Ethereum Mucidi Buterin, Projenin Temel Sorunlarına Değindi

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin, gelecekteki ETH yükseltmelerinin, mobil cihazlarda tam düğümleri çalıştırmayı mümkün kılarak ağı daha merkeziyetsiz hale getireceğini düşünüyor. Buterin, Korea Blockchain Week etkinliğinde yaptığı konuşmada projesinin karşılaştığı merkeziyet ve ölçekleme sorunlarına değindi.

Buterin, Ethereum ağındaki temel sorunların ele alınması gerektiğini belirterek, bu sorunların başında tam düğümlerin çalıştırılmasının donanım gereksinimleri geldiğini söyledi. Şu anda Ethereum tam düğümlerinin yüksek donanım gereksinimleri nedeniyle merkezi sunucularda çalıştırılması, ağın merkezi olmasına neden oluyor.

Ethereum ağındaki temel sorunlardan biri olan merkeziyetsizlik sorununu çözmek için “Verkle Trees” ve “durumsuz istemciler” gibi çözümlere işaret eden Buterin, bu tür gelişmelerin ekosistemi daha merkeziyetsiz bir şekle bürüyeceğinin altını çizdi. Durumsuzluk konsepti (statelessness), ETH ağının verileri daha etkin bir şekilde yönetmesini amaçlıyor.

Buterin ayrıca stake edilmiş ETH tokenlerin daha yaygın bir şekilde dağılması ve ölçeklenebilirliğin artırılması gerektiğini belirtti.

source site-2