Diablo serisi nasıl efsane haline geldi?

Bu yazın en çok oynanan oyunlarından biri Diablo 4 oldu. 2023’ün haziran ayında piyasaya sürülen Diablo 4, daha ilk ayında 10 milyon oyuncuya ulaştı. Geçtiğimiz günlerde de ABD’de haziran ayının en çok satan oyunu olduğu açıklandı. Hatta oyun görünüşe göre X ve Tesla CEO’su Elon Musk’ın bile ilgisini çekti. Diablo 4 oynamak için çok fazla yeteneğe gerek olmadığını söyleyen Musk, görünüşe göre boş zamanlarında bu oyunu oynuyor. Bir action role-playing oyunu olan serinin oldukça büyük bir fan kitlesi bulunmakta. Serinin her çıkan bölümü yıllar öncesinden milyonlar tarafından bekleniyor. 

Diablo’ya karşı savaş başlıyor…

Warcraft ve Starcraft gibi birçok ünlü yapıma da imza atan Blizzard şirketi, serinin ilk oyununu 1997 yılında piyasaya sürdü. Oyun, Sanctuary dünyasındaki Khanduras Krallığı’nın fiili başkenti Tristram şehrinde geçiyor. Tristram şehri cehennemin yol açtığı kötülüklerle boğuşmakta. Diablo’da amaç ise kentte bulunan ve yer altına inen mezarlarda, dehlizlerde ve labirentlerdeki iblisleri ve yaratıkları öldürmek. Oyunun sonunda ise bizi en büyük canavar Diablo beklemekte. Diablo’nun ölümlü formu öldürülünce alnındaki ruh taşı çıkarılıyor. Ancak bu Diablo’nun serbest kalmasına sebep oluyor.

Diablo’da seçilebilen üç karakter sınıfı bulunuyor: Warrior, Rouge ve Sorcerer. Her sınıf, benzersiz bir beceri ile birlikte farklı niteliklere sahip. Ancak karakterler birbirlerinin büyülerini ve özelliklerini kullanabiliyor. 

İlk Diablo oyunundan bir görüntü.

Diablo serisinin tamamında seçilen karakterlerin savaş ve savunma yetenekleri karakterin özelliklerine ve topladığı ekipmanlara göre geliştirebiliyor. Örneğin elde edilen bir silah veya bir zırh, karakterin ilgili bir yeteneğini artırabiliyor. Ancak envanter çantanızdaki yer sınırlı, çoğu zaman çantanızda yer kalmayabiliyor. Bunun yanında karakteriniz çeşitli büyüler de öğrenebiliyor. Toplanan kaynaklar gücün artmasını da sağlıyor. Oyunda yönetilemeyen karakterler olan NPC’ler ile etkileşime geçilebiliyor. 

2000 yılında çıkan serinin ikinci oyunu ise Sanctuary dünyasında geçiyor. 4 ana bölümden oluşan oyunda her bölümün sonunda karakterler Diablo ve farklı canavarlarla karşı karşıya geliyor. Diablo 2, oyuncunun beş farklı karakter sınıfı arasından seçim yapmasına izin veriyor: Amazon, Necromancer, Barbarian, Sorceress ve Paladin. Her karakterin farklı güçlü yönleri, zayıf yönleri ve aralarından seçim yapabileceğiniz becerilerin yanı sıra değişen başlangıç nitelikleri var. Herhangi bir karakterin elde edebileceği maksimum seviye ise 99. 2012’de piyasaya sürülen Diablo 3, ikinci oyundan 20 yıl sonrasını konu alıyor. Diablo 4 ise bir önceki oyundan 50 yıl sonra geçiyor. 

Serinin ikinci oyunu 2000’de çıktı.

Dördüncü oyundaki yenilikler neler?

Serinin 4’üncü oyununda birçok yenilik mevcut. Açık bir dünyada geçen oyun, Sanctuary dünyasının uçsuz bucaksız haritasını keşfetmenizi sağlıyor. Harita 5 bölümden oluşuyor. Bu bölgeler Kehjistan (çöl), Scosglen (orman), Fractured Peaks (karlı soğuk bölge), Dry Steppes (dağlık bölge) ve Hawezar (bataklık) olarak sıralanabiliyor. Her bölgenin kendine özel canavarları var. Bu canavarların her birinin görünüşlerine ve yeteneklerine yapım aşamasında büyük özen gösterildi. Oyuna haritada daha hızlı yolculuk etmenizi sağlayacak at gibi unsurlar da eklendi

Diablo 4’te tıpkı serinin ikinci ve üçüncü oyunları gibi 5 karakter seçilebiliyor. Bunun yanında hem kendi karakterinizi yaratırken karakterin yüz hatlarına kadar siz belirleyebiliyorsunuz. Multimedya modunda oyun tamamen çapraz bir şekilde oynanabiliyor. Yani bir PC oyuncusu, XBox veya Playstation oyuncusu ile karşı karşıya gelebiliyor. 

Diablo 4’te gelişmiş grafikler göze çarpıyor.

Seri, 2020 yılına kadar 100 milyon kopyadan fazla satarak en çok oynanan oyunlardan biri oldu. Oyun Gamespot, Time gibi birçok ünlü medya kuruluşu tarafından tüm zamanların en iyi oyunları listesinde üst sıralarda gösterildi. Hatta Time, Diablo karakterini oyun dünyasında gelmiş geçmiş en kötü kalpli ikinci karakter olarak belirledi. 

Kaynaklar: IGN, Game Radar, Insider Gaming, PC Games

source site-1