Elon Musk Etkisi: Bu 12 Altcoin’in Fiyatını Fırlattı!

Yeni bir araştırmaya göre, Twitter botları yeni altcoin’lerin fiyatları üzerinde tahmin edilenden daha fazla etkili. Elon Musk tweet’lerini de alan alan araştırma, etkinin çeşitli token’ler üzerinde yayıldığını gösteriyor.

Elon Musk tweet’leri ve Twitter botları altcoin fiyatları üzerinde oldukça etkili

Yeni bir Network Contagion Research Institute (NCRI) raporuna göre, Twitter botları altcoin fiyatlarını yapay olarak şişirmede tahminlerden daha büyük bir rol oynuyor. NCRI, FTX listesinde yer alan çeşitli kripto paraların tweetlerini irdeledi. Rapor, The Sandbox (SAND), Gala (GALA), Gods Unchained (GODS) ve LookRare (LOOKS) gibi projelerin, Twitter botlarının etkinliğiyle bağlantılı olarak ralli yaptığını ortaya koyuyor.

Özellikle, FTX’in sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaştığı tweet’ler dikkat çekti. Raporda FTX veya Alameda Research şirketlerinin bot aktivitelerini koordine ettiği konusunda somut veriler yer alıyor. Aşağıdaki grafikte, FTX’in yeni bir token listelemesinin ardından artan ortalama bot tweet sayısı görülüyor.

NCRI analistleri bu noktada, FTX listesini takiben ortaya çıkan spam tweet’lere dikkat çekiyor:

Aslında, örneklemde yer alan FTX’te listelenen coinlerin yarısı için, sahte tweet hacmi sonraki fiyat değişikliklerini tahmin etme belirtileri gösterdi. Bu, sahte ağların başarılı bir şekilde ve kasıtlı olarak FTX coin fiyatlarında değişikliklere etki etmek için kullanıldığına işaret ediyor. Bu durum, FTX veya Alameda’nın sosyal medyada koordineli sahte aktivitelerde bulunarak piyasa değerlerini yapay olarak şişirdiği sorusunu akla getiriyor.

PSYOP ve PEPE, Elon Musk etkisiyle ralli yapan son kriptolardı

Araştırma, Elon Musk’ın tweetlerinin ve bot faaliyetlerinin, PEPE ve PSYOP üzerindeki etkisini inceledi. Nisan ayında çıkış yapan PEPE, kısa sürede piyasa trendlerinde ilk sıraya ulaştı. Rapor, her iki meme token fiyatının da Musk etkisiyle ralli yaptığını ortaya koyuyor. PEPE açısından, Musk’ın 13 Mayıs tarihli bir paylaşımı anında etkisini gösterdi. PEPE bu tarihte fiyatının 24 saat içinde %50’den fazla yükseldiğini gördü.

NCRI, PEPE’nin piyasaya sürülmeden önce yeni oluşturulan bot hesaplarında artış tespit etti. Bu bot hesapları daha sonra iki coin’in herhangi biri hakkında tweet atmaya başladı.

Elon Musk etkisi bir yana, Pepe’nin 17 Nisan’daki lansmanından bir gün önce, hesap oluşturma dalgalanmaları da patlama yaşadı. Bu durum, projenin popülaritesini artırmak için botların planlı bir şekilde kullanıldığını gösteriyor. Araştırma, Pepe’nin reklamı için botların bilinçli bir çaba içinde kullanıldığına işaret ediyor. Bu iki faktör, Pepe’nin fiyatında önemli etkilere neden oldu.

Sadece kripto paralar değil

Araştırmacılar, bu tür manipülasyonların sadece kripto paraları etkilemekle kalmayabileceğini, aynı zamanda hisse senetleri ve diğer menkul kıymetleri de etkileyebileceğini belirtiyor. Özellikle 2022’de GameStop ve AMC gibi “meme stokları” üzerinde örgütlü fiyat manipülasyonu operasyonları gerçekleşti. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere, GameStop daha sonra NFT sektöründe önemli bir oyuncu haline geldi.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Yazının devamı için Elon Musk Etkisi: Bu 12 Altcoin’in Fiyatını Fırlattı!


source site-1