Çanakkale’deki Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale’de günlerdir devam eden orman yangınının kontrol altına alındığını duyurdu. 4 bin hektar alanı etkileyen yangında ev ve ahırlar da hasar gördü.

Türkiye’nin özellikle de yaz mevsimlerindeki bir numaralı sorunu, orman yangınları. Ne yazık ki bu yıl da geçtiğimiz yıllarda yaşanan manzaralara benzer olaylar yaşandı. Çanakkale‘de başlayan orman yangınları, günler boyunca bölgede yaşayan tüm canlıların hayatını tehdit etti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yapılan son açıklamalar, şimdilik bir oh çekebileceğimizi ortaya koyuyor. Günlerdir devam eden mücadele sonuç verdi ve Çanakkale’deki orman yangını nihayet kontrol altına alındı.

22 Ağustos’ta Çanakkale’de başlayan ve şehir merkezine kadar gelen, bundan kaynaklı olarak da tahliyeler yaşanmasına neden olan orman yangını, yüksek sıcaklık ve rüzgârın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Tüm müdahalelere rağmen 48 saat boyunca kontrol altına alınamayan yangın, bugün nihayet söndürüldü. Bölgede soğutma çalışmaları devam ederken 4.080 hektar alanın yangında zarar gördüğü bizzat İbrahim Yumaklı tarafından açıklandı. 

Ev ve ahırlarda hasar meydana geldi

Bakan Yumaklı tarafından yapılan açıklamalarda yangınlar nedeniyle ev ve ahırlarda hasar meydana geldiği açıklandı. Tespitlere göre kullanılmayan 3 ev ile 29 ahır, çıkan yangın nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Yumaklı, yangının yerleşim yerlerine yakın bir alanda çıktığını, bundan kaynaklı olarak bazı sebze ve meyve bahçelerinin de yandığını söyledi. Hem Tarım ve Orman hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yanan araziler ile ilgili çalışmalara başlamış durumda.

Hava araçları, yangın nedeniyle 503 saatlik uçuş yaptı

orman yangını

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yapılan açıklamaya göre 10 uçak ve 38 helikopter, Çanakkale’de çıkan orman yangınlarını söndürebilmek adına sürekli havadaydı. Bu bağlamda; toplamda 503 saat uçuş ve 2.828 sorti yapıldığını anlatan Bakan Yumaklı, yangın boyunca 9 bin ton su taşındığını söyledi. Yumaklı, insansız hava araçlarının da (İHA), yangın boyunca aktif olarak kullanıldığını aktardı.

Hayatını kaybeden vatandaşımız yok ama…

Bakan Yumaklı, Çanakkale’de yaşanan orman yangınında hiçbir vatandaşın hayatını kaybetmediğini söyledi. Kronik rahatsızlıkları olan 7 vatandaşın gözlem altında tutulduğunu söyleyen Yumaklı, yangından etkilenen alanda yaşayan diğer canlıları kurtaramadıkları için üzgün olduklarını ifade etti. 

İbrahim Yumaklı’nın açıklamasını aşağıdan izleyebilirsiniz


source site-37