BitMEX CEO’su Stephan Lutz: Yatırımcıların Yüzü 2024’te Gülebilir

Kriptokoin.com olarak yatırımcıların soruları ve kripto para piyasasının geleceği konusunda bilgi almak için BitMEX CEO’su Stephan Lutz ile bir yazılı röportaj gerçekleştirdik.

2022’de yaşadığımız zorlu ayı piyasası, bir çok kripto para yatırımcısı ve endüstri bileşenlerinin maddi dayanıklılığını sınadı. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısı sektörde faaliyet gösteren çeşitli kuruluşların iflasıyla daha da can sıkıcı bir hal aldı. 2023’te ise Bitcoin ve çoğu altcoinin bir miktar toparlandığına şahit olduk.

Piyasada işlem gören token fiyatları yükselirken özellikle kripto para madencileri bilançolarını bir miktar düzeltti. Ocak-Ağustos döneminde kripto piyasasının ana odağı proje ve girişimlerden daha çok ülke ve bölge regülasyonları üzerinde oldu.

Köklü borsanın finansal işler müdürü Lutz; kendi kariyeri, BitMEX ve diğer borsalar hakkındaki sorulara yanıt vererek ve sektör geleceğine dair öngörülerini paylaştı. Stephan Lutz ile soru-cevap şeklinde gerçekleştirdiğimiz yazılı röportajımızın tam hali şu şekilde:

Kariyer hikayenizde kripto endüstrisi ile uzun bir geçmişinizin olmadığı göze çarpıyor. Kripto para ve blockchain’e olan ilginiz ne zaman başladı? Sizi bu alana iten ne oldu?

PwC’de geçirdiğim günler boyunca blockchain teknolojisinin ve kripto para birimlerinin muazzam ve dönüştürücü potansiyeline ilgi duydum. Finans geçmişim sayesinde teknolojinin geleneksel finansta devrim yaratma fırsatını fark ettim. 10 yıl önce bu yeni teknolojiyi keşfetmek için sıkı çalışan birçok oyuncu vardı.

Finans Direktörü pozisyonu için birini arayan BitMEX ekibiyle bağlantı kurdum ve ardından CEO olarak atandım.

Ticaret platformları, kripto para ve blockchain teknolojisinin gelişiminde nasıl bir rol oynuyor?

Kripto para borsaları piyasaya likidite sağlayarak yatırımcıların piyasaya erişimini kolaylaştırdı. Bu işlev, uzun vadede kriptonun daha geniş bir şekilde benimsenmesine yol açıyor. Borsaların listelediği altcoinler sayesinde yatırımcılar yeni projelerden haberdar oluyor. Yatırımcılardan projelere akan fon ise inovasyon konusunda geliştiricileri teşvik ediyor.

Kripto ticaret platformları, geleneksel finans ile kripto dünyasını birleştirmede çok önemli bir role sahip. BitMEX gibi ticaret platformlarında sunulan kripto türev ürünleri, geleneksel yatırımcıların aşina olduğu yenilikçi ürünlerin benimsenmeyi nasıl artırabileceğinin ve piyasa likiditesini iyileştirebileceğinin ve bunun sonucunda ekosistemin büyüyüp gelişmesinin harika örnekleridir.

Kurumsal yatırımcı sayısındaki artış ise ülkelerin regülasyonlara daha fazla dikkat etmesine yol açtı. Bu sayede BitMEX gibi önemli ticaret platformları, yasaların şekil almasında önemli bir rol oynuyor. BitMEX olarak yerel ve ulusal regülasyonlara uyarken sektörü büyütmek için çalışıyoruz.

Alım satım platformlarındaki yatırımcı davranışı, hizmet sağlayıcılar için trendler hakkında değerli veriler sağlayarak, piyasa duyarlılığı ve geri bildirimleri hakkında bilgi veriyor. Bu öngörüler ve faaliyetler, blockchain teknolojisinin genel teknolojik gelişimine, geliştirilmesine, güvenliğine ve ölçeklenebilirliğine katkı sağlamakta.

