketlerini etkileyebilirken, ABD Hazine tahvil getirilerindeki hareket, FED’in politikalarına yönelik piyasa duyarlılığı hakkında önemli ipuçları sağlayacaktır. Gösterge 10 yıllık ABD tahvil getirisi ile altın fiyatı arasındaki ters korelasyon, getirinin %4’ün altına gerilemesinin XAU/USD’yi destekleyebileceğini, %4’ün üzerine çıkmasının ise parite üzerindeki düşüş baskısını sürdürebileceğini gösteriyor.

Bitcoin bu gelişmelere nasıl tepki verir?

Küresel finans piyasalarındaki olaylar, özellikle de ekonomik veriler ve ABD Hazine tahvil getirilerine bağlı olarak altın fiyatında yaşanan dalgalanmalar, Bitcoin’i ve daha geniş kripto para piyasasını potansiyel olarak etkileyebilir. Genellikle altın gibi dijital bir değer deposu olarak kabul edilen Bitcoin, makroekonomik olaylara ve yatırımcı duyarlılığındaki değişikliklere yanıt olarak fiyat hareketleri görme eğilimindedir. ABD Hazine tahvil getirilerindeki bir artış, daha güvenli varlıklar arayan yatırımcıları çekebilir ve potansiyel olarak bir miktar sermayeyi kripto para birimleri gibi daha riskli varlıklardan uzaklaştırabilir. Ayrıca, olumlu ekonomik verilerden kaynaklanan daha güçlü bir ABD Doları da Bitcoin’in uluslararası yatırımcılar için cazibesini azaltabilir.

Haftaya Bitcoin ve Altın İçin Bu Gelişmeler Çok Kritik!

Öte yandan, ekonomik belirsizlikler devam eder ve enflasyon endişeleri artmaya devam ederse, yatırımcılar alternatif hedge arayışına girebilir. Bu da Bitcoin’e yarar sağlayabilir. Bitcoin’in sınırlı arzı ve merkezi olmayan yapısı, geleneksel piyasa dalgalanmalarına karşı koruma arayan yatırımcıları çekebilir. Genel olarak, kripto para piyasası düzenleyici gelişmeler, teknolojik ilerlemeler ve küresel makroekonomik eğilimler de dahil olmak üzere çok çeşitli faktörlerden etkilendiğinden, bu olayların Bitcoin üzerindeki potansiyel etkisi belirsizliğini korumaktadır. Bitcoin yatırımcıları, gelişen piyasa koşullarını yakından izlemeli ve bilinçli kararlar vermek için bu faktörlerin nasıl etkileşime girdiğini değerlendirmelidir.

Değerli metal için teknik analiz: Kritik seviyeler neler?

Teknik açıdan bakıldığında, analist Eren Şengezer’e göre günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) hafifçe toparlandı ve XAU/USD’de düşüş momentumunun eksikliğine işaret etti. Anlık direnç 1.950/1.955 dolarda, ardından 1.970 dolar ve 1.980 dolarda bulunuyor ve hedef 2.000 dolar. Aşağı yönde ise destek seviyeleri 1.920 dolar, 1.910 dolar ve 1.900 dolarda bulunuyor. FXStreet Tahmin Anketine göre, uzmanlar yakın dönem için karışık bir görünüme sahip ve bir haftalık ortalama hedef 1.950 doların hemen altında. Bununla birlikte, bir aylık görünüm ezici bir çoğunlukla yükseliş eğilimini koruyor ve çoğunluk altın fiyatının 2.000 dolara yükseleceğini tahmin ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.


source site-1