Bu Hafta Bitcoin ve Altcoin’leri Etkileyecek 5 Gelişme Belirlendi!

Sakin bir hafta sonunun ardından, kripto piyasaları “her zamanki gibi iş dünyasına” geri dönerken geçen haftaki dalgalanmanın tozu dumana karıştı. Bitcoin tanıdık bir bölgede duruyor, ancak bir trend olmadan, trader ve analistler bir sonraki hamleleri konusunda kararsız kalıyor.  Ağ temellerinin son dönemdeki kazanımlarını pekiştirmeye hazırlandığı ve makro piyasaların sakin olduğu bir ortamda, Eylül 2023’ün BTC/USD için klasik bir tek haneli kayıp ayı olup olmayacağı sorusu konuşulmaya başlandı. Önümüzdeki günlerde BTC fiyat hareketini etkileyen ana faktörler ise belirlendi. İşte detaylar…

Hafta sonu Bitcoin fiyatı BTC shortlarını yerle bir etti

Bitcoin hafta sonu mesai dışı işlemlerde çok az sürpriz sundu – bu durum ABD hisse senedi piyasalarının yalnızca 5 Eylül’de açılmasıyla devam edebilir. Verilere göre BTC/USD son iki günün çoğunda 200 dolarlık dar bir koridorda hareket etti, ancak yukarı ve aşağı yönlü mütevazı artışlar spekülatif borsa oyuncularının varlığını yalanladı. Bunlar, Bitcoin’in 26.000 doları aşan kısa yolculuklarının arkasında başarısız short’ların olduğunu gösteren emir defteri verilerini yükleyen popüler trader Skew tarafından fark edildi. X yorumunun bir kısmında, “Tek gereken, birinin durakların nerede olduğunu bulması ve piyasanın spotta birkaç milyon satın alması ve ardından bazı shortları zorladıktan sonra boşaltmasıydı” ifadeleri yer aldı.

Ek BTC spot piyasa analizi, 25.970 dolar civarında gerçekleşen haftalık kapanışın boğalara yanlış bir güvenlik hissi verme planı olarak sonuçlanıp sonuçlanmayacağını sorguladı. Haftalık mum kapanışında tutulacak seviye olarak Skew için 25.900 dolar, zaten radardaydı. Bununla birlikte, diğer tüccar ve analist Rekt Capital için 26.000 doların altındaki herhangi bir şey daha uzun zaman dilimlerinde endişe kaynağı oldu. Hafta sonu yaptığı uyarıda, bu seviyenin geri alınamaması durumunda, 2023 yılı için çift tepe yapısının riske gireceği ve 31.000 dolar civarındaki alanın BTC fiyat tavanı olacağı ve aşağı yönlü hareketin uzun süreceği uyarısında bulundu.

bitcoin
bitcoin

Fed konuşmacıları makro haftanın başını çekiyor

Sakin bir makro hafta ise riskli varlık yatırımcıları için potansiyel bir rahatlama kaynağı. ABD için önümüzdeki dört günlük hafta, önemli makroekonomik veriler açısından çok az şey içeriyor ve bunun yerine FED’in kendisi odak noktasında. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi, ayın en önemli faiz kararının alınacağı 19 Eylül öncesinde, çeşitli üst düzey Fed yetkilileri bu hafta ekonominin durumuna ilişkin yorumlarda bulunacak. Bunlar arasında Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ve New York Fed Başkanı John Williams da yer alıyor. Finansal yorum kaynağı The Kobeissi Letter, X’te önümüzdeki günler için ana günlük tarihlerinin yanı sıra “Kısa bir hafta, ama her şey Fed ile ilgili” şeklinde özetledi.

bitcoin

Fed politikasının faiz kararı öncesinde “hala netlikten uzak” olduğunu da ekledi. Bitcoin, Fed Başkanı Jerome Powell’ın bile BTC fiyat hareketini önemli ölçüde etkilemeyi başaramamasıyla, yaz boyunca Fed yorumlarına karşı daha az duyarlı hale geldi. Yine de yetkililer tarafından kullanılan kelimeler, Fed’in enflasyon savaşında neler olacağına dair piyasa beklentilerini alt üst edebilir. Bu yazının yazıldığı sırada, CME Group’un FedWatch Aracı’ndan alınan verilere göre, piyasalar ezici bir çoğunlukla – %93 kesinlik ile – faiz oranlarının Eylül ayında aynı kalmasını bekliyordu.