Son olarak, kripto para borsaları hem ayı hem de boğa piyasalarında büyüyebilen modellere sahip. Şirketler, elde ettikleri gelirleri endüstride yeni girişim ve inovasyonların hayata geçmesi için kullanıyor. Bireyler ise blockchain alanında eğitimler alarak yatırım yapmak için teşvik oluyor.

Yılbaşından itibaren dünyanın birçok yerinde hükümetler düzenlemeler için düğmeye bastı. Sektörün ve yatırımcıların bir kısmı bu hamleleri destekliyor. Muhalifler ise düzenlemelerin kripto paranın doğasına aykırı olduğunu düşünüyor. Bu konu hakkında yorumunuz nedir?

BitMEX olarak hızla gelişen bu pazarın geleceğini şekillendirmeye yardımcı olmak için geçerli tüm regülasyonlara uymaya ve birlikte çalışmaya kararlıyız. Kimlik doğrulama sürecine sahip bir platform olarak, regülasyonların kripto endüstrisi için olumlu bir gelişme olduğuna inanıyoruz. Sektöre dair net kanunlar hem ticaret platformunu hem de yatırımcıları koruma işlevine sahip. Böylece – güvenli bir ticaret ortamı ile bireysel ve kurumsal benimsemeyi teşvik ederken sektöre ve varlık sınıfına olan piyasa güvenini artacaktır.

Örneğin, Hong Kong’daki yeni sanal varlık düzenleme çerçevesi kapsamında hizmet sağlayıcıların müşteri varlıklarının %98’ini soğuk depoda tutması ve bu varlıkların en az %50’sinin sigortalı olmasını sağlaması gerekiyor. Bu önlemler, güvenli yatırımı teşvik ederek bir başka FTX fiyaskosu yaşamamızın önüne geçecektir. Regülasyonlar, endüstrinin büyümesi ve olgunlaşması için istikrarlı ve güvenilir bir ortam yaratabilir. Bu durum bölgelere, eyaletler veya ülkeler arasında parçalanmış politika oluşturma ile yetki alanlarına göre bir avantaj sağlayabilir.

Hükümetlerin düzenleyici çalışmaları devam ederken kripto borsaları birden fazla bölgeye nasıl uyum sağlıyor? Uluslararası kripto para borsalarını devletler karşısında en çok zorlayan konular neler?

Birden fazla bölgedeki farklı düzenleyici çerçevelere uyum sağlamak, uluslararası kripto borsaları için bir zorluktur. Yasaların açık ve net olması bizim için çok önemli, – özellikle ABD’de.

Net olmayan düzenlemeler, yatırımcılar için belirsizlik ortamı yaratıyor. BitMEX olarak çeşitli ülke ve bölgelerde lisans almaya çalışıyoruz. BitMEX borsası İtalya’da kayıtlı ancak aracılık hizmetimizi yürüten kuruluşumuz BMX Link AG, resmi olarak tanınan bir özdenetim kuruluşu olan İsviçre Finansal Hizmetler Birliği’nin (VQF) bir üyesi. BMX, İsviçre Finansal Piyasa Denetleme Kurumu (FINMA) tarafından gerekli lisanslara sahip.

Kripto para piyasası zorlu bir 2022 geçirdi. Yeni yılın ilk yarısında fiyatlarda bir miktar artış görsek de yatırımcılar memnun değil gibi görünüyor. 2023’ün geri kalanında yatırımcıların yüzü gülebilir mi?

Kripto para piyasasının geleceği tahmin edemeyiz, ancak sektörün önümüzdeki yıl büyümesi konusunda iyimser olmak için bir çok sebep var. FTX ve Terra Luna olaylarının neden olduğu piyasa çöküşlerinden kaçınmak, yatırımcıların güveni ve piyasa istikrarı için oldukça önemli. Geçmişte olanların ardından hükümetlerin regülasyon hamleleri, bu tür olayları daha az olası hale getiriyor.

