Dünya Devlerinin Bitcoin Başvuruları İçin Takip Edilmesi Gereken Önemli Tarihler

BlackRock ile başlayan spot Bitcoin (BTC) ETF (borsa yatırım fonu) furyası yeniden gündeme gelirken değerlendirme sürecinde öne çıkan tarihlere dikkat çekildi.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock’ın geçtiğimiz haziran ayında spot Bitcoin ETF başvurusu yapması ile birlikte ABD’de spot Bitcoin ETF furyası yeniden alevlendi. Birçok varlık yönetim şirketi ETF başvurularını güncelledi. Başvurular, yatırımcıların odak noktası haline gelirken değerlendirme sürecinin önemli tarihleri de göz önüne çıkarıldı.

Bloomberg Intelligence analisti James Seyffart 25 Temmuz tarihinde resmi sosyal medya hesabı üzerinden yayınladığı gönderide, aralarında BlackRock ve VanECK’in de bulunduğu toplamda 8 ETF başvurusunun değerlendirme sürecinde öne çıkan önemli tarihleri paylaştı.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) biri hariç tüm başvurulara vereceği son cevap tarihinin 2024 yılının mart ayı olması tarihlerde ilk dikkat çeken detay oldu. 21Shares&Ark Invest ortak başvurusunun son cevap tarihi 2024’ün Ocak ayı olarak kararlaştırıldı.

Bunun dışında 21Shares&Ark Invest ortak başvurusu, Valkyrie’ın başvurusu ve Bitwise’ın başvurusu dışında diğer beş başvurunun ilk cevap tarihi 2 Eylül olarak belirtildi. 21Shares&Ark Invest başvurusunun ilk cevap tarihi geçtiğimiz haziran olarak görünürken Bitwise’ın başvurusuna yanıt alacağı ilk tarih 1 Eylül, Valkyrie’nin ise 4 Eylül olarak belirlendi. Kalan beş şirketin aynı gün içerisinde toplu bir değerlendirme sürecine tabi olması ve olumsuz bir karar verilmesi halinde tüm şirketlerin bu karardan etkilenebileceği yönünde çeşitli endişeleri doğurdu.

SEC’nin bu tarihlere kadar başvuruları değerlendireceği ve olumlu/olumsuz olarak geri dönüş yapacağı belirtildi. Öte yandan listede şirketlerin dosyalama tarihleri ve SEC’nin dosyaları incelemek adına kabul ettiği tarihler de yer aldı.

Bunun yanı sıra Grayscale’in GBTC fonunun bir ETF’e dönüşmesi yönündeki başvurusuna dair tarihler ise listede yer almadı. Seyffart GBTC’nin ETF olma yolunda açtığı dava hakkında da şu ifadelerde bulunmuştu:

Grayscale de bu yarışta ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) açtığı dava ile yer alıyor. Yargıçlar önümüzdeki bir iki ay içerisinde davaya dair bir karar verecekler.

ABD’de spot Bitcoin ETF yarışı devam ederken Avrupa bu konuda çoktan bitiş çizgisini göğüsledi. Geçtiğimiz günlerde, Jacobi Asset Management’a ait Avrupa’nın ilk spot Bitcoin ETF’inin bu ay içerisinde piyasaya sürüleceği açıklanmıştı.


source site-9