Beklenti Üstü Kar Eden Akbank İçin Hedef Fiyatları Neler?

Akbank, 2023 yılının ikinci çeyreğinde beklentilerin üstünde bir performans sergileyerek 20,3 milyar TL net dönem kârı elde etti.

Piyasanın beklentisinin üstüne çıkarak ikinci çeyrekte olumlu bir performans sergileyen Akbank çeyreklik bazda net karını yüzde 90 artırırken, yıllık bazda ise yüzde 55 artırdı.

Bankanın özkaynak kârlılığı ilk çeyrekteki yüzde 27,9’dan ilk yarı sonunda yüzde 39,0’a yükseldi. Aynı şekilde, aktif kârlılığı da yüzde 3,6’dan yüzde 4,7 seviyesine yükseldi. Sermaye yeterlilik oranı yılın ilk yarısında yüzde 17,1 olarak gerçekleşti.

Ancak, çeyreksel bazda swap dahil net faiz marjı Mart sonundaki 500 baz puandan Haziran sonunda 379 baz puana geriledi. Bununla birlikte, bankanın dijital aktif müşteri sayısında müşteri kazanımlarındaki ivmenin devamıyla birlikte ilk yarıda 1,3 milyon kişilik bir artış kaydedildi.

Gelirler açısından, Akbank’ın 2023 yılının ilk yarısındaki geliri yıllık bazda yüzde 29 artarak 37,5 milyar TL’ye ulaştı. Swap dahil ve TÜFE hariç net faiz geliri önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57 düşüşle 4,0 milyar TL oldu. Ancak TÜFE’li menkul geliri yüzde 43 artarak 21,7 milyar TL’ye yükseldi. Aynı dönemde ücret ve komisyon gelirlerinde yüzde 154’lük bir artış gerçekleşti.

Bankanın ticari kârı ise çeyreklik bazda yüzde 200’ün üzerinde artış gösterdi. Net faiz geliri çeyreklik bazda yüzde 22 artarak 11,9 milyar TL’ye ulaşırken, diğer gelirler kalemi yüzde 202 artarak bankanın kar artışını destekledi.

Akbank’ın mevduatlarında da dikkate değer bir artış kaydedildi. Müşteri artışlarıyla birlikte TL mevduat büyümesi devam etti ve toplam mevduatlar içinde TL mevduatın payı yüzde 56’ya ulaştı. Toplam mevduatlar, 2022 sonundan Haziran sonuna kadar yüzde 39 artarak 1 milyar TL’yi aştı.

Bankanın TL kredilerinde de yüzde 22,6 oranında bir artış gerçekleşti ve toplam TL kredi tutarı 483 milyar TL oldu. Bireysel kredi kartlarında yüzde 81, tüketici kredilerinde yüzde 49,5 ve TL ticari kredilerde yüzde 1,7 artış gözlendi.

Analistler Akbank İçin Ne Dedi, Hedef Fiyatlar Neler

Son dönemlerde özellikle bankaların kazançlarına ve durumlarına yönelik olarak piyasada kötümser bir hava esmesine rağmen Akbank’ın elde ettiği bekleni üstü kar, analistler cephesinde de olumlu karşılandı. Banka hakkında rapor yayımlayan aracı kurumların neredeyse tamamı olumlu görüş bildirirken, hedef fiyatlar ise yukarı yönlü revize edildi.

Şeker Yatırım, İş Yatırım, Vakıf Yatırım ve Yapı Kredi Yatırım hisse hakkında al önerisinde bulunurken Garanti BBVA ise Endeks Üstü Getiri tavsiyesiyle AKBNK hisse senedine ilişkin hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize ettiler. Analistlerin hedef fiyatları ortalama olarak 32,86 TL seviyesinde bulurken AKBNK hisse güncel fiyatı ise 25,12 TL seviyesinde buluyor. Güncel hisse fiyatına göre, ortalama beklenti, AKBNK hissesi için yüzde 30’u aşkın bir getiriyi temsil ediyor.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

source site-3