Ripple (XRP) davasından çıkan son karar ve 2024 için yaklaşan Bitcoin Halving, talebi artırabilecek ve piyasayı istikrara kavuşturabilecek olumlu gelişmelerdir. Bu gelişmeler, 2022’de karşılaşılan zorlukların ardından daha istikrarlı ve bir kripto para piyasası için umut veriyor. Genel olarak, 2023 ve sonrasında kripto para piyasası hakkında iyimser olmak için birçok neden var. Kripto para birimlerinin kurumsal yatırımcılar ve büyük şirketler tarafından giderek daha fazla benimsenmesi de önemli.

Kripto para borsalarında bağlantı sorunları yaşanabiliyor. BitMEX olarak bu konuda ne tür önlemler alıyorsunuz?

Kripto paralar gibi hızlı hareket eden piyasalarda bu konu büyük önem taşıyor. Biz, müşterilerimizi alım satımlar ve fiyat değişiklikleri hakkında bilgilendirmek için gerçek zamanlı veriler sağlıyoruz. Adil bir ticaret ortamı için, bağlantı sorunlarından kaynaklanan olası fiyat manipülasyonlarıyla karşı karşıya kalmamak adına her türlü önlemi alıyoruz.

Alım-satım kısmında bulunan Stop-Order özelliğimiz, yatırımcıların işlem kaçırmamasına yardımcı oluyor. Tüccarlar, işlem yapacakları fiyatı önceden belirleyerek ekran başında saatler harcamak zorunda kalmıyor. BitMEX ekosistemi, canlı müşteri desteği, düzenli güncelleme ve bakımların yanı sıra büyük ticaret hacimlerini yönetebildiğimiz sağlam bir çevrimdışı ve çevrimiçi altyapıya sahip. Sektörün en güvenilir borsalarından biriyiz. Söz konusu durumlarda sicilimiz rakiplerimize kıyasla daha temiz. Son 18 ayda platformun performans ve hızını daha da artırmak için önemli ölçüde yatırım yaptık.

BitMEX borsası olarak yatırımcıların ekstra gelir elde etmesi için ne tür araçlar sunuyorsunuz?

BitMEX olarak müşterilerimizin ekstra kâr elde etmeleri için çeşitli ürün ve araçlar geliştiriyoruz. Ancak altını çizmek isterim ki bizim için müşteri güvenliği her şeyin önünde geliyor. Yatırımcılarımızın başarılı olmasına yardımcı olabilecek ürünler üzerinde çalışıyoruz.

Kısa bir süre önce, yatırımcıların diğerleriyle işbirliği yapmasına ve ödüller kazanmasına olanak tanıyan Guilds adlı bir sosyal ticaret özelliğini kullanıma sunduk. Bir aydan kısa bir süre içinde 320’den fazla tacir, 400 milyon doların üzerinde işlem hacmine sahip Guilds ürününe ilgi gösterdi. Büyük kitlelere sahip ünlü yatırımcıların %45’e varan komisyon geliri kazanabilmesi için ortaklık programımızı da yakın zamanda revize ettik.

Bazı büyük kripto para borsaları günde onlarca altcoin listeliyor. Ancak BitMEX bu konularda daha sakin hareket ediyor. Kripto paraları listelerken nelere dikkat ediyorsunuz?

Yatırımcıların güvenliği bizim için en önemli faktör. Bize bir kripto para projesi sunulduğunda veya dikkatimizi çektiğinde ekibimiz projeyi derinlemesine inceliyor. Bu nedenle altcoin listeleme sürecinde seçici davranıyoruz.

Bir türev ürünü listelemek için, spot ve türev piyasa arasında herhangi bir fiyat manipülasyonu riskinin olmadığına ve diğer büyük borsaların listelemelerine dikkat ediyoruz.

source site-1