Bitcoin madenciliğinde en yüksek seviyelerinden düşüş var

İki hafta önce tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktıktan sonra, Bitcoin madenciliği zorluğu yeryüzüne iniyor. Mütevazı bir konsolidasyonla, 5 Eylül’de yapılacak otomatik yeniden ayarlamada zorluğun yaklaşık %2,4 oranında düşmesi bekleniyor. Bu, özellikle Ağustos ortasında görülen %6,5’lik artışın ışığında, tarihsel standartlara göre olağandışı bir şey değil – BTC fiyat hareketinin diğer yöne gitmesine rağmen gelen bir artış. Kripto analiz firması CryptoSlate’in araştırma ve veri analisti James Straten, potansiyel nedeni analiz ederken, Bitcoin madencilerinin BTC stoklarında buna eşlik eden bir azalmaya işaret etti.

Hafta sonu X yorumunun bir bölümünde “Bu, madenci bakiyesinin yaklaşık 4k BTC azalmasıyla aynı zamana denk geldi. Özellikle de BTC bkaiyesi yarıya düşen F2Pool’dan geliyor” denildi. Straten, BTC fiyat performansındaki herhangi bir düşüşün, F2Pool’daki eğilimi artırarak ek madenci stresine neden olabileceğini de sözlerine ekledi. “Bitcoin bir düşüş daha yaşarsa, muhtemelen başka bir madenci kapitülasyonu görebiliriz” diye uyardı. CryptoQuant‘a katkıda bulunan IT Tech, “küçük” BTC fiyat düşüşleri ile madencilerin borsalara BTC göndermesi arasındaki korelasyona atıfta bulunarak tepki gösterdi. Son yorumlardan bir alıntıda, “Bu eylem elbette satış baskısını artırdı ve sonunda piyasada satış yapmalarına yol açtı” denildi. IT Tech, BTC satışlarının mütevazı boyutta olduğunu ancak “en kötü anlarda” gerçekleştiğini açıkladı.

Atıl BTC arzı yeni rekorlar kırıyor

Perde arkasında, Bitcoin arzı giderek daha fazla uzun vadeli sahiplerin mülkiyetine geçiyor. Zincir üstü analiz firması Glassnode‘dan alınan en son veriler, uzun vadeli depolamada kilitli tutulan BTC ile ilgili birkaç yeni rekor ortaya koyuyor. Şu anda üç yıl veya daha uzun süredir atıl durumda olan madencilik arzının yüzdesi %40,538 ile şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. En az beş yıldır cüzdanlarda sabit duran coinler için eşdeğer ölçü şu anda %29,637 oldu. Yani benzer şekilde yeni bir rekor. Arz daralması, BTC için gelecekteki herhangi bir talebin alıcıların daha az miktarda arz için rekabet edeceği sonucuna varan Bitcoin boğaları için hoş bir manzaradır.

Yakın tarihli bir analizde Straten, genellikle kısa vadeli sahipler olarak adlandırılan Bitcoin spekülatörlerinin BTC’yi piyasaya çoktan dağıttığını da belirtti. Hafta sonunda “Bir kez daha, Bitcoin kısa vadeli sahipleri borsalara gönderilen yaklaşık 20 bin BTC’yi zararına teslim etti” diye yazdı. “Bu yılki en yüksek dördüncü miktar. Bu durum, uzun vadeli sahipler ile kısa vadeli sahiplerin arzı arasındaki rekor farklılığa katkıda bulunmaya devam edecek,” diye ekledi.  Eşlik eden Glassnode verileri, kısa vadeli sahipler tarafından borsalara zararına gönderilen BTC hacmini gösterdi.

Faiz 2020’ye geri dönüyor

Bitcoin bu yıl kripto kullanmayan ortalama tüketici için pek de ana akım bir sohbet konusu değil ve Google Trends verileri de bunu kanıtlıyor. Normalleştirilmiş arama ilgisi, BTC/USD’nin 2020’nin sonlarında 2017’nin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 20.000 doları aşmasından önce görülen seviyelere geri döndü. Arama faaliyeti BTC fiyat hareketiyle büyük ölçüde bağlantılıdır ve 2. çeyrek boyunca kayda değer yukarı yönlü olayların olmaması, ana akım ilginin sabit kalmasına katkıda bulunmuş gibi görünmektedir.

Bu arada, kriptoda ortalama bir yatırımcı korkuyor. Duyarlılık göstergesi olan Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi’ne göre, şu anda genel piyasa havasını karakterize eden şey “korku”. Endeks 40/100 ile Bitcoin’in %10 düştüğü Ağustos ortasından bu yana aşina olduğu bir bölgede yer alıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook’ta ve Instagram’da takip edin. Telegram ve Youtube kanalımıza katılın.


source site